17 C
Berne
lundi 15/07/2024

« Vera…” me dy çmime në Festivalin Ndërkombëtar të filmit në Gjenevë

Gjenevë, 13 mars-Festivali Ndërkombëtar i Filmit dhe Forumi për të Drejtat e Njeriut (FIFDH) ka mbledhur prej 20 vitesh në Gjenevë artistë, aktivistë, dëshmitarë dhe gazetarë të ndryshëm që denoncojnë shkeljet e të drejtave të njeriut në mbarë botën ku filimi i Kaltrina Krasniqit « Vera…”  mori dy çmime në ketë Festivalin Ndërkombëtar, njofoton nga Gjeneva gazeta zvicerane Le Canton27.ch.

Aty ku janë vlerat, aty janë edhe shqiptaret. Kesaj radhe filmi « Vera ëndrrat e detit » i Kaltrina Krasniqi ne Gjenevë merr cmime të larta..

Edicioni i vitit 2022 i Festivalit Ndërkombëtar të Filmit dhe Forumit për të Drejtat e Njeriut mblodhi në Gjenevë për dhjetë ditë artistë, aktivistë, gazetarë dhe publikun e gjerë rreth filmave, takimeve dhe debateve..

Festivali që sivjet ka pasur edicionin e 20-të është një prej ngjarjeve kryesore të filmit në Zvicër dhe mbahet paralelisht me sesionin e Këshillit të të Drejtave të Njeriut të Kombeve të Bashkuara. Filmi kosovar në këtë festival ka marrë vëmendje të veçantë gjatë ndarjes së çmimeve në fundjavë. Është shpërblyer dy herë si projekt që shpërfaq sfidën e grave në shoqëri patriarkale. “Vera ëndrrat e detit”, Çmimi i Madh për Fiction – Çmimi i madh për letërsi artistike iu dha dy filmave, « Freda » nga Haitianja Gessica Généus dhe « Vera ëndrrat e detit » të kosovares Kaltrina Krasniqi. Ky film i fundit tregon historinë e një të veje, e cila do të duhet të përballet me patriarkalin për të kërkuar trashëgiminë e saj për veten, vajzën dhe mbesën e saj, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch.

« Në njëzet vjet, festivali ka kaluar nëpër momente shpesh dërrmuese, ndonjëherë të dhimbshme, por gjithmonë intensive, » tha menaxherja e tij e përgjithshme Isabelle Gattiker, gjatë natës së hapjes së edicionit të tij 2022. Një moment i shënuar nga prania e këngëtares së njohur Barbara Hendricks. , kumbare e festivalit që në fillimet e tij, e cila këndoi për këtë rast, himnin e lëvizjes për të drejtat civile në Shtetet e Bashkuara, « We Shall Overcome » (Ne do të kapërcejmë).

Filmi gjithashtu fitoi Çmimin e Jeunesse. Kjo preku veçanërisht drejtorin. “Kur bën një film, mendon për audiencë të ndryshme dhe i thua vetes se pyetjet që do të trajtosh në të do të rezonojnë te njerëzit e një moshe të caktuar”, thotë Kaltrina Krasniqi. “Por marrja e këtij çmimi për të rinjtë do të thoshte shumë për mua sepse do të thotë se historia e personazhit tim rezonon edhe me gjeneratat e tjera”, thotë ajo.

Barbara Hendricks: « Ne të gjithë i përkasim familjes së njerëzimit »

« Ne jemi të gjithë të njëjtët njerëz dhe të drejtat e njeriut vlejnë për të gjithë, gjatë gjithë kohës, » tha Barbara Hendricks, e cila është gjithashtu një ambasadore e vullnetit të mirë për Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët. « Ajo manifestohet në mënyra të ndryshme, por është një dhe e njëjta shkak, sepse ne të gjithë i përkasim familjes së njerëzimit: kjo është arsyeja pse ne gjithashtu mund të kundërshtojmë dhe t’i rezistojmë asaj që po ndodh. në Ukrainë, » vuri në dukje ajo.

Mbi dhjetë ditë, Festivali Ndërkombëtar i Filmit dhe Forumi për të Drejtat e Njeriut mblodhën së bashku artistë, aktivistë, gazetarë dhe publikun në Gjenevë për film dhe debat. Çmimi i Madh për Fiction iu dha dy filmave – Freda, e regjisores Haitian Gessica Généus dhe Vera Dreams of the Sea nga regjisorja kosovare Kaltrina Krasniqi.

Vera Ëndrrat e detit

Ky i fundit tregon historinë e një të veje, e detyruar të marrë një patriarkat të pamëshirshëm rural për të kërkuar një trashëgimi, për të, për vajzën dhe mbesën e saj. Filmi gjithashtu fitoi Çmimin për Rininë e Festivalit, një çmim që Krasniqi tha për Euronews se ka një rëndësi të veçantë.

« E dini, kur bëni një film, mendoni për audiencën, sigurisht, dhe më pas mendoni se njerëzit e një brezi të caktuar që rezonojnë me çështjet, por më pas marrja e një çmimi nga rinia, do të thotë shumë për mua, sepse kjo do të thotë se historia rezonon. edhe me gjeneratat e tjera”.

Derniers articles