17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Në Zvicër me 28 Nëntor referendum: Qytetaret votojnë, vendosin të vazhdohet apo jo me vaksinimin?

Bernë, 4 nentor -Votimet e 28 Nëntorit: Fletët e votimit: Por,  ku shkoi certifikata? Kundërshtarët e ligjit Covid denoncojnë manipulimin e Konfederatës për të mashtruar votuesin për shkak të titullit të pyetjes në materialin e votimit, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Votimet e 28 Nëntorit: Fletëvotimet për mosmarrëveshje: Ku shkoi certifikata? Kundërshtarët e ligjit Covid denoncojnë manipulimin e Konfederatës për të mashtruar votuesin për shkak të titullit të pyetjes në materialin e votimit.

Konkluzioni i kundërshtarëve: është një marifet t’i fshehësh popullit se çfarë voton realisht duke fshehur pikat e kritikuara për të drejtuar votën drejt po. « Kjo është arsyeja pse ne kemi paraqitur një ankesë në Kancelarinë Federale, » thotë komiteti. Ky i fundit i përgjigjet shkurt: “Nuk jemi ne, është Parlamenti”.

Avant de lire la question à haute voix, il faut prendre une grosse respiration.Kjo është e vërtetë dhe duhet të kthehemi në fund të shkurtit të këtij viti. Këshilli Federal po paraqet propozime për ndryshime në ligjin Covid-19 që kanë të bëjnë me të gjitha pikat e përmendura në titullin e votimit të nëntorit. “Në atë kohë, certifikata Covid nuk ishte pjesë e projektit”, konfirmon kancelaria. Prandaj, me marrjen e propozimeve, Parlamenti dha titullin që njohim sot. Mirëpo, ndërmjet këtij depozitimi dhe votimit përfundimtar të zyrtarëve të zgjedhur, vërtetimi hyri në lojë… por me propozim të vetë Parlamentit dhe jo të Këshillit Federal.

Kjo është e vërtetë dhe duhet të kthehemi në fund të shkurtit të këtij viti. Këshilli Federal po paraqet propozime për ndryshime në ligjin Covid-19 që kanë të bëjnë me të gjitha pikat e përmendura në titullin e votimit të nëntorit. “Në atë kohë, certifikata Covid nuk ishte pjesë e projektit”, konfirmon kancelaria. Prandaj, me marrjen e propozimeve, Parlamenti dha titullin që njohim sot. Mirëpo, ndërmjet këtij depozitimi dhe votimit përfundimtar të zyrtarëve të zgjedhur, vërtetimi hyri në lojë… por me propozim të vetë Parlamentit dhe jo të Këshillit Federal.

Që formulimi i pyetjes është i paplotë është fakt. Por duhet theksuar gjithashtu se broshura e dërguar me materialin e votimit përmban 16 herë paraqitjen e fjalës “certifikatë” mbi dhjetë faqet që i kushtohen ligjit Covid. Nëse shteti do të kishte dashur qëllimisht t’ia fshihte popullit këtë pikë të përmbajtjes së votës për ta manipuluar, do të kishte dështuar.

Derniers articles