3.5 C
Berne
samedi 9/12/2023

Zgjedhjet 22 teror / Fushata në Zvicer peshon 2000 ton letër me 5 milionë zarfe per votime. Gati gjysma e tyre shkojne ne «poubelle» (berllog)

Berne, 19 tetor -Zvicra gati per zgjedhjet e 22 tetorit. Një fushatë në Zvicer peshon 2000 ton letër Poste dorëzoi 5 milionë zarfe në një javë në përgatitje për zgjedhjet e se dieles se ardhshme njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Votimi ka vlere te madhe per demokracine. Prandaj shfytezone te drejten e juaj! Pra, voten me mire hedhne ne kuti se sa në berllog!

Fushata qe peshon 2000 ton letër me 5 milionë zarfe per votime. Gjysma e tyre nga elektorati i papepergjegjshem ihedhin ne «poubelle» (berllog)

Deri më tani janë dërguar pak zarfe votimi për zgjedhjet. Më shumë se një në dy votues në vend e hedhin zarfin e votimit direkt në «poubelle » (bërllog). Dhe kështu duhet të jetë edhe në zgjedhjet e mëdha të 22 tetorit. Një parti në veçanti duket se po lufton që mbështetësit e saj të dalin në votim.

Le Canton27.ch ka mesuar se Zyra Postare vlerëson peshën e postës së dërguar në 2,000 ton. Duke qenë se shkalla e pjesëmarrjes është përgjithësisht më pak se 50% gjatë zgjedhjeve federale, mund të konkludojmë se rreth 1000 ton letër përfundojnë në koshin e mbeturinave pa u përdorur.

Gjigandi i verdhë aktualisht është duke punuar në një sistem të ri votimi elektronik në disa kantone, por materiali aktualisht dërgohet ende paralelisht në formë letre.

Nese kjo eshte keshtu tek zviceranet, tek te huajt, pra edhe tek shqiptaret edhe me keq, duke u nisur nga logjika fatkeqesisht e gabuar “kur vendasve  sju interesojne zgjedhjet ne vend te vet, neve hiq e me hiq..”

“Popullsia është e zemëruar për shtyrjen e zgjedhjeve kantonale, nëse do të kishim apeluar, një pjesë e madhe e fletëve të votimit do të ishin hedhur! , shpjegon Yvan Perrin, president i UDC

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...