17.4 C
Berne
lundi 15/07/2024

Indeksi ndërkombëtar GCI në Gjenevë: Shqipëria (125) prinë për nga korrupcioni ne ballkan. Kosova (122) Serbia (92)

Gjenevë, 9 nentor -Organizata nderkombëtare Indeksi Global i Korrupsionit 2021 (Indice Global de Corruption 2021) me slei ne Gjenevë ka publikuar sot raportin e fundit mbi korrupcioni ne botë. Eshtë ky edicioni i 4-të i Indeksit Global të Korrupsionit (GCI) mbulon 196 vende dhe territore dhe ofron një pasqyrë të nivelit të korrupsionit dhe krimit të bardhë në botë bazuar në 43 variabla. Rezultatet sipas shteteve paraqiten në një shkallë nga 0 në 100, ku 0 korrespondon me rrezikun minimal dhe 100 me rrezikun më të lartë, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

GCI: Shqiperia prine në ballkan per nga korrucpioni

Protesta antiqeveritare për 1 Majin në Tiranë | Ballkani | DW | 01.05.200712 vendet e para te pakorruptuara janë kryesisht vednet evropaine (Finlanda, Norvegjia, Zelenada e Re, Danimarka, Suedia, Estonia, Australia, Islanda, Britania, Irlanda, Holanda, Zvicra). Kurse vednet me te godituar nga korrupcioni janë, pos vendeve afrikane dhe ato te ish-Bashkimit Sovjetik ne indeksin nderkombëtar te GCI-së janë edhe disa vende ne ballkan.

Sipas Indeksi Global i Korrupsionit 2021 (Indice Global de Corruption 2021) korrupcioni ne Kosovë ehste në rënie, kurse ne Shqiperi dhe Serbi ne rritje.

Gazeta zvicerane Le canton27.ch ka mesuar se nga vendet me te korriptuar ne ballkan eshte Shqiperia e cila eshte radhitur ne rangun e 125 afer Ethiopise e Zambisë,  kurse Kosova radhitet ne nje rang pak me te favorshem se Shqiperia, ne 122, ndersa Serbia ne rangun edhe me te favorshem (92), pastaj vijn Mali i Zi (89) Rumania (79), Maqedonia Ver. (85), Greqia (37), Kroacia (47), Bullgaria (54).

Zvicra largohet nga 10 vendet e para më pak të korruptuara

Në renditjen e Profilit Global të Rrezikut të Gjenevës, indeksi i « krim jakë të bardhë » e vendos Zvicrën në vendin e 43-të, duke humbur gjashtë vende në renditjen globale të « korrupsionit » (12).

SwissLeaks, Pandora Papers, FinCEN Files, rasti Juan Carlos… Rastet e fundit të pastrimit të parave na kujtojnë: nëse Zvicra u ngjit në vendin e 6-të në renditjen e nën-indeksit të « korrupsionit », ajo ra në vendin e 47-të në nën-indeks. Vendet e prekura nga krimi i jakës së bardhë, kryesisht pastrimi i parave dhe mashtrimi. Prandaj, ky hendek mbresëlënës e rendit atë në vendin e 12-të në publikimin e indeksit global të korrupsionit të korporatave të Profilit Ndërkombëtar të Rrezikut të Gjenevës (GRP), i cili është botimi i katert.

 

 

Derniers articles