16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Shefja e diplomacise shqiptare ne Paris kekron që Kosova të jetë pjesë e UNESCO-s

Bernë, 10 nëntor –Konferenca e Përgjithshme e UNESCO-s, e cila zhvillohet në Paris nga 9 deri më 24 nëntor, do të shënojë 75 vjetorin e organizatës. Priten disa vendime të rëndësishme nga 193 Shtetet Anëtare të UNESCO-s, veçanërisht për trashëgiminë kulturore, për politikën globale të arsimit, për etikën që rrethon teknologjinë dhe nevojën jetike për hapje më të madhe rreth kërkimit shkencor. Ne kete sesion po merr pjese edhe Republika e Shqiperise perfaqesuar nga shefja e diplomcise shqiptare Olta Xhaçka, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka, mori pjesë në sesionin e 41-të të Konferencës së Përgjithshme të UNESCO, i cili koincidon me rastin e 75-vjetorit të themelimit te kesja organizate botërroe ne kauder te OKB-së. Ministrja Xhaçka ne fjalsimin e saj te gjate, dukie foluir edhe për Kosovën, ka vlerësuar larte kontributin që Shqipëria jep në sistemin e OKB-së, teksa konfirmoi se vendi ynë mbështet reformat e ndërmarra nga UNESCO.

Ndyrshe sipas kyrdemnistres serbe Anna Bërnabic  e cila po ashtu gjendet sot ne Paris ka deklaruar se  « cështja e Kosovës do të jetë në agjendën time gjatë vizitës dyditore në Paris.. »

« Do të trajtoj edhe çështjen e Kosovës dhe trashëgimisë sonë kulturore dhe historike, kishat dhe manastiret në Kosovë që janë nën mbrojtjen e UNESCO-s – tha kryeministrja serbe

Evropa duhet ta kuptoj se Kosova e ka vendin keto ne UNESCO e jo jashta saj!

Fillimisht znj.Olta Xhaçka tha se « Ky 75-vjetor i themelimit të UNESCO-s është një rast i mirë për të festuar sa shumë ka arritur organizata gjatë ekzistencës së saj. Dhe besoj se nuk e teproj kur them se UNESCO ka dhënë një kontribut të çmuar në menaxhimin dhe reduktimin e problemeve globale në mënyrën e saj unike. Por unë besoj se ndërsa ka luajtur një rol të rëndësishëm në 75 vitet e para, UNESCO ka një rol edhe më të rëndësishëm për të luajtur sot. Në të vërtetë, unë besoj se UNESCO është e përshtatshme në mënyrë unike për të kontribuar në adresimin e shumë prej sfidave me të cilat përballemi sot. »

 

Ne vazhdim, lidhur me Kosovën znj.Xhacka tha ne sesionin e 41-të të Konferencës së Përgjithshme të UNESCO se “UNESCO ka qenë shumë aktive në rajonin tonë, megjithatë ky aktivitet nuk ka qenë gjithëpërfshirës pasi çdo aktivitet dhe agjendë e ndjekur nga UNESCO duhet të jetë me përkufizim. Një bashkëpunim më i gjerë rajonal efektiv në fushën e arsimit, kulturës, shkencës dhe komunitetit nuk mund të arrihet pa një pjesëmarrje dhe kontribut gjithëpërfshirës nga të gjithë njerëzit e rajonit, duke përfshirë të njëjtin vend në Evropë që, çuditërisht, është ende i përjashtuar, Kosova. E them çuditërisht, sepse përfshirja e Kosovës jo vetëm që do të ishte gjëja e duhur, por edhe përfshirja e Kosovës do të ishte gjëja e shëndoshë për t’u bërë nëse me të vërtetë prioritet është që të merren me pretendimet e përsëritura në lidhje me ruajtjen e kulturës serbe. trashëgimisë në Kosovë. Sepse e vërteta është se nuk ka mënyrë më të mirë dhe më efikase për t’u marrë me ruajtjen e trashëgimisë kulturore sesa përmes përpjekjeve të përbashkëta kombëtare dhe ndërkombëtare. Prandaj, unë sinqerisht shpresoj se në fund do të triumfojë arsyeja dhe Kosova do të jetë e mirëpritur këtu, në mënyrë që qytetarët e saj, shqiptarët, serbët dhe të tjerët, t’i bashkohen këtij komuniteti të madh dhe të punojnë së bashku me kombet e tjera në promovimin e parimeve dhe vlerave që na bashkojnë të gjithëve.. », transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

« Prandaj unë sinqerisht shpresoj që arsyeja do të prevalojë dhe Kosova do të jetë e mirëpritur këtu, në mënyrë që qytetarët e saj, shqiptarët, serbët, dhe të tjerët, t’i bashkohen këtij komuniteti të madh dhe të punojnë së bashku me shtetet e tjera në promovimin e parimeve dhe vlerave që na bashkojnë të gjithëve”  tha para pjesëmarrësve znj. Xhaçka sot  ne selin e UNESCO-s ne Paris në fjalimin e saj.

Flags Room I

Derniers articles