19 C
Berne
lundi 22/07/2024

DASH: Gjuha e urrejtjes e ministrit Vulin, turp racor kundër shqiptarëve

Hate speech occurred, however, including by senior government officials, including Defense Minister Aleksandar Vulin, who continuously used a pejorative racial slur for Albanians

Bernë, 1 prill -DASH ne raportin e fundit për Serbinë (2020 Country Reports on Human Rights Practices: Serbia) shkruan se viti paraprak u shënua me sfida të rëndësishme në fushën e të drejtave të njeriut, ku kishte diskriminim sistematik te te drejtave te pakicave ne këte rast shqiptareve ne Luginen e Presheves so shumicë. Dash ketu ka permendur gjuhen urrrejtes e te minsitrit te qeverise se Vucicit me te cilin diteve te fundit kreu u KKSH-së ishte ballahaqur ne gjykata. DASH duke ju referuar Freedom House dhe Reporterët pa Kufij, ka kritikuar Serbine për shkak sulmeve dhe kercnimeve të gazetareve si dhe mungeses se fjalës se lirë, njofton gazeta zvicerane ner shqip Le Canton27.ch

Raporti, botuar gjatë 45 viteve të fundit, përfshin një vlerësim të gjendjes së të drejtave të njohura ndërkombëtarisht individuale, civile, politike dhe të punës, të përcaktuara në Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut dhe marrëveshje të tjera ndërkombëtare në 200 vende botërpore, perfshire ketu edhe Serbine, Kosovë, Shqiperine, Maqeninine, Malin e Zi dhe vedne tjera nga ballkan.

DASH kritikon qeverine serbe për diskriminimin, në Luginën e Preshevës. Shqiptarët etnikë ishin subjekt i diskriminimit dhe të papunë në mënyrë disproporcionale. (Ethnic Albanians were subject to discrimination and disproportionately unemployed »)

Me kete mestitull vazhdon raporti i Stetit Depratamentin Amerikan kui vezhguiesit amerikan dhe ndekrombëtar kane verjetur diskrimnimin e shqiptareve etnik ne Medvegje, Bujanoc dhe Preshevë.

Mediat serbe se sa janë pro qeverise së Vuçiqit ose sa janë raciste dëshmon një fakt tjetër se raporti i DASH-it është publikuar sipërfaqësisht në mediat në Serbi, kupto vetëm disa gjera pozitive, por jo edhe diskriminimi i shqiptareve etnikë në Luginën e Preshevës me theks të veçantë gjuha fyese e ministrit serb Vulin kundër shqiptarëve si “siptari”, zhargon ky qe është përdorur ne kohen e regjimit te Milosheviqit kur Kosova ishte nën okupim, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Në pjesën për gjyqësorin e pavarur thuhet se gjykatat janë ende subjekt i korrupsionit dhe ndikimit politik. Raporti vuri në dukje se këta katër raportojnë pozitivisht për Presidentin Vuçiç dhe Presidentin Rus Vladimir Putin.

Raporti i vitit 2020 pasqyron sfidat unike me të cilat kombet duhej të përballeshin ndërsa virusi COVID-19 u përhap në të gjithë botën. Pandemia ndikoi jo vetëm në shëndetin e individëve, por në aftësitë e tyre për të shijuar në mënyrë të sigurt të drejtat e tyre të njeriut dhe liritë themelore. Disa qeveri e përdorën krizën si pretekst për të kufizuar të drejtat dhe për të konsoliduar sundimin autoritar. Qeveritë e tjera u mbështetën në vlerat dhe proceset demokratike, përfshirë shtypin e lirë, transparencën dhe llogaridhënien, për të informuar dhe mbrojtur qytetarët e tyre.

Sipas ligjit, popullatat e pakicave etnike kanë të drejtë të arsimohen në gjuhën e tyre të pakicave, por kjo e drejtë nuk u respektuan. Këshilli Kombëtar i Pakicave Kombëtare siguroi libra shkollorë falas në shqip për 4,000 studentë shqiptarë me mbështetje financiare nga Trupi Koordinues për Preshevën, Bujanovcin dhe Medvegjën, si dhe qeverinë shqiptare dhe atë të Kosovës. (Sipas ligjit, popullatat e pakicave etnike kanë të drejtë të arsimohen në gjuhën e tyre të pakicave, por kjo e drejtë nuk u respektua.)

Gjuha e urrejtjes ndodhi, megjithatë, duke përfshirë zyrtarë të lartë të qeverisë, duke përfshirë Ministrin e Mbrojtjes Aleksandar Vulin, i cili përdori vazhdimisht një turp racor për shqiptarët. (Hate speech occurred, however, including by senior government officials, including Defense Minister Aleksandar Vulin, who continuously used a pejorative racial slur for Albanians.), transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Udhëheqësit etnikë shqiptarë në komunat jugore të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanovcit së bashku me boshnjakët në rajonin jugperëndimor të Sanxhakut u ankuan se ishin të nënpërfaqësuar në institucionet shtetërore në nivelin lokal. Këshillat e pakicave kombëtare përfaqësuan grupet e pakicave etnike të vendit dhe kishin kompetencë të gjerë mbi arsimin, mediat, kulturën dhe përdorimin e gjuhëve të pakicave. Anëtarët e rinj të këshillit u ulën pas zgjedhjeve të këshillit të pakicave 2018 dhe do të shërbenin për mandate katër-vjeçare.

Sipas drejtorit të Zyrës qeveritare për të Drejtat e Njeriut dhe Pakicave, më shumë se 60,000 nxënës të pakicave shkollore morën arsim në gjuhën e tyre amtare. Këshilli Kombëtar i Pakicave Kombëtare siguroi libra shkollorë shqip për afërsisht 4,000 studentë shqiptarë në vend.

Sipas drejtorit të Zyrës qeveritare për të Drejtat e Njeriut dhe Pakicave, më shumë se 60,000 nxënës të pakicave shkollore morën arsim në gjuhën e tyre amtare. Këshilli Kombëtar i Pakicave Kombëtare siguroi libra shkollorë shqip për afërsisht 4,000 studentë shqiptarë në vend.

DASH: Për vëllezerit Bytyci ende asgje nga Beogradi

Raporti në fjale thekson se shteti serb në mënyrë efektive organizoi zgjedhjet parlamentare në 21 qershor në rrethana të vështira, por « dominimi i partisë në pushtet, qasja e opozitës në media, si dhe mungesa e diversitetit të medias – votues të kufizuar ‘zgjedhje « .

Është deklaruar se përkundër një progresi në thirrjen e policëve të korruptuar për llogari, korrupsioni dhe mosndëshkimi i policisë janë ende një problem, por ai tregon se gjatë vitit, ekspertët e shoqërisë civile vunë re se cilësia e hetimeve të brendshme të policisë vazhdonte të përmirësohej.

Kur bëhet fjalë për situatën në burgje, thuhet se kushtet në to ndonjëherë janë të vështira për shkak të dhunës fizike dhe mbipopullimit, por theksohet se puna për ndërtimin e burgjeve të reja dhe zbatimin e sanksioneve alternative është përmirësuar.

Dokumenti tërheq vëmendjen për fatin e vëllezërve Bytyci, qytetarë amerikanë me origjinë shqiptare, si dhe për faktin se raportuesi special i KB për ekzekutimet jashtëgjyqësore, Agnes Kalamar, u dërgoi një letër autoriteteve serbe duke deklaruar se shteti ka humanitarë ndërkombëtarë ligji dhe instrumentet e brendshme ligjore. detyrimi për të hetuar përgjegjësinë penale të komandantëve dhe eprorëve, duke përfshirë komandantët e policisë Goran Radosavljevic dhe Vlastimir Djordjevic, për vrasjen e vëllezërve Bytyci.

Dokumenti konkludon që qeveria serbe nuk ka bërë përparim të rëndësishëm në sigurimin e drejtësisë për viktimat dhe se është e paqartë në çfarë mase autoritetet serbe kanë hetuar në mënyrë aktive çështjen.

Është vlerësuar gjithashtu se përfaqësuesit e qeverisë kanë ende një mbulim shumë më të madh mediatik sesa politikanët e opozitës, por gjithashtu se nuk ka asnjë provë që qeveria ka kufizuar ose penguar hyrjen në Internet, monitoruar komunikimin privat në internet ose përmbajtjen e censuruar në internet.

Raporti amerikan flet edhe për dhunën në familje, duke kritikuar shtetin serbe, sipas te cilit « qeveria nuk e zbatoi në mënyrë efektive ligjin dhe si provë ata deklarojnë se 16 gra u vranë në dhunën në familje deri në mes të gushtit. »

Gratë dhe fëmijët u përballën me rrezik të rritur pasi prevalenca e dhunës në bazë gjinore dhe në familje u rrit për shkak të bllokimeve dhe humbjes së mbrojtjeve tradicionale sociale. Popullsitë e tjera të margjinalizuara, përfshirë personat e moshuar, personat me aftësi të kufizuara dhe personat LGBT + përjetuan një ndjeshmëri të veçantë.

Në Serbi, gazetaret dhe gazetaria me e rrezikuar dhe me kercnuar ne Evropë. Per kete deshmojne edhe rasporte nderkombëtare: IFJ, Reprorters Sans Fronitieres, Freedom House..

Sa i përket lirisë së medias, Departamenti i Shtetit citon raporte nga OJQ-të Freedom House dhe Reporterët pa Kufij se shpesh është e rrezikshme të jesh gazetar në Serbi. Në Indeksin e saj Botëror të Lirisë së Shtypit 2020, OJQ Reporterët pa Kufij vuri në dukje, « Serbia është bërë një vend ku shpesh është e rrezikshme të jesh gazetar dhe ku lajmet e rreme po fitojnë shikueshmëri dhe popullaritet me një shpejtësi alarmante. »

Mbulimi i pabalancuar i mediave dhe një vëllim i madh i lajmeve të rreme, mashtruese ose të paverifikuara vazhduan të kërcënojnë aftësinë e qytetarëve për të marrë pjesë në mënyrë të konsiderueshme në procesin demokratik. (« In its 2020 World Press Freedom Index, the NGO Reporters without Borders noted, “Serbia has become a country where it is often dangerous to be a journalist and where fake news is gaining in visibility and popularity at an alarming rate.” Unbalanced media coverage and a large volume of fake, misleading, or unverified news stories continued to threaten the ability of citizens to participate meaningfully in the democratic process.« )

Në Serbi, gazetaret dhe gazetaria me e rrezikuar dhe me kercnuar ne Evropë. Per kete deshmojne edhe rasporte nderkombëtare: IFJ, Reprorters Sans Fronitieres, Freedom House, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar raporti amerikan (DASH) mbi situaten e mediave në Serbi.

Derniers articles