16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Lukas Mandl, nga Grupit PPE për raportin e Kosovës: Serbia duhet të dorëzohet, ndryshe rajoni mund të bëhet luginë siliconi në Evropë

Bruskel, 22 prill -Liria e vizave, siç vlen për të gjitha vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, tani duhet të zbatohet – shtetet anëtare të BE-së që nuk e njohin ende Kosovën duhet ta bëjnë këtë tani. « Serbia duhet të dorëzohet, rajoni mund të bëhet luigine siliconi në Evropë », ka thene Lukas Mandl, përfaqësuesi i Grupit PPE për Kosovën në Parlamentin Evropian, sjrkuan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Bruksel (OTS) – Sot, të enjten, në Parlamentin Evropian kanë filluar diskutimet për raportin aktual të Kosovës. « Është një kohë kritike kur jemi duke negociuar raportin e ri të Parlamentit Evropian për Kosovën. Që qytetarët e Kosovës ende nuk lejohen të hyjnë në BE pa viza është absurde. Nëse ky lëshim i madh i BE-së nuk do të ishte aq tragjik, ai « . Do të ishte vetëm qesharake.Kriteret ishin vërtet të tepërta, por prej kohësh janë përmbushur.Këtë e ka konfirmuar Komisioni Evropian.Parlamenti Evropian është shprehur qartë në disa raste në favor të udhëtimit pa viza.

Një pakicë e qeverive të shteteve anëtare po frenojnë dhe bllokojnë. Kjo vlen edhe për dimensionin më të madh gjeopolitik. Republika e Kosovës është vendi më i ri në Evropë që bazohet në parimet e demokracisë dhe sundimit të ligjit. Një presion i madh po ushtrohet në të gjitha nivelet nga shteti i madh fqinj i Serbisë”, kujton Lukas Mandl, përfaqësuesi i Grupit PPE për Kosovën në Parlamentin Evropian, kreu i Grupit Parlamentar të Miqësisë së Kosovës në Bruksel dhe së fundi, me këtë rast. e zgjedhjeve lokale të vjeshtës, kreu i vëzhgimit të zgjedhjeve të BE-së në Kosovë.

« Në vend që të pajtohemi me të kaluarën dhe të shohim së bashku në të ardhmen, kripa fjalë për fjalë po hidhet në plagë pa pushim. Agresioni i Kremlinit kundër popullit në Ukrainë, i shoqëruar me krime lufte, zgjon kujtimet e njerëzit në Kosovë dhe e ushqen atë Frikë.

Pikërisht në këtë kohë shteti serb refuzon të marrë pjesë në mbrojtjen pa gjak të qytetërimit të botës së lirë kundër luftës së përgjakshme të agresionit të Kremlinit në formë sanksionesh. Në vend të kësaj, mirëkuptimi dhe më shumë për Kremlinin tregohet si në zyrat e qeverisë ashtu edhe në rrugë. Kjo është e papranueshme, veçanërisht duke pasur parasysh faktin se BE-ja është deri tani donatori më i madh i Serbisë dhe madje i jep Serbisë statusin e kandidatit, ndryshe nga Kosova apo Bosnja dhe Hercegovina”, thotë Mandl me fjalë të qarta për tensionet aktuale.

“Për pakicën e vogël të vendeve anëtare të BE-së që ende nuk e kanë njohur Kosovën, tani është koha për të kapur hapin e kësaj njohjeje. Nuk është e besueshme të flitet për unitetin e botës së lirë kundër autoritarizmit dhe dhunës nga njëra anë, dhe në anën tjetër por të mos njohë Republikën e Kosovës.

Me raportin aktual të Kosovës, Parlamenti Evropian duhet të dërgojë një sinjal më shumë se kurrë për të kapërcyer urrejtjen dhe dhunën, për t’u kthyer drejt racionalitetit, mirëkuptimit, paqes dhe lirisë së bazuar në fakte. Me punën e përkushtuar dhe konstruktive të gjashtë shteteve dhe të gjithë Evropës, Kosova dhe i gjithë Ballkani Perëndimor mund të bëhet diçka si Silicon Valley e Evropës. Kjo është një perspektivë e vlefshme për të ardhmen për brezat. Popullsia më e re në Evropë jeton atje, nuk ka pothuajse asnjë industri tradicionale, por shumë vullnet të mirë për të ndërtuar diçka përmes arsimit dhe punës, « përfundon Mandl.

Derniers articles