17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Politika e Gjenevës më 29 prill: Pierre Maudet shkoi, Fabienne Fischer erdhi!..

Gjenevë, 29 prill -Një faqe e re në politikën e Gjenevës. Duke bërë betimin para Këshillit të Madh këtë të Enjte në mbrëmje, ekologu i zgjedhur Fabienne Fischer zyrtarisht e shtyn Pierre Maudet drejt daljes. Ish PLR i zgjedhur do të ketë qëndruar për gati dhjetë vjet në Këshillin e Shtetit, njofton gazeta, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Këshilli i Shtetit i Gjenevës vazhdoi me ndarjen e departamenteve pas zgjedhjes 25 marsit ku fitues doli Fabienne Fischer (PS/PV) përballe tre kandidateve, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Këshilli Shtetëror i Gjenevës: Fabienne Fischer do të drejtojë ekonominë dhe punësimin

Të zgjedhurit e rinj të gjelbër do të kujdesen për Ekonominë dhe Punësimin. Departamenti i Ekonomisë dhe Punësimit (DEE) do të përfshijë drejtorinë e përgjithshme për zhvillimin ekonomik, kërkimin dhe inovacionin, tha të martën Këshilli i Shtetit. Pasi u tërhoq nga Pierre Maudet për shkak të problemeve të menaxhimit të burimeve njerëzore, ky shërbim iu besua Nathalie Fontanet, përgjegjëse e Financave.

 

Nga ana e tij, Mauro Poggia (MCG ) cakton punësimin dhe ruan sigurinë, një prerogativë për të cilën ai ka qenë përgjegjës që nga marsi i vitit 2019 pas një prej riorganizimeve të lidhura me çështjen Maudet. Departamentet e tjera nuk do të preken nga zyrtari i ri i zgjedhur në detyrë në 30 Prill. Përbërja e re e departamenteve do të duhet të vërtetohet nga Këshilli i Madh.

Sipas Këshillit të Shtetit, kjo organizatë bazohet në tre parime kryesore. Kolegji i ardhshëm tregon se së pari donte të ruante stabilitetin e departamenteve në mënyrë që të garantonte vazhdimësinë dhe efikasitetin e shërbimeve shtetërore që luftonin kundër efekteve të krizës shëndetësore, ka shkruar ATS

Do shtuar, se, politikanja e re e Ekonomisë dhe Punësimit synon të forcojë mbështetjen për bizneset dhe individët. Ajo gjithashtu duhet të ndihmojë në drejtimin e tranzicionit në industri dhe profesione të së ardhmes, shkruan Këshilltjkartja e Shtetit.

Më në fund, ekzekutivi dëshiron të promovojë transversalitetin në qeverisjen e kantonit, veçanërisht brenda delegacioneve ad hoc. Sipas tij, ringjallja e ekonomisë dhe zhvillimi i punësimit në sektorë të së ardhmes do të kërkojë një angazhim kolektiv nga departamentet.

Pierre Maudet lë postin e tij në ekzekutiv me një rekord të përzier

Pierre Maudet pushtoi hapësirën mediatike, politike dhe gjyqësore si askush para tij. E megjithatë, Këshilltari i Shtetit i Gjenevës do të ketë kryer vetëm një legjislaturë të plotë, pasi ai mbërriti në favor të një zgjedhje shtesë në 2012 dhe ai la postin e tij në të njëjtat kushte, pas dorëheqjes së tij, njofton gazeta zvicerane në shqip Le canton27.ch

Për nëntë vjet, Pierre Maudet do të ketë kryer projekte të shumta rrahjen e daulles. Ky as i komunikimit nuk ka asnjë të barabartë kur bëhet fjalë për shitjen e arritjeve të tij. Arritjet që shpesh nuk janë përfunduar. Kjo është ajo me të cilën e qortojnë keqbërësit e tij. Operacioni Papirus, i nisur me shumë pak burime të disponueshme, është ilustrimi perfekt i kësaj.

Ne njohim në Pierre Maudet një forcë të rëndësishme pune, një inteligjencë të bukur strategjike. Për më tepër, mbërritja e tij në Këshillin e Shtetit të Gjenevës përkoi me rënien e krimit. Magjistrati gjithashtu u përpoq të vendoste Gjenevën në hartën botërore të inovacionit dhe dixhitalit. Ai gjithashtu ka arritur të gjejë zgjidhje inovative për krizën ekonomike të lidhur me Covid-19.

Më në fund, veprimi i tij do të jetë penguar nga biznesi. Në të vërtetë, Pierre Maudet mbretëroi vetëm për gjashtë vjet, midis verës 2012 dhe verës 2018. Koha për të kandiduar për një post në Këshillin Federal, në 2017. Tri vitet e fundit kanë qenë si një agoni e gjatë, e dëmtuar nga gënjeshtrat e tij dhe mosmarrëveshjet ligjore në lidhje me udhëtimin e tij të ofruar në Abu Dhabi në 2015. Ai do të mbetet si i vetmi këshilltar i shtetit në Romandy që është dënuar në detyrë, ka shkruar RTS.

Më 28 Mars, ditën kur ai u mund në zgjedhje, gjyqtari në largim tha se ai do të vazhdonte të punonte për vendbanimin. Ata janë shumë, në Gjenevë, për ta parë atë të paraqitet në dy vjet në zgjedhjet e përgjithshme, me 33% të tij të mbledhur një muaj më parë.

Derniers articles