23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Alarmante: Cdo e dyta femër në Zvicër përjeton dhunë seksuale

Bernë, 24 Nëntor -Protestat do të mbahen deri më 10 dhjetor për të tërhequr vëmendjen ndaj dhunës seksuale, e cila ende shpesh shihet si « normale ». Një në dy gra përjeton dhunë seksuale në Zvicër, shpesh me pasoja afatgjata. Të enjten nis një fushatë për të informuar dhe edukuar publikun për këtë fenomen, ende të konsideruar si “normal, njcfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Deri më 10 dhjetor, më shumë se 150 organizata partnere do të zhvillojnë protesta për të tërhequr vëmendjen ndaj çështjes, të koordinuara nga Organizata Feministe e Paqes, tha kjo e fundit të mërkurën.

Një studim i vitit 2019 nga gfs.berne qe transmeton agjencia zvicerane e  lajmeve ATS /SDA tregon se të paktën një në dy gra në Zvicër është e prekur nga dhuna e seksualizuar, shifra që korrespondojnë « me dimensionet epidemike », thuhet në deklaratë. Pasojat afatgjata Njerëzit në fjalë shpesh vuajnë për një kohë të gjatë dhe seriozisht nga pasojat e këtyre akteve, disa prej tyre gjatë gjithë jetës së tyre. Pavarësisht kësaj, dhuna seksuale mbetet shumë pak e tematizuar.

“Ngacmimi verbal dhe sjelljet e tjera që objektivizojnë gratë ofrojnë terren pjellor për sulme më serioze dhe megjithatë përgjithësisht pranohen si ‘normale’. Pikërisht këtu qëndron problemi, një problem që na shqetëson të gjithëve”, shpjegon Anna-Béatrice Schmaltz, menaxhere e fushatës. Për këtë të fundit, “në veçanti nevojiten më shumë masa parandaluese dhe mbështetje adekuate për të interesuarit”.

Derniers articles