17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Presidenti i Zvicrës Cassis: Nuk kemi të drejtë ta lejojmë ket situate kështu. Duhet vene sanksione të reja Rusisë!

Bernë, 27 shkurt -I ftuar  ne lajmet kryersore te  RTS Presidenti i Konfederatës Hlevtike Ignazio Cassis pralajmeron një shtrëngim të sanksioneve nga e hëna, duke përfshirë një ngrirje të aseteve ruse, citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch 

Presidenti i Konfederatës shfrytëzoi rastin për të « shprehur të gjithë solidaritetin e Zvicrës dhe zviceranëve » ndaj popullit ukrainas dhe autoriteteve të tij të zgjedhura në mënyrë demokratike. « Ne jemi të gatshëm t’u japim atyre të gjithë ndihmën që u nevojitet, » tha ai.

Dyert e Zvicrës hapen për refugjatët ukrainas

Përballë ngjarjeve të ditëve të fundit, “fatkeqësisht” ka mjaft për t’u shqetësuar”, nënvizon menjëherë Ignazio Cassis. “Kjo është shkelja më e dhunshme e ligjit ndërkombëtar publik në tokën evropiane që nga Lufta e Dytë Botërore”, kujton ai. “Ne po përballemi me diçka të re, të cilën brezi im as që mund ta imagjinonte”.

Ka qenë një javë e vështirë për Këshillin Federal, në kërkim të përgjigjes së duhur politike ndaj Rusisë në kontekstin e pushtimit të saj në Ukrainë.

I pyetur se sa refugjatë ukrainas është gati të pranojë Zvicra, Ignazio Cassis përgjigjet thjesht:

« Ne as nuk kemi nevojë t’i përgjigjemi kësaj pyetjeje, pasi qytetarët ukrainas janë të lirë të hyjnë në Zvicër. Ata nuk kanë nevojë për vizë, » kujton ai.

Dhe ne do t’i presim si vëllezër, si motra, evropianë, të cilët kanë nevojë për mbrojtje, në çdo rast për një periudhë kalimtare që shpresojmë të jetë sa më e shkurtër.

Presioni për të ashpërsuar sanksionet

Presioni nga rruga dhe partitë po shtohet në Këshillin Federal, veçanërisht me mijëra demonstrues të shtunën në Bernë dhe në qytete të tjera të Zvicrës. Qeverisë i kërkohet të marrë masa më drastike.

“Këshilli Federal, në mbledhjen e tij të jashtëzakonshme të enjten, vendosi të ashpërsojë ndjeshëm sanksionet e Zvicrës”, kujton kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme.

Ngrirja e aseteve ruse në horizont. Zvicra bën thirrje për sanksione të reja kundër Rusisë

« Nesër [e hënë] do të ketë një mbledhje të re të jashtëzakonshme. Të enjten departamenteve kompetente të Financave dhe Ekonomisë iu dha mandati për të përgatitur paketën, për të bërë propozime në disa nivele. Ndërkohë pati diskutime të mëtejshme ». Ka shumë të ngjarë që Këshilli Federal të shkojë në drejtim të sanksioneve më të ashpra dhe në veçanti të ngrirjes së aseteve ruse siç vendoset nga Bashkimi Evropian, beson Ignazio Cassis, « por nuk mund të parashikoj vendime që ende nuk janë marrë ».

I rifilluar mbi nevojën që Zvicra të tregojë shenja qëndrueshmërie, Këshilltari Federal është dakord. « Është e rëndësishme që ne të mund të reagojmë fuqishëm ndaj kësaj shkeljeje të dhunshme të ligjit ndërkombëtar publik. Është e padëgjuar dhe ne nuk kemi të drejtë të lejojmë të ndodhë një gjë e tillë. »

Masat “shumë më të rënda” se në vitin 2014

Ticino, duke kujtuar neutralitetin zviceran, vëren se nuk bëhet fjalë për ndërhyrje në nivel ushtarak. “Kështu që kanë mbetur vetëm sanksione që bëjnë presion të fortë mbi Rusinë”, nënvizon ai, duke siguruar se këto do të jenë “masa shumë më të rënda” se në vitin 2014 gjatë aneksimit të Krimesë.

“Neutraliteti ynë nuk mund të diskutohet, hapësira jonë diplomatike e manovrimit duhet të jetë në gjendje të vazhdojë të ekzistojë”, shton presidenti i Konfederatës. Por “kjo nuk na pengon ta quajmë maç lopatë”.

« Një pikë pa kthim » në Evropë

Ignazio Cassis, i rifilluar sërish me fjalët e kancelarit gjerman Olaf Scholz, i cili tha se bota kishte ndryshuar kohët, pajtohet: « Unë besoj se kjo ngjarje tepër e papritur është një pikë pa kthim. Ne do të duhet të rindërtojmë një arkitekturë të re sigurie në Evropë ».

Derniers articles