24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Nje lajm i mire nga Berna per Shqiperine: Se shpejti punetoret shqiptare në Zvicër mund te marrin pensionet (AHV) në vendlindje

Se shpejti punetoret shqiptare qe punuan ne Zvicer mund te marrin pensionet ne vendlindje eshte ky lajmi qe ka marrur sit gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Per kete pritet qe Parlamenti zviceran  t’i japë ende dritën jeshile per marrëveshjen lidhur me AHV, nje marreveshje e tille veq ekziston per Kosoven, ku qytetaret gezojne kete te drejte.

Sipas gazetes zvicerane Le Canton27.ch per dallim nga viset tjera shqiotare ne ish-Jugosllavi, prania e shqiptareve nga Shqiperia ne Zvicer eshte i vogel, numri i te cileve eshte 2350.

Në Shqipëri duhet të rrjedhin edhe pensionet zvicerane

Pensionistët shqiptarë që kanë punuar për një kohë të gjatë në Zvicër nuk marrin AHV kur kthehen në shtëpi. Kjo do të ndryshojë së shpejti.

Të kaloni pjesën tjetër të jetës në shtëpi? Pensionistët shqiptarë në Zvicër sot po e mendojnë dy herë. Sepse po të kthehesh nuk do të marrësh AHV. Edhe nëse kanë punuar me dekada në Zvicër dhe prandaj kanë të drejtë për pension. Shkak për këtë është mungesa e një marrëveshjeje të sigurimeve shoqërore me Shqipërinë, e cila është parakusht që pensionet të paguhen jashtë vendit.

Zvicra tani ka marrëveshje të tilla me të gjitha vendet e Ballkanit – përveç Shqipërisë. Pensionistët nga Kosova, për shembull, kanë marrë pensionet e tyre AHV dhe IV në shtëpi që nga viti 2019, ka shkruar edhe gazeta Blick.

Bëhet fjalë për 2.5 milionë franga
Ministri i Brendshëm Alain Berset (50) nënshkroi marrëveshjen me Shqipërinë në shkurt. Por përpara se fondet e AHV-së të rrjedhin në Shqipëri për herë të parë, parlamentet e të dy vendeve duhet të miratojnë marrëveshjen. Këshilli Federal tani ia ka kaluar mesazhin Parlamentit.

Po-ja e shqiptarëve është e sigurt dhe në Zvicër miratimi nga këshillat kombëtarë dhe shtetërorë ka të ngjarë të jetë çështje formash. Pra, pensionet e para së shpejti mund të rrjedhin në vendin ballkanik.
Qeveria federale vlerëson se marrëveshja do të çojë në kosto shtesë prej rreth 2.5 milionë CHF.

Megjithatë, nuk mund të thuhet saktësisht sepse është e paqartë se sa pensionistë do të vendosin të kthehen në Shqipëri për shkak të marrëveshjes. Në fund të fundit është se Zvicra mund të shpëtojë.

Sipas qeverisë federale, pritet që pagesa e pensioneve jashtë vendit të kontribuojë që më shumë pensionistë të vendosin të largohen nga Zvicra.

Përfundimi është se kjo mund të paguajë financiarisht për Zvicrën. Sepse këta njerëz nuk do të kenë më të drejtë për përfitime suplementare, ulje të primeve të sigurimit shëndetësor apo asistencë sociale, për shembull. Këto përfitime u paguhen vetëm njerëzve në Zvicër.

Derniers articles