24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Ky është shefi i ri i Shërbimit Informativ të Zvicrës

Bernë, 10 nentor -Konfederata Helvetike nga sot ka kreun e saj të ri të shërbimeve sekrete. Valaisan Christian Dussey do të jetë drejtori i ardhshëm i Shërbimit Informativ-SRC. Ambasadori aktual i Zvicrës në Iran u emërua nga Këshilli Federal të mërkurën. Christian Dussey ishte drejtor i Qendrës së Menaxhimit të Krizave të Punëve të Jashtme. Ai bëhet shefi i ri i spiunëve apo shefi i Interpol-it zviceran. Ai do të zëvendësojë Jean-Philippe Gaudin, i cili u largua nga SRC më 31 gusht pas aferës Crypto, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar ATS/SDA.

Në moshën 55-vjeçare, Christian Dussey “përmbush plotësisht kërkesat e postit”, shkruan Këshilli Federal. Christian Dussey ka përvojë në drejtimin operativ dhe strategjik. I njohur me proceset politike dhe administrative në nivel federal, ai është shumë i njohur edhe me fushën e inteligjencës në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar, vëren qeveria. Paralelisht me karrierën e tij diplomatike, Christian Dussey ishte oficer i shtabit të përgjithshëm në ushtri. Z. Dussey mori diplomën e tij bachelor në shkencat sociale dhe ekonomike nga Universiteti i Freiburgut në vitin 1990. Më pas ai studioi marrëdhëniet ndërkombëtare në Uashington dhe Boston.

Përshëndetje nga Moska Diplomati tashmë ka punuar për ish-shërbimin e inteligjencës strategjike të Departamentit Federal të Mbrojtjes (DDPS). Më pas ai iu bashkua Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (FDFA) në 1996. Ai punoi veçanërisht në Moskë dhe, në vitin 1999, ishte asistent diplomatik i Presidentes së Konfederatës Ruth Dreifuss. I kaluar nga Qendra e Menaxhimit të Krizave të FDFA-së, ai veçanërisht duhej të menaxhonte rrëmbimin e dy zviceranëve në Pakistan në vitin 2011 nga një grup i lidhur me Al-Quaïda.

Në vitin 2013 ishte drejtor i Qendrës së Gjenevës për Politikë të Sigurisë me titullin Ambasador. Më në fund, në dhjetor 2020, Këshilli Federal e emëroi atë Ambasador të Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë në Iran, post të cilin e mban që nga ky vit. Në Iran, Zvicra përfaqëson veçanërisht interesat amerikane dhe ato të Arabisë Saudite si një fuqi mbrojtëse.

Për të gjetur perlën e rrallë, kreu i DDPS Viola Amherd iu drejtua një komisioni përzgjedhës. Ai përbëhej nga Sekretari i Përgjithshëm i DDPS, Toni Eder, zëvendësi i tij, Marc Siegenthaler, këshilltarja shtetërore e Vaud-it Béatrice Métraux, këshilltari shtetëror i Bernes Philipp Müller dhe këshilltari shtetëror i St. Fredy Fässler.

Derniers articles