22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Serbia, ju dhuron nënave shqiptare në Luginën e Preshevës mbi 10 milionë euro në vit. Hvala Vucice!

Preshevë, 24 Nëntor -Nga 2,550 euro (300 mijë din.) Qeveeria e Serbise ju dhuron nënave ne Serbi për fëmijët e parë të lindur , kete e ka konfirmuar sot presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq. Sipas tij nga 1 janari 2022, prindërit do të marrin 300 mijë dinarë nga shteti për çdo fëmijë të parëlindur, në vend të 100 mijë dinarëve të mëparshëm, shkruna gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju tegeruar burimeve te mediave serbe.

Serbia, ju dhuron 2,550 euro (300 mijë din.) edhe nënave shqiptare ne Luginen e Preshevës per femiun e parë të lindur

“Duke pasur parasysh faktin që ne si komb po zhdukemi dalëngadalë, se jemi më pak, se lindshmëria është vetëm pak më e lartë se 1.5 dhe për riprodhim të thjeshtë na duhet 2.15 dhe ky është një problem shumë i madh. ka theksuar Vuçiq.

Sipas Vuçiqit, vendet e mëdha më së shumti e kanë zgjidhur këtë problem me flukset e emigracionit, por edhe sot po përballen si të sigurojnë fuqi punëtore shtesë dhe si ta bëjnë vendin e tyre ekonomikisht të begatë.

Ky kontribut nga Qeveria e Serbise eshte mirëpritur nga nënat ne Serbi, sidomos ato ne Luginen e Presheves, ne te cilin rajon nataliteti eshte me i larti ne Serbi. Sipas informacioneve te gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch në Luginen e Preshevës  per cdo muaj mbi 300 gra, behen nëna te reja (me femiun e parë) ose në vit 4000 nena behen me fëmijën e parë. Nese i vejmë lapsin kesaj shifre del se Serbia ne vit nga bugjeti i saj do te dhuroj nga 10.200.200 vetem për nenat ne Lugines Preshevës.

Nese nuk i han fjalët Vucic, nese nuk bejne ndonje dallavere ndaj nënave shqiptare (qe do te dilte raciste)  qytetaret nga Lugina e kane pershëndetur kete iniciative duke i thene  bravo dhe « Hvala Vucice » . Dhe tash shtrohet pyetja cfare po bene Tirana e Prishtina per vellezerit e tyre ne Lugine?!.. shkruan ne fund gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

 

Derniers articles