24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Jim Xhema nga Medvegja dhe Bob Dol nga Uashingtoni « arkitekt » të vijave të kuqe për Beogradin. Sikur t’mos ishin kta dy burra, Kosova sot do të ishte ende nën Serbi!

Xhima Xherma nga Medvegja dhe Bob Dol nga Uashigntoni, dy burra te cilet nga Shtëpia  e Bardhe e bene Serbinë e zezë!

“Vija e Kuqe” ne vitin 1992 Serbise si pi qille i erdhi nga ky burr i Medvegjës. Ish ambasadori amerikan Richard Holbrooke i ka deklaruar redaktorit te gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch se « sikur të mos ishte Bob Dole, bombat e NATO-s nuk do të binin mbi Serbi. »

Gazetari ndekrobëtar Nefail Maliqi: Xhim Xhema, nje burre nga Medvegja qe hapen dyer te akademive boterore dhe ato te Shtëpise se Bardhe ne Uashington

Një senator amerikan kihste then hapur: « Po të kishin shiptaret më shumë njerëz si Jim Xhema, do ta fitoni më lehtë lirinë e Kosovës… »  Ndryshe Jim Xhema ishte nje njeri i afer i Bob Dole, ky mik i madh i presidenti historik te Kosovës dr.Ibrahim Rugova dhe i shqiptarëve. Thene, shkurt Xhim Xhema, ky burr me zemer te madhe nga Medvegja qe e beri Sernine vogel nga Uashington, ka shkruar sot  gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Xhim Xhema nje biznesmen i sueksesshem dhe veprimtar i shquar nga Lugina e Preshevës qe jeton dhe vepron në Amerikë eshte një shqiptaro-amerikan që i qiti telashe të mëdha Serbisë së Millosheviçit i cili permes Bob Dol i qiti “Vija e kuqe”  Beogradit, te cilat u zbatuan nga ish presidenti Bush, më 1992. Pa dyshim kjo ehste nje meritë e Jim Xhemës nga Medvegja. Këtë e arriti në saje të lidhjeve që pati me ish senatorin Bob Dole. Ky i fundit e bindi presidentin Bush për t’i dhënë një mesazh qartë e të rreptë Beogradit: “Mos sulmo Kosovën se Amerika do të reagojë me forcë ushtarake! Kosova është në interesin tonë nacional”. Dole, i cili ishte udhëheqës i mazhorancës në Senat, e mbajti fjalën. Dhe fjala e tij respektohej nga ish presidenti për pozitën dhe autoritetin që gëzonte ai. George Bush s’mund të bënte gjë pa Dole-n. Senatori Dole, pra, e bindi presidentin amerikan të jepete paralajmërimin e famshëm ne diten e Bajramit “vijën e kuqe”, të cilën, nëse Serbia do ta kalonte, Amerika do të reagonte me forcë.

 

 

 

 

 

Derniers articles