24.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

COVID-19 / Këshilla me rëndësi nga Zvicra në prag te pushimeve verore: Çfarë duhet të dini dhe bëni para se të udhëtoni

Bernë, 19 maj -Pavarësisht nga relaksimi i rregullave shëndetësore në shumë vende, planifikimi i një pushimi mbetet një dhimbje koke. Destinacionet kryesore evropiane sikur edhe ato ne Ballkan po përgatiten të mirëpresin përsëri udhëtarët. Nevoitet test PCR dhe karantinë nese jeni me pozitv, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar njoftimeve me te fundit nga Berna, rrespektivisht nga Misitria e Shendetesise zvicerane.

Këshilli Federal njoftoi të nërkurën nisjen e një certifikate Covid. Ky dokument, i prodhuar nga Zyra Federale për Teknologjinë e Informacionit dhe Telekomunikacionit (OFIT) do të jetë në dispozicion në formë fizike ose dixhitale dhe duhet të jetë në përputhje me masat e vendeve te huaja

Këshilli Federal: çertifikatat e para të Covid lëshuar më 7 qershor

Një certifikatë që nuk do të përdoret « më gjatë sesa është e nevojshme »
Këshilli Federal ka sqaruar përdorimin e certifikatës Covid. Ai do të jetë i destinuar kryesisht për udhëtime ndërkombëtare dhe ngjarje të mëdha. Në asnjë rast nuk do të ndikojë në vendet e jetës si transporti publik, dyqanet ose vendi i punës.

« Nuk do të jetë një certifikatë vaksinimi », këmbënguli Alain Berset, por një certifikatë e jo-ngjitjes. Falë këtij dokumenti të destinuar për njerëzit e vaksinuar, shëruar dhe testuar negativisht, do të jetë e mundur të ri-autorizoni ngjarje të mëdha dhe të rihapni vendet në rrezik të tilla si diskoteka dhe klube.

Kuadri i saktë dhe përshtatjet përkatëse të urdhëresave do të vihen për konsultë në 11 Qershor 2021. Vendimi do të merret më 18 Qershor. Por certifikatat e para do të lëshohen në faza, nga 7 qershori tashmë, në mënyrë që e gjithë popullsia të mund të përfitojë prej tyre jo më vonë se fundi i qershorit, kur masat e para në lidhje me përdorimin e certifikatës do të hyjnë në fuqi. « Është një logjistikë e madhe, » këmbënguli Këshilltari Federal për të justifikuar këtë vonesë, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Jo për fëmijët nën 16 vjeç

Falë tij, çdokush do të jetë në gjendje të provojë se është imun, domethënë i vaksinuar ose i shëruar, ose se probabiliteti është shumë i ulët që ata të jenë ngjitës, pasi ata testuan negativë pak më parë. Për udhëtarët, kjo duhet të ndihmojë në shmangien e pagimit të një testi PCR, pasi një test antigjeni falas do të mjaftojë. Por jo vetë-testet: « Kjo do të thotë të bazohemi në një vetëdeklarim » tregoi Ministri i Shëndetësisë në një konferencë shtypi. Ndërsa fëmijët nën 16 vjeç, ata do të përjashtohen.

« Këshilli Federal nuk ka ndërmend të përdorë certifikatën më gjatë sesa është e nevojshme », deklaroi deklarata. Në Zvicër, ajo duhet të kufizohet në fazën kalimtare, rreth dy muaj e gjysmë që nga fillimi i korrikut, sipas vlerësimeve nga Fribourgeois. Nuk mund të përdoret në vende të përditshme si transporti publik, shkolla, dyqane ose në punë. Restorantet, kinematë dhe ngjarjet me më pak se 1.000 njerëz gjithashtu nuk pritet ta përdorin atë, por do të jetë e mundur. Janë përcaktuar tre fusha:

E gjelbër: Përjashtohet përdorimi i certifikatës

Ai përfshin vendet e jetës së përditshme dhe marrëdhëniet me autoritetet. Këtu, certifikata është e ndaluar në mënyrë të qartë, sepse kjo fushë bie ose nën detyrat e shtetit ose të të drejtave dhe lirive themelore. Kjo ka të bëjë me ngjarje private dhe fetare, transport publik, dyqane, vendin e punës ose shkollat.

Portokalli: përdorim opsional ose për të shmangur mbylljet

Ka të bëjë me vende që nuk janë domosdoshmërisht pjesë e jetës së përditshme, por që frekuentohen shumë: bare, restorante, ngjarje sportive dhe kulturore, vende të kohës së lirë dhe argëtim, spitale dhe shtëpi pleqsh (për vizita nga të afërmit). Këtu nuk është planifikuar të përdoret çertifikata, përveç nëse situata epidemiologjike duhet të përkeqësohet përsëri.

E kuqe: kërkohet përdorim për të lejuar fleksibilitet

Kjo ndikon në transportin ndërkombëtar të udhëtarëve dhe vendet epidemiologjikisht të ndjeshme, siç janë ngjarjet kryesore ose klubet e natës. Nëse ka të ngjarë të zgjasë në transportin ajror, për shembull, përdorimi i tij duhet të jetë i përkohshëm për qasjen në ngjarje të mëdha, si dhe diskoteka dhe klube, si pjesë e strategjisë së fleksibilitetit të Këshillit Federal.

Për njerëzit që vijnë nga jashtë, korniza mbetet e njëjtë: kërkesa për tekstin PCR dhe ose karantina. Por gjërat po ndryshojnë shpejt, vuri në dukje Virgine Masseray, shefe e kontrollit të infeksionit dhe programit të vaksinimit në FOPH: « Tani është planifikuar që njerëzit që janë shëruar të përjashtohen nga karantina kur të kthehen nga zonat e rrezikut, dhe kjo do të jetë mirë. është gjithashtu rasti për njerëzit që janë vaksinuar. Do të ketë një rishikim të kushteve për hyrje në Zvicër në të ardhmen e afërt. ”

Siguroni aksesin ndaj vaksinave dhe barnave

Në mënyrë që të sigurojë aksesin e Zvicrës në vaksinat e sigurta dhe efektive COVID-19, Konfederata ka lidhur kontrata rezervimi dhe blerje paraprake me prodhues të ndryshëm potencialisht të suksesshëm. Para shtypit, Alain Berset edhe një herë e përgëzoi veten për zgjedhjen e Konfederatës për të vënë bast për vaksinat e tipit RNA të dërguarve nga Moderna dhe Pfizer. Kjo politikë do të vazhdojë përtej vitit 2022.

Por Këshilli Federal synon gjithashtu të forcojë zhvillimin dhe prodhimin e barnave kundër Covid-19. Ai miratoi një program stimulues prej 50 milion frangash. Kontributet duhet të bëjnë të mundur furnizimin e shpejtë të popullatës zvicerane me ilaçe të reja dhe inovative. Ai synon të kontribuojë në trajtimin e njerëzve që nuk mund të vaksinohen ose që sëmuren pavarësisht vaksinimit.

Fondet stimuluese duhet të jepen vetëm nëse financimi privat nuk është i mundur ose aksesi i Zvicrës në mallrat thelbësore mjekësore ka të ngjarë të pengohet. Konfederata duhet të marrë kompensim për këto investime (p.sh. shpërndarja me përparësi). Ky program është i kufizuar në fund të vitit 2022. Këshilli Federal supozon se, pas kësaj, tregu i lirë do të jetë në gjendje të sigurojë furnizimin dhe se ndërhyrja e shtetit nuk do të jetë më e dobishme.

Derniers articles