16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Gazetari ndërkombëtar në Gjenevë fton diasporën shqiptare nga Lugina e Preshevës – REGJISTROHUNI !

Gjenevë, 11 tetor -Pas dy dekadash, sivjet pas muajit teror do të dihet saktesuisht për numrin e shqiptarëve të regjistruar në Serbi, dihet nese Beogradi nuk manipulon me shifrat, si zakonisht. Procesi i regjistrimit të popullsisë ka nisur më 1 tetor dhe do të përfundojë më 31 të këtij muaji. Doi perkujtuar se shqiptarët e kanë bojkotuar regjistrimin e vitit 2011, për shkak të, siç është thënë atëbotë, obligimeve të paplotësuara të shtetit serb ndaj tyre dhe kushteve diskriminuese.

Por, kësaj radhe, përfaqësuesit politikë të shqiptarëve, që jetojnë kryesisht në pjesën jugore të Serbisë, u kanë bërë thirrje atyre që të regjistrohen për shkak se atshem jane bere disa lehetersia, mjadje formilaret jane ne shqip, jos i dikur, fale presionit te nderkombëtareve ne Beograd, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Diaspora shqiptare e Luginës së Preshevës mobilizohen për regjistrim të popullsisë!

Aucune description disponible.Lidhur me këte poces me mjaft me interes kombëtar dhe shoqeror, gazetari yne i njohur nderkombetare ne Gjeneve Nefail Maliqi (nga Presheva) ka bere apel per diasporen shqiptare nga Lugina qe te regjistrohen për t’i treguar bote jemi aq sa jemi shume aq, sa kemi desjire!, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Sipas z.Maliqi, qyetaret e Lugines, bashke me diasporen shqiptare duhet të regjistrohen jo vetëm si nje akt shoqeror por edhe kombetar, sepse permes ketij procesi duhet dëshmuar se kush është shumicë në Luginën e Presheves dhe për t’i treguar botes se shqiptaret e Luginës jane autokton ne këto vise, jemi shume përkunder spastrimeve etnike dhe jo aq sa mendojne disa.. »

« Të nderuar pjesëtarë të diasporës sonë, qytetarë dhe shtetas te Lugines e Presheves dhe rajoni, përmes këtij apeli po Ju drejtohem për ta theksuar e për ta risjellë në vëmendjen e çdonjërit peshën e jashtëzakonshme që ka akti i regjistrimit pasi ky proces nuk është vetëm akt qytetar por gjithsesi është edhe kombëtar, prandaj REGJISTROHUNI!.. » thuhet ne fillim te apelit të gazetarit tone te njohur nderkombëtare qe jeton dhe vepron qe prej vitesh ne Gjenevë Nefail Maliqi me origjina nga Presheva, transmetoln gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Në vazhdim z.Maliqi ka shkruar se « si pjesetar i atyre viseve qe na rriten e shkolluan, Ju bëj thirrje të gjithëve kudo që ndodheni jashtë vendit, me punë e aktivitete anekënd botës t’i përjgjigjeni regjstrimit të popullsisë. Jemi dëshmitare nga regjistrimi i fundit sa telashet dhe pasojat na i la si ekonomikisht ashtu edhe ne zhvillmin e Lugines dhe ne arenen nderkombëtare..Pra, ju lutem regjistrohuni sa më parë ja sot, ja kurrë, që të jetë e mundur dhe pa humbur kohë, si dhe shpërndajeni njoftimin te të afërmit dhe miqtë tuaj që mund të jenë të painformuar!.. »

Shifra dhe fakte per shqiptaret e Lugines ne diaspore: Sot nga Lugina e Presheves ke mbi 80.000 shqiptare ne Perendim!

Ouvrir la photoRegjistrimi i popullatës së një vendi, ne kete rast ne Luginen e Presheves vërtet është një akt me karakter statistikor por bazuar në sistemin juridik e kushtetues i vendit, regjistrimi është shumë më shumë se thjesht statistikë. Sipas këtij sistemi, rezultatet e regjistrimit e përcaktojnë edhe bazën juridiko-kushtetuese për gjithçka që na takon si etni në këtë vend.
Mergimtare te dashur, ju nga Lugina e Presheves: 5 minuta pune per kombin tonë, pra regjistrohu! Duhet ta deshmojme se jemi shume!

E dini se ky proces eshte jo vetem akt i obligurshem por edhe kombetar! Sot nga Medvegja, Bujanoca dhe Presheva jane mbi 80.000 shqiptare ne Perendim! Nga kjo shifer, gjysma nga ta jane të dalur pas luftes, kryesisht te rinj dihen aresyet!…

Sipa sagzetes zvicerane Le Canton27.ch nga 80 mije shqoipatre sa gjenden aktulaisht ne vendet perendimore, vetem ne Zvicer jane mbi 20.000, pastaj ne Gjermani 25.000, kurse ne Belgjike, France dhe Austri jane 30.000 dhe mbi 10.000 jane ne Amerike dhe vendet tjera skandinave deri ne Australi, pa llogaritur ketu, ata ne Turqi

Derniers articles