24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Sot ne “Ditën e Evropës” e tëre Evropa punon, qytetaret e Kosoves pushim, festuan diten e Evropes edhe pse jane te izoluar nga Evropa?!

Kosova, « burgu » me i madh i BE-se. Qe 20 vite mban te izoluar 2 milione shqiptare?!

Prishtinë, 9 maj – Sot Dita e Evropës u shenua ne mbare Evropën me pune. Kte diote e kane shenuar edhe ato vende qe nuk jane anetare te saj. Njera nga sto eshte Kosova e cila eshte jashte familjes se madhe evropiane (BE) por edhe jashta schengenit. Per dallim nga vende te BE-së Kosova jo vetem se ka shënuar, por edhe ka festuar dhe nuk ka punuar, vend ky me i pazhvilluar dhe me nje papunesi me te madh ne Evropë, njofton nga Prishtina korrespondetja e gazetërs zvicerane Le Canton27.ch

Shkruan: Belinda MEHANA 

Edhe pse është vendi më i izoluar nga Bashkimi Evropian, Kosova po ashtu është ndër të pakta shtete që feston “Ditën e Evropës”. Këtë festë, ku pushojnë të gjitha institucionet publike, qytetarët e shohin të paarsyeshme. Ndryshe, Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë bashkë me institucionet vendore, ambasadorët evropianë përfaqësues të shteteve të BE-së dhe qytetarët po e shënojnë me aktivitete të ndryshme në Kosovë 9 Majin – Ditën e Evropës

Kosova, « burgu » me i madh i BE-se. Qe 20 vite mban te izoluar 2 milione shqiptare?!

Shume qytetare kane shtuar pyetjen, pse te festohet kjo dite, mos Kosova eshte pranuar anetare e BE-së apo ju eshte dhene liberlizimi i vizave. Por asnëjera nuk ka ndoshur fatkeqesisht. Për cdo gjashte muaj nga Brukseli dalin premtime se Kosova i ka plotesuar kushtet për liberalizim te vizave, por ajo nuk ka ndodhur edhe pas 14 vitesh nga pamavresia e saj. Madje shume deputete dhe qytetare te revoltuar me kerkesat e BE-së për te vene ligje evropiane ne Kosovë, por BE qe sa vite neglizhon, duke injoruar kerksen e vetme te kosovareve per liberlizmin e vizave, shkruan gazeta zviceraner Le Canton27.ch

Përmes mediave kryeministri shqiptar i Kosovës Albin Kurti kërkoi përshpejtim të procesit të Integrimit të Kosovës në Bashkimin Evropian. Megjithatë, “Dita e Evropës” në Prishtinë u shënua me një varg aktivitetesh. Nga ku ambasadori i BE-së në Kosovë Tomas Szunyog tha se « Kosova ka një të ardhme Evropiane. Uroj që me këtë ditë, kështu të iniciojmë një përshpejtim të Kosovës si pjesë të Bashkimit Evropian aty ku e meriton dhe i takon të jetë.. »

Kosova nje vend i izoluar ne Evrope nga BE qe po rrit krimin e organizuar me kontrabanden e emigratëve ilegale nga Kosova drejt Zvicres dhe Evropës

Kosova nje vend i izoluar ne Evriope nga BE qe po rrit krimin e organizuar me kontrabanden e emigratve ilegale drejt Zvicres dhe vedneve tjera te Evropës. Kjo ka bere per shkak paunesise se mdahe ne rajon. ILO per Kosovën eshte deklaruar se « Mundësi të kufizuara pune, veçanërisht për të rinjtë. Atyre i impohet eksodi. Papunesia e te rinjeve shkon ne 50%?!.. » ka shkruar gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Për 3 muaj mbi 7500 aplikime për viza ne ambasaden e Zvicrës në Prishtinë. Kosova “vend i sigurt” me eksod më të madhë në Evropë. Zvicra, destinacioni më i preferuar!
“Kemi pranuar gjatë këtij viti 7642 aplikime për viza Shengen. Shkalla e refuzimit rreth 12%. Numri i vizave të lëshuara për Zvicrën: 6758”, me nje numer tejete te ulet te vizave pune, thuhet në n je njfotim nga ambasada zvicerane ne Prishtinë.

Sipas gazeta zvicerane Le Canton27.ch per cdo vit vetem ne ambasaden zvicerane (duke mos llogaritur ketu, ata ne ambasaden gjermane, franceze dhe vendeve te tjera te BE-së) kerkojne viza mbi 30 mije kosovare, kurse nga vendet e BE-së mbi 100 mije qytetarë kosovarë..

Derniers articles