26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Pasaporta e Zvicres «superPasseport», me i fuqishem ne botë!

Mbajtësit e pasaportave zvicerane mund të udhëtojnë në 185 destinacione pa vizë. Prandaj, vendi është në vendin e peste në indeks, pak pas Shteteve të Bashkuara, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Megjithatë, kjo rritje ilustron një pabarazi në rritje midis nivelit të lirisë së udhëtimit të vendeve të Veriut në krahasim me vendet e Jugut. Në të vërtetë, qytetarët e vendeve më të pasura mund të udhëtojnë pa viza në më shumë se 180 vende të botës, ndërsa kjo shifër vështirë se arrin 50 në vendet më të varfra.

Ndikimet e pandemisë

Për më tepër, Raporti Global i Lëvizshmërisë Henley vë në dukje pabarazitë në rritje të shkaktuar pjesërisht nga COVID-19 dhe aksesin e vështirë në vaksina.

“Statusi shëndetësor dhe i vaksinimit të një individi kanë po aq ndikim në lëvizshmëri sa edhe aksesi pa viza në pasaportën e tyre. Të banosh në vendin e ‘gabuar’ mund të ketë një ndikim të madh në aksesin në biznes, shërbime mjekësore dhe shëndetësore dhe të bëjë udhëtimin të pamundur për disa, « tha Dr Andreas Brauchlin, specialist në kardiologji dhe mjekësi. Praktikant i njohur ndërkombëtarisht dhe anëtar i bordit këshillues të Zyrës Mjekësore Familjare SIP në Zvicër.

« Hapja e kanaleve të migracionit është thelbësore për rimëkëmbjen pas pandemisë, » tha kryetari i Henley & Partners dhe shpikësi i konceptit të indeksit të pasaportave, Dr Christian H. Kaelin.

Derniers articles