16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Numri i grave në ushtrinë zvicerane do arrijë në 10%. Por, ato kanë ca ankesa. Swisscoy në Kosovë deri 2023

Gazetari i Le Canton27.ch në bisede me nje pjesetare te Swisscoy-it qe sherben ne Kosovë (Photo: Le Canton27.ch-Prizren) 

Berne, 26 shtator -Ushtria zvicerane mbetet territor armiqësor për gratë. Vendimet e drejtësisë ushtarake dhe dëshmitë e të interesuarve tregojnë se seksizmi është një realitet me të cilin përballen shumë gra ushtare. Gratë në ushtri janë ekspozuar vazhdimisht ndaj ngacmimeve dhe kërcënimeve, shkruan « SonntagsZeitung », transmeton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Kjo është ajo që tregojnë gjykimet dhe dënimet e dhëna nga drejtësia ushtarake. Disa ushtare femra gjithashtu konfirmojnë se atyre iu është drejtuar në mënyrë të përsëritur në mënyrë seksiste nga eprorët ose kolegët në detyrë. Në një rast, mbikëqyrësi kërkoi nga një rekrut që të tërhiqte pantallonat. Në një rast tjetër, një ushtari u kërcënua me një pistoletë shërbimi të mbushur plotësisht. « Seksizmi është një realitet me të cilin përballen shumë gra në ushtri », shpjegon Caroline Weibel, komandante toge në batalionin e këmbësorisë 20 dhe zëdhënëse e grupit « Gratë me uniformë kamuflazhi ».

Dhuna fizike ose psikologjike kundër grave, diskriminimi dhe seksizmi nuk tolerohen në ushtri, siguron udhëheqjen e ushtrisë. Një raport i inspektimit të brendshëm i porositur nga Ministrja e Mbrojtjes Viola Amherd megjithatë identifikon një nevojë për veprime përmirësuese: një ndryshim në kulturë është thelbësor, drejtuesit duhet të ndërgjegjësohen dhe trajnohen. Ajo që nevojitet është një kod i qartë i sjelljes dhe një shkallë sanksionesh për autorët dhe udhëheqësit.

Numri i grave në ushtrinë zvicerane pritet të arrijë në 10% deri në vitin 2030. Aktualisht, pak më pak se 0.8% shërbejnë në ushtri. Ky është një përqindje jashtëzakonisht e ulët në krahasim me vendet e tjera evropiane.

Le Canton27.ch: Swisscoy vazhdonm misionin paqesor në Kosovë deri në vitin 2023

Tensionet vazhdojnë endes mes Kosovës dhe Serbinë. Rifillimi i konfliktit do të kishte pasoja të menjëhershme për Zvicrën. Zvicra pret 10% të popullsisë së Kosovës. Swisscoy do të qëndrojë i angazhuar në Kosovë deri në fund të vitit 2023. Këshilli i Shteteve kishte miratuar me 33 vota kundër 6 zgjatjen e kërkuar nga qeveria, si dhe rritjen e stafit për një kontigjent prej 195 ushtarësh maksimalisht nga prilli i vitit 2021.

Ky kontigjent mund të përforcohet me 20 persona në rast të rritjes së kërcënimit. Këto përforcime mund të funksionojnë vetëm për katër muaj. Pesëdhjetë persona mund të punësohen për një periudhë prej tetë muajsh për të kryer detyra logjistike dhe mirëmbajtjeje, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Kontigjenti zviceran ka evoluar gjatë njëzet viteve të fundit, herë lart, ndonjëherë poshtë, në varësi të situatës në terren dhe nevojave të KFOR -it, nënvizoi Këshilltarja Federale përgjegjëse për Mbrojtjen Viola Amherd.  Numrat shkuan nga 235 në 190 ushtarë në Prill 2018, pastaj në 165 që nga Tetori 2019. Disa nga burimet u sollën përsëri në Zvicër, veçanërisht automjete të blinduara.

Objektivi është që kjo forcë të largohet nga Kosova dhe që banorët e saj të mund të jetojnë normalisht. Por kjo nuk është e mundur për momentin, shtoi kreu i DDPS (Departamenti Federal i Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sporteve).

Asambleja Federale kishte miratuar angazhimin e Swisscoy në Forcën shumëkombëshe të Kosovës deri më 31 dhjetor 2020. Ushtria zvicerane ka marrë pjesë në KFOR që nga tetori 1999. Në ditët e para, Swisscoy ishte një kompani logjistike e paarmatosur. Pastaj ai i përshtati detyrat dhe personelin e tij me nevojat e KFOR -it.

Derniers articles