19.2 C
Berne
mardi 23/07/2024

Qendra per Migracion (SEM) ne Berne parashikon të paktën 22,000 aplikime të reja për azil për vitin 2022

Bern-Wabern, 20 – Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) ka informuar Stafin Special të Azilit (SONAS), i cili sapo është takuar për herë të 14-të, se numri i kërkesave për azil të paraqitura në Zvicër në vitin 2022 mund të arrijë në 22,000, pothuajse 7,000. më shumë se një vit më parë, njfto gazeta zvcerane ne sqhip Le canton27.ch  due ju referuar nje raporti te SEM ne Bernë

Tashmë të sforcuar rëndë nga kriza ukrainase, kantonet, komunat dhe Konfederata po punojnë shumë që të jenë në gjendje të ofrojnë vende të mjaftueshme akomodimi dhe staf për të siguruar mbikëqyrjen e azilkërkuesve dhe njerëzve që kërkojnë mbrojtje që ikën nga Ukraina. SEM ka ndërmarrë gjithashtu hapa për të përshpejtuar më tej procedurat e azilit dhe për të rritur numrin e vendimeve për azil të lëshuara çdo muaj.

Në shtator 2022, 2681 aplikantë aplikuan për azil në Zvicër. Nuk kishte aq shumë aplikime të regjistruara në një muaj që nga kriza e refugjatëve të 2015 dhe 2016. Përveç kësaj, rreth 2700 njerëz nga Ukraina aplikuan për statusin e mbrojtjes S në qendrat federale për azilkërkuesit (CFA). SEM pret që fluksi i azilkërkuesve të vazhdojë në muajt në vijim, kështu që numri i kërkesave për azil të paraqitura në vitin 2022 pritet të arrijë të paktën 22,000 deri në fund të vitit.

Konfederata dhe kantonet po punojnë shumë për të përgatitur vende shtesë akomodimi dhe kështu ofrojnë një shtrat dhe një çati për të gjithë azilkërkuesit dhe njerëzit që kërkojnë mbrojtje. SEM ka shtrirë funksionimin e tij në ndërtesa të ndryshme të ushtrisë dhe gjithashtu përdor të tjera, kështu që ka pak më shumë se 9500 vende. Nga ana e tyre, kantonet janë gjithashtu në proces të rritjes së numrit të vendeve të tyre të akomodimit në zonën e azilit.

Doganat dhe ushtria mbështesin SEM në disa fusha

Përballë rritjes së vazhdueshme të numrit të kërkesave për azil, SEM tashmë ka shtuar ndjeshëm stafin e specialistëve në fushën e azilit dhe ka miratuar masa shtesë për të përshpejtuar më tej procedurat e azilit dhe mbylljen sa më shpejt të jetë e mundur. Këto masa kryesisht kanë të bëjnë me aplikimet e paraqitura nga persona nga Afganistani, vendet e Magrebit ose shtetet ku nuk ekziston rreziku i persekutimit. Kështu, SEM ka mundur të rrisë numrin e procedurave të azilit të përfunduara çdo muaj nga 1,300 këtë pranverë në 1,800 sot. Masat e reja duhet të bëjnë të mundur rritjen e mëtejshme të produktivitetit pa cenuar cilësinë e procedurave dhe vendimeve të azilit.

SEM gjithashtu ka nevojë për staf shtesë në fushën e menaxhimit. Për të lehtësuar ofruesit e mbështetjes, ushtria mbështet SEM duke siguruar automjete dhe shoferë për transportin e njerëzve. Përveç kësaj, Zyra Federale e Policisë dhe Konferenca e Komandantëve të Policisë Kantonale të Zvicrës, partnerë të SEM në çështjet e sigurisë, janë në proces të shqyrtimit nëse mund të ofrojnë personel për të kryer, në AQF, verifikimin e identitetin dhe origjinën e azilkërkuesve.

Që nga fillimi i krizës në Ukrainë, Zyra Federale për Doganat dhe Sigurinë Kufitare ka mbështetur SEM në identifikimin e personave që kërkojnë mbrojtje që vijnë nga Ukraina dhe në ekzaminimin e dokumenteve, si dhe, që nga shtatori, në procedurat e zakonshme të azilit.

Shmangni caktimin më të shpejtë të azilkërkuesve në kantone

Nëse, pavarësisht nga të gjitha këto masa, shkalla e zënies së AQF-ve do të kalonte një nivel kritik, do të ishte e nevojshme që përkohësisht të shpërndaheshin disa nga azilkërkuesit në kantone më herët se aktualisht. Ky do të ishte rasti nëse numri i kërkesave të reja për azil do të mbetej mbi 2500 në muaj. Disa nga aplikantët nuk mund të qëndronin më pas në AQF deri në përfundimin e procedurës së tyre të përshpejtuar dhe ekzekutimin e shkarkimit të tyre, nëse ishte e nevojshme. Përfaqësuesit e Konfederatës dhe kantonet brenda SONAS pajtohen që një situatë e tillë duhet të shmanget sa më shumë që të jetë e mundur.

Derniers articles