25.5 C
Berne
mardi 23/07/2024

Zvicra intensifikon bashkepunimin me ICRC ne Gjenevë në kërkim të të zhdukurve ne Kosovë, Ukrainë dhe Lindjen e Mesme

Bernë, 6 nëntor (Nefail Maliqi) -Zvicra mbështet Agjencinë Qendrore të Gjurmimit të ICRC-së, me seli në Gjenevë. Një punonjës i KNKK-së këtu mbështet një familje nga Lugansk në kërkimin e një të afërmi të zhdukur. Ukraina, Kaukazi, Kosova dhe Lindja e Mesme janë ndër vendet dhe rajonet prioritare për Qverine zvicerane në Benrë,  njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Identifikimi dhe kërkimi i personave të zhdukur, thelbësor për rindërtimin e një vendi

Si pjesë e politikës së saj për promovimin e paqes, Zvicra është e përkushtuar për identifikimin dhe kërkimin e personave të zhdukur. Ukraina, Kaukazi, Kosova dhe Lindja e Mesme janë ndër vendet dhe rajonet prioritare për programet e kryera në këtë fushë nga divizioni i Paqes dhe të Drejtave të Njeriut i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (DFAE). Zvicra gjithashtu mbështet Agjencinë Qendrore të Gjurmimit të KNKK-së, një shtyllë e traditës humanitare të Zvicrës, dhe bashkëthemeloi Aleancën Globale për të Zhdukurit.

Konflikte, migrime, fatkeqësi. Çdo vit, mijëra njerëz zhduken në mbarë botën. Në Ukrainë, kjo shifër është rritur në më shumë se 26,000 që nga fillimi i agresionit ushtarak të Rusisë në shkurt 2022. Pasojat dramatike të konfliktit për familjet, por edhe për shoqërinë. Përveçse është një barrë shumë e rëndë për të dashurit, çështja e personave të zhdukur ka një ndikim negativ edhe në përpjekjet për paqe dhe kohezion social. “Nëse këto plagë nuk trajtohen, mund të çojnë në ndarjen e shoqërisë. Angazhimi për zbardhjen e fatit të personave të zhdukur është thelbësor për rindërtimin e një vendi dhe trajtimin e së shkuarës. Ky është një kusht për arritjen e paqes së qëndrueshme”, nënvizon Rea Gehring, nënkryetare e Divizionit të Paqes dhe të Drejtave të Njeriut në DFAE.

Kërkimi dhe identifikimi i personave të zhdukur është një nga prioritetet e programeve që Zvicra kryen si pjesë e politikës së saj të paqes dhe mbështetjes për personat e prekur nga konfliktet e armatosura. Ky është veçanërisht rasti në Ukrainë, ku punonjësit e Divizionit të Paqes dhe të Drejtave të Njeriut (DPDH) të DFAE filluan një mision në terren më 24 tetor 2023. Përveç objektivit për të marrë një ide të situatës në terren, Ky udhëtim synon gjithashtu shkëmbimin me autoritetet kompetente ukrainase si dhe me organizatat e shoqërisë civile të përfshira në këtë fushë, për të vlerësuar dhe ripërshtatur mbështetjen e Zvicrës nëse është e nevojshme.

Përveç këtyre shembujve të angazhimeve konkrete në rajone të ndryshme të botës, Zvicra gjithashtu mbështet Agjencinë Qendrore të Gjurmimit të KNKK-së (CTA), e cila përfshin zyrën specifike të CTA për Ukrainën dhe Rusinë (lexo më lart). Me seli në Gjenevë, ky institucion, i themeluar më shumë se 150 vjet më parë, është një shtyllë e traditës humanitare zvicerane dhe vepron në shumë vende dhe rajone të botës.

Mbështetja e Zvicrës për KNKK-në

Zvicra është e përkushtuar për identifikimin dhe kërkimin e personave të zhdukur në Ukrainë, Kosovë, Kaukazi dhe Lindja e Mesme, rajone keto me prioritaret për programet e kryera në këtë fushë nga divizioni i Paqes dhe të Drejtave të Njeriut i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (DFAE). Kur ehste fjale kper te zhdukurit ne Kosovë, failjarët e te zhdukurve ende kerkojne 1,658 mte dashurit e tyre, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në margjinat e 150 vjetorit të ACR-së, Zvicra themeloi në vitin 2021 dhe në bashkëpunim me KNKK-në, Aleancën Globale për të Zhdukurit. Aktualisht, e përbërë nga dymbëdhjetë shtete anëtare, kjo aleancë synon të forcojë përpjekjet kolektive diplomatike me qëllim parandalimin e zhdukjeve, zbardhjen e fatit të personave të zhdukur, përgjigjen ndaj nevojave të familjeve dhe mbrojtjen e dinjitetit të të vdekurve. Suksesi i parë u arrit në maj 2023. Aleanca bëri deklaratën e saj të parë të përbashkët gjatë një debati të hapur në Këshillin e Sigurimit të OKB-së kushtuar mbrojtjes së civilëve, të kryesuar nga Zvicra. Ajo theksoi nevojën për të kapërcyer hendekun midis Rezolutës 2474 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së – rezoluta e parë që merret veçanërisht me njerëzit e zhdukur në konfliktet e armatosura – dhe zbatimit konkret të saj në terren.

Derniers articles