22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Kosova « shkolle » per ukrainaset. Ato po mesojne pastrimin e minave ruse

Berne, 25 prill -Gratë ukrainase të strehuara ne Kosove po mësojnë se si të pastrojnë minat. Disa gra ukrainase ndjekin trajnimin për pastrimin e minave në Kosovë.

Lufta në Kosovë e cila ndodhi ndërmjet marsit 1998 dhe qershorit 1999 la në fushat e saj mina kundër personit dhe municione thërrmuese të pashpërthyera, një rrezik për popullatën civile, i cili mbetet edhe shumë kohë pas përfundimit të konfliktit.

Pas luftës në Kosovë, minat tokësore dhe bombat thërrmuese të pashpërthyera shkaktuan viktima të shumta. Sipas aghzetes zvcerane Le Canton27.ch Më shumë se 600 vende të minuara janë renditur në Kosovë në fund të luftës qe shkaktori mbi 500 viktima mes viteve 1999-2000. Ne deminimi e mijera minave ne Kosovë kane dhene kontribut të madh edhe Zvicra, te e njohur si eksperë ne këtë fushë. Ky numer i viktimave nga minat ne Ukraine edhe pse ende lufta nuk ka mbaruar, dyshohet te jete disa fish me i madh.

Ukrainë: Rusia përdor mina tokësore të ndaluara kundër personelit. Minat tokësore kërcënojnë jetën e civilëve!

«Shume pune na presin.. » thonë disa gra nga Ukraina te strehuara ne Kosove, te cilat ketyre diteve po mesijne, po ushtrojne deminimin e zonave. Ne kete aksion edhe Zvicra ka shorehur gadishmrri te kontribuoj, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Gratë supozojnë se lufta do të përfundojë së shpejti dhe se mijëra mina do të duhet të pastrohen.

Mina e re tokësore ruse paraqet rrezik të veçantë në Ukrainë (Ukraine: Russia Uses Banned Antipersonnel Landmines. Landmines Threaten Civilian Lives!) ka the nje eksperte kunder minave personale ne Gjeneve per gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke pershendetur iniciativen e Kosoves per te mesuar pervija grave ukrainade per deminimin e zonave te rrezikuara.

Forcat ruse në Ukrainë duken sikur përdorin një lloj arme krejt të re ndërsa shtojnë sulmet ndaj objektivave civile: një minë tokësore e komplikuar e pajisur me sensorë që mund të dallojnë kur njerëzit shëtisin afër.

Teknikët ukrainas të bombave gjetën sistemin, të referuar si POM-3, javën e fundit pranë metropolit japonez të Kharkiv, në përgjigje të Human Rights Watch, një grup numër një për të drejtat e njeriut, i cili ka shqyrtuar imazhet e ofruara nga ushtria e Ukrainës.

Forcat ruse që luftojnë në Ukrainë kanë përdorur mina të ndaluara kundër personit në rajonin lindor të Kharkiv, tha sot Human Rights Watch.

Minat kundër personelit u lokalizuan nga teknikët ukrainas të asgjësimit të mjeteve shpërthyese më 28 mars 2022. Rusia dihet se i posedon këto mina tokësore të vendosura rishtazi, të cilat mund të vrasin dhe gjymtojnë pa dallim njerëz brenda një rrezeje të dukshme prej 16 metrash. Ukraina nuk e posedon këtë lloj mine tokësore apo sistemin e saj të shpërndarjes.

“Vendet anembanë botës duhet të dënojnë me forcë përdorimin e Rusisë të minave tokësore të ndaluara kundër personit në Ukrainë”, tha Steve Goose, drejtori i armëve i Human Rights Watch. « Këto armë nuk bëjnë dallime midis luftëtarëve dhe civilëve dhe lënë një trashëgimi vdekjeprurëse për vitet në vijim. »

Derniers articles