26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Coronavirusi ne Zvicer: 11,070 raste të reja, 33 të vdekur 149 persona janë shtruar në spital në 24 orët e fundit

Bernë, 16 dhejtor – Shkalla e riprodhimit (R) është 1.11. 11,070 persona të rinj rezultuan pozitivë, 149 shtrime në spital dhe 33 vdekje u regjistruan në Zvicër dhe Lihtenshtajn, sipas raportit të publikuar sot nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (OFSP) për pandemin, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në 24 orët e fundit janë kryer 75335 teste dhe përqindja pozitive për testet PCR është 19.4% (8.3% për testet e shpejta antigjenike). Shkalla e zënies së njësive të kujdesit intensiv është 80.4%, 34.5% janë pacientë me Covid, 45.9% janë jo-Covid. Tani ka 1,420 raste për 100,000 banorë gjatë katërmbëdhjetë ditëve të fundit. Sa i përket shkallës së riprodhimit (R) të postuar sot nga OFSP, ajo është 1.11.

Në Zvicrën frëngjisht-folëse është 1,09 në Jura, 1,1 në Valais, 1,11 në Fribourg, 1,2 në Gjenevë, 1,23 në kantonin Vaud dhe 1,25 në Neuchâtel. Në total, që nga fillimi i pandemisë, Zvicra tani ka numëruar 11,550 vdekje, 37,624 shtrime në spital dhe 1,165,767 persona që kanë rezultuar pozitivë me koronavirus. Me 1,420 raste për 100,000 banorë (1,349 të enjten e kaluar), shkalla e incidencës gjatë katërmbëdhjetë ditëve në Zvicër është më e lartë se ajo e Italisë (386), Austrisë (848) dhe Gjermanisë (853) dhe Francës (978), sipas shifrave të OBSH-së. 66.6% e popullsisë është plotësisht e vaksinuar (75.79% e 12 vjeç e lart) dhe 1.72% është pjesërisht.

Në kantonet frëngjishtfolëse, këto përqindje janë 69,48% e të vaksinuarve plotësisht (3,1% pjesërisht) në Neuchâtel, 68,36% (1,1%) në kantonin Vaud, 67,39% (1, 4%) në Friburg, 67,27% (2,2). %) në Gjenevë, 63.67% (4.6%) në Valais dhe 62.26% (3.5%) në Jura. 15.37% e popullsisë mori një dozë përforcuese. Kjo përqindje është 52.28% në mesin e atyre 65 vjeç e lart. Numri i rasteve në një javë ka ngecur Sipas raportit javor të OFSP, gjatë javës së 49-të, nga 6 deri më 12 dhjetor, numri i rasteve ngeci sërish, duke rënë nga 63,690 në 64,517 (+ 1%). E njëjta gjë vlen edhe për numrin e testeve që u rrit me 2.5% (424,442 kundrejt 414,018 një javë më parë).

Përqindja e testeve pozitive ra nga 19.2% javën e kaluar në 19.6% për PCR dhe mbeti në 8.3% për testet e shpejta. Numri i shtrimeve në spital, megjithatë, vazhdoi të rritet në 688 nga 538 një javë më parë në të njëjtën kohë. Po rritet edhe numri mesatar javor i pacientëve me infeksion SARS-CoV-2 në njësinë e terapisë intensive, nga 238 në 273. Shtrime në spital ka në të gjitha grupmoshat.

Shkalla e shtrimit në spital është më e madhe se 1 në të gjitha grupmoshat nga 20 vjeç dhe vazhdon të rritet me moshën, duke arritur në 38.7 për 100,000 banorë në mesin e moshës 80 vjeç e lart. Mosha mesatare e personave të shtruar në spital ka rënë nën 70 në 68 vjeç. Vdekjet në rritje Është rritur edhe numri i vdekjeve, me 158 kundrejt 125 një javë më parë në të njëjtën kohë. Vdekjet janë të pikëlluara në të gjitha grupmoshat nga 40 vjeç, shumica dërrmuese (110) në mesin e atyre 80 vjeç e lart.

Mosha mesatare e atyre që vdiqën këtë javë është 85 vjeç. Që nga 27 janari 2021 janë deklaruar 9875 shtrime me informacion mbi statusin e vaksinimit. 7677 persona të shtruar në spital nuk janë vaksinuar, 262 janë pjesërisht dhe 1936 janë plotësisht. Për të njëjtën periudhë, 1,635 vdekje të lidhura me infeksionin SARS-CoV-2 u raportuan me informacion mbi statusin e vaksinimit.

Nga ata që vdiqën, 1122 ishin të pavaksinuar, 87 pjesërisht dhe 426 plotësisht. Së fundi, shkalla e incidencës u rrit pak, nga 731.3 raste për 100,000 banorë javën e kaluar në 740.8. Ai ndryshon midis 362 në Ticino dhe 1323 në Obwalden dhe Thurgau. Kjo normë u rrit në të gjitha kantonet frëngjisht-folëse, me përjashtim të Jura, ku u rrit në 864.2 (kundër 1041.9 javën e kaluar). Është 611.7 (482.1) në Neuchâtel, 626.4 (591.7) në Valais, 685.1 (664.8) në Fribourg, 779.1 (680.8) në kantonin e Vaud dhe 915 (811.9) në Gjenevë.

Derniers articles