25.5 C
Berne
mardi 23/07/2024

Lajm i mirë edhe për Kosovën: INTERPOL hap qendrën kundër korrupcionit, krimit financiar (shpërlarjen e parave)

Lyon/Interpol, 15 mars -Organi botëror i policisë ka krijuar Qendrën INTERPOL për Krimin Financiar dhe Kundër Korrupsionit (IFCACC) për të ofruar një përgjigje të koordinuar globale kundër rritjes eksponenciale të krimit financiar transnacional (INTERPOL launches centre against financial crime and corruption), njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju referuar nje lajmi te pranuar ne redaksine e saj.

Qendra do të fokusohet në skemat komplekse të pastrimit të parave dhe përdorimin e aseteve virtuale për të ndjekur gjurmët financiare të krimit të organizuar, ka thene nje zyrtar i interpolit gazetes zvicerane Le Canton27.ch duke shtuar se kjo byro do jete ne te mire edhe te Kosoves, duke ju bashkuar luftes se qeverise kunder korrupcionit

Të nxitur nga globalizimi dhe dixhitalizimi gjithnjë në rritje, kriminelët janë në gjendje të kryejnë krim financiar me efikasitet dhe sofistikim në rritje, duke minuar sistemet financiare globale, duke penguar rritjen ekonomike dhe duke shkaktuar humbje të mëdha për bizneset dhe individët në mbarë botën.

Një sondazh i vitit 2020 nga firma konsulente PwC e bizneseve në 99 territore tregoi se gati gjysma e të gjithë të anketuarve thuhet se kishin rënë viktimë e krimit financiar në dy vitet e mëparshme, me humbje që arrijnë në 42 miliardë dollarë. Për sa i përket vëllimit, mashtrimi është tani forma më e përhapur e kriminalitetit në disa vende.

Korrupsioni gjithashtu shton kompleksitetin e peizazhit të krimit, duke krijuar një terren pjellor për aktivitete kriminale të organizuara. Të dy llojet e krimeve janë të lidhura pazgjidhshmërisht, ku të dyja shpesh mbështeten në mekanizma të ngjashëm për të lëvizur dhe pastruar fondet e paligjshme, duke përfshirë gjithnjë e më shumë grupet e krimit të organizuar transnacional.

Sipas një vlerësimi të fundit të INTERPOL-it, vendet anëtare raportuan se krimi financiar dhe korrupsioni ishin ndër tre kërcënimet kryesore me të cilat përballen aktualisht.
Centralizimi i reagimit ndërkombëtar
“Pandemia e COVID-19 ka demonstruar shpejtësinë me të cilën grupet kriminale mund të modifikojnë metodat e tyre për të përfituar nga mundësitë e reja për mashtrimin e individëve dhe kompanive, me miliona dollarë të vjedhura çdo ditë”, tha Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock.

“Qendra e re e krimit e INTERPOL-it do të zgjerojë dhe riorganizojë iniciativat ekzistuese të organit të policisë botërore në trajtimin e krimeve financiare, flukseve të paligjshme të parave dhe rikuperimit të aseteve duke centralizuar reagimin ndërkombëtar ndaj krimit financiar transnacional dhe korrupsionit”, shtoi Sekretari i Përgjithshëm Stock.
Duke miratuar një qasje shumë-agjenci, IFCACC do të punojë ngushtë me palët kryesore të interesit për të forcuar përpjekjet kolektive kundër krimit financiar dhe korrupsionit.

Këto përfshijnë Task Forcën e Veprimit Financiar (FATF), Organet Rajonale të stilit FATF (FSRB), Grupin Egmont të Njësive të Inteligjencës Financiare, agjencitë e zbatimit të ligjit, organizatat e policisë dhe sektorin financiar.

Veprimi në terren

Duke ofruar mbështetje hetimore, operacionale dhe analitike, si dhe ngritjen e kapaciteteve, IFCACC do të synojë mashtrimin dhe krimin e pagesave, pastrimin e parave dhe rikuperimin e aseteve dhe korrupsionin.

Derniers articles