24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Flamuri kuqezi bashkoi shqiptarët e të gjitha viseve në një ambient akademik, në Universitetin e Gjenevës 

Bernë, 6 dhjetor -Eventi pe rndere te Dite sse Falmurit-28 Nentorit ne lokaalet e Universitetit te Gjenevës filloi me solemnitet me Hymnin Shqiptar, kënduar nga korali « Hareja » dhe të pranishmit në auditoriumin universitar. Në emër të shoqatës së studentëve të Gjenevës folen krereret e shoqates se studetneve.  Pastaj fjalën e moriAli Mehmeti plus fakteve historike, në mënyrë argumentuese në data e vite, foli dhe për barrën e rëndë historike të trojeve shqipëtare të shekullit XX që në shekullin e XXI duhet të kenë një rrjedhë tjetër , kaq shumë të dëshiruar nga shqipëtarët. U shpërndanë mirënjohje nga Komiteti Shqipëtar i Gjenevës, për të shumtët studente që kurorëzuan me sukses studimet, me bachelor e master, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Aucune description disponible.Ne kete mbremje festive em rastine dites se flamurit muaren pjese shiptare te te gjitha viseve nga ballkani (Shqiperi,a Kosva, Maqedonia, Presheves, Janina e Ulqini). me nej fjaéë Flamuri kuqezi bashkoi shqitaret te gjitha viseve në një ambientin akademik te Universitetit te Gjenevës. Bashke me shqiptaret moren pjese edhee shume zviceranë.

Kënaqësi reale e të gjithëve të ishin pjesë e të njejtit festivitet dy gjeneratat, kontribuesit më të hershëm në diasporë dhe studentët, prindërit me të rinjtë e realizuar më së miri. Siç e vlerësoi dhe François Lefort, i ftuar në mënyrë spontane.

« Ju jeni në vendin tuaj këtu, plus falë prindërve tuaj, këmbënguljes së studimeve tuaja, ju jeni vërtet krenari e tyre dhe e shoqërisë ku jetoni » ka thenë nder tjera François Lefort duke ururra Diten e flamrit komunitetit shqiptar në Gjenevë dhe Zvicër

Një nënë-gjyshe shqipëtare e moshuar, plus emocionit të diplomimit të nipit, surprizë, u respektua me një poezi emocionuese për nënat… , shoqëruar me këngën « Nënë emri më i dashur për mua ».

E pra tre gjenerata shqipëtare festonin në mënyrë akademike, por dhe me prezantimin e projektit të rëndësishëm studentor për « 1637 » të pagjeturit mbas luftës së Kosovës dhe njohjen e statusit të viktimave të luftës.

Ky koncept eventi me të gjithë arsyet kombëtare shqipëtare u mbajt në këtë sallë prestigjoze të Universitetit Uni-Mail në Gjenevë. Kori « Hareja » mbushi me tinguj këngësh sallën me emocione epike « Këngë për Adem Jasharin » kënduar nga dueti Shpejtim Krasniqi dhe Bardh Ramadani, pastaj këngë krenarie « Ty flamur të duam shumë », « Moj e bukura Arbëri » me soliste Aferdita Krasniqi dhe këngën « Tumankuqe » pika artistike këto shoqëruar nga Ilir Sahiti -kitarë. Atmosferen edhe em fesdtive e beri prezentimi i shkelqyeshem i zonjës Ermira Lefort-piano.

Në përfundim të eventit sigurisht publiku i shumtë në sallë u përfshi i gjithi duke kënduar me tingujt e këngës « Xhamadani vija-vija » Festimi në diasporë i Festës së Flamurit, është më shumë se event, është transmetim në gjeneratat e reja të historisë, të trashëgimisë identitare që ruhet, Kuqezi.Aucune description disponible.Aucune description disponible.

Derniers articles