24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicra i jep Kroacisë lëvizjen e lirë nga viti 2022. Pra, nje lajm i mire edhe per shqiptaret me pasaporta kroate!

Kroatët do të mund të vijnë lirisht në Zvicër për punë nga 1 janari 2022. Këshilli Federal miratoi të premten një rishikim të pjesshëm për këtë qëllim të urdhëresës për lëvizjen e lirë të personave, njofton gazeta zvicerane necshqip Le Canton27.ch

Nuk ka më një çekuilibër të dukshëm në tregun e punës. Kështu, punëtorët kroatë do të jenë të barabartë me ata nga vendet e tjera anëtare të BE-së ose të Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë (EFTA).

Klauzola mbrojtëse

Zvicra do të jetë në gjendje të përdorë klauzolën mbrojtëse nëse imigrimi i punëtorëve kroatë duhet të kalojë një prag të caktuar. Mund të kufizojë numrin e tyre nga 1 janari 2023 dhe më së voni deri në fund të vitit 2026. Në fund të vitit 2020, 28,324 kroatë banonin në Zvicër. Kjo përfaqëson 1.9% të të gjithë shtetasve të BE-së dhe EFTA-s në Zvicër.

Sipas gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch eshte ky nje lajm i mire edhe per shqiptaret me pasaporta kroate! Ketu behet fjale me mbi 30 mije shqiptare qe jetojne ne Kroaci, si shtetas kroat.

Vendimi ishte marrë tashmë nga Këshilli Federal në mbledhjen e 1 tetorit dhe ishte shpallur në fund të tetorit nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin. Delegacioni zviceran e informoi zyrtarisht BE-në në takimin e 24-të të Komitetit të Përbashkët Zviceran të Bashkimit Evropian lidhur me marrëveshjen për lëvizjen e lirë të personave.

 

Derniers articles