23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

​POLITIKA E JASHTME NË 2021: ASNJË Ç’NJOHJE!

Bernë, 2 janar -Kosova edhe në vitin 2021 ka shënuar nje nprogres te madh në politikën e jashtme, për dallim nga qverite e mehershme ne kohen e te cilave kishte c’njohje te njepasnjeshme. As në vitin që iku nuk kishte anje c’njohje të reja. Diplomacia kosvare qe nje vit ka pnuar intesivikisht me SHBA-të, BE ne kthimin e imazhit te Kosoves te humbur keto dy decenie te fundit, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Suksesi vlerësohen refuzimi i moratoriumi, pjesë e Marrëveshjes së Uashingtonit, që skadoi në shtator dhe dialogu me Serbinë, qe i impnononin coptmin e Kosovës Pavarësisht kësaj, perveq opozitës, popullata dhe shoqëria civile lavdrojne institucionet për preogresin dhe për intensfikimin e konsolidimit të politikës së jashtme. Kete e ka dëshmuar edhe ekzekutivi, te cilet thonë se nën udhëheqjen e tyre politika e jashtme ka qenë prioritet dhe asnjëherë më shumë s’ka pasur vizita bilaterale.

Ne arenen kombëtare Kosova hoqi poliat per vëllezërit shqiptare ne Luginen e Presheves,  dmth ata qe hyne ne Kovvoe nuk paguajne asgjë per vendin e vete te cilët i kontribouan proceseve dhe clirmit te Kosovës,  ku qeveritë e mehershme me vite te tera kishin plaqkitur shqiptarët nga Lugina e Preshevës. Veq kesaj, dashurine ndaj atdheut dhe Presheves e deshmoi Qeveria Kurti jo me fjale, por me vepra, duke dhuruar gjysëm milioni euro për Luginen e Preshevës, qe qeverite e mehershme jo qe nuk kishin dhenë,  por kishin marrur nga atje duke shperlare të paratve me bandat kriminale serbo-shqipatre ne Luginë dhe Veri. Veq kesja qveria e Kosoves ka shenuar edhe nje suksese me tabelat, ku ka arritur t’ju heq veturave tabelet provokuese me RSB ne territoin e  Republikes së  Kosovës.

Pjesa dermuese e deputeteve te Repuikbikes së Kosovës, perve serbeve, lavdrojne politikn e e jashtme e Kosovës ka qenë një periudhë e sensiblizimit dhe avancimit te proceseve, duke aluduar në aftesine e diplomates kosovare, ministres Gërvalla. Themi keshtu se vitin e kaluar Qveria ka fakle te mira nga Bruskeli dhe Uashingtoni për integrime te reja, anetarësimin e Kosoves ne NATO, OKB.. por dhe per marrjen edhe të liberalizmit te vizave. Ky vit do jete i Kosovës pas pastrimit te vendit nga bandat kriminale dhe mafias, pritet qe Kosova te anetaresohet ne Interpol dhe UNESCO.

Sipas saj, Kosova në sferën ndërkombëtare nuk ka pasur përfaqësim dinjitoz dhe dinamikë të madhe. Këte e deshmoln fakti se ne vitin 2021 nuk kishte asnje c’njohje, qe Kosova viteve te fundit ihste « mesuar » me cnjohje, qe sipas burimeve tona ka pasur rreth 12 c’njohje. Dhe lirisht mund të themi se njohjet me te medha ne Kosove ndodhen sa ishte gjalle presidenti historik Ibrahim Rugova, dhe fale angazhimit permanent te ish-presidentit dhe liderit te AKR-se Behgjet Paciollit.

Në muajin e fundit të vitit 2021 u përmend mundësia për një njohje të re nga ana e ish-ministrit të Punëve të Jashtëm, Behgjet Pacolli, mirëpo ende nuk ka asgjë konkrete.. Pra, pas vdekjes se Rugovës  njohjet jo vetem se u shuan po c’njohjet u shtuan deri me 14 shkurt te vitit te kaluar. Nga kjo del se Qeveria Kurti del me e suksesshme pas vdekjes se Rugovës, shkruan gazeta zvcerane Le Canton27.ch

“Ne kemi pas një stagnim dhe suspendim sa i përket fushës së politikës së jashtme. Ne nuk kemi parë asnjë bashkëpunim dhe transparencë të MPJD-së në linjë me komisionin parlamentar që do të duhej të vinte dhe raportonte të paktën çdo tre muaj. […] Në sferën ndërkombëtare kemi pasur një përfaqësim jodinjitoz, një përfaqësim që ne si qytetarë dhe Republikë nuk e kemi merituar. Nuk ka pasur një përfaqësim të duhur të Republikës sonë, me këtë ministre (Donika Gërvalla) që më shpesh është dukur sikur të ishte një zëdhënëse e Ballkanit, se e Republikës së Kosovës. Mendoj se do të duhej të kishte një dinamikë shumë më të madhe sikur brenda, por edhe jashtë” , thotë ajo.

Lavdrata shprehet edhe nga radhe t e ONG ne Kosovë. Ato thonë për gazeten zvicerane Le Canton27.ch se politika e jashtme nën Qeverinë Kurti ka qenë proamerikane simdos ne luften kunder krimit te organizuar dhe mafias ne Kosovë, qe e justifkoli nderhyrje te shpeshta te policise kosovare ne Veri te Kosovës dhe lisa e zeze e SHBA-ve e cila liste do vahdoje tash ne janar dhe sajhkrut duke perfshire dhe 10-tra « personalitete » qe nder shoptaret dhe komintetin dnerkombetar njihen si « peshqi te medhenj » te korrupcionit dhe krimit

Nga ana tjetër, zëdhënësi i Qeverisë, Përparim Kryeziu thotë për gazetn zvcerane Le Canton27.ch se politika e jashtme e Kosovës kurrë s’ka qenë më me prioritet.

Derniers articles