1.2 C
Berne
jeudi 30/11/2023

Asambleja e Përgjithshme e INTERPOL-it perfundoi punimet me një rezolutë. Organizata po shkon drejt 100 vjetorit të saj

Vendet anëtare miratojnë një sërë rezolutash për të përforcuar rrjetin dhe aktivitetet e INTERPOL-it

New Delhi, 21 tetor (Nefail Maliqi) – Asambleja e 90-të e Përgjithshme e INTERPOL-it pas tri ditersh pune, sot ne kryeqytetin indian ne New Delhi (INTERPOL General Assembly closes as Organization moves towards its 100 year anniversary) ka përfunduar me një sërë rezolutash për të forcuar më tej rrjetin dhe aftësitë e INTERPOL-it ndërsa Organizata po shkon në vitin e saj të njëqindtë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Me diskutimet se si inovacioni dhe teknologjia mund të integrohen më mirë në aktivitetet e përditshme të INTERPOL-it për të mbështetur 195 vendet e tij anëtare, konferenca katër-ditore (18-21 tetor) pa fillimin e INTERPOL Metaverse, e para e krijuar posaçërisht për zbatimit të ligjit në mbarë botën.

Duke mbyllur zyrtarisht Asamblenë e Përgjithshme, Ministri i Brendshëm i Unionit, Amit Shah tha: “Gjatë njëqind viteve të fundit INTERPOL është bërë një platformë shumë e madhe dhe efektive që përfshin 195 vende dhe po luan një rol shumë të rëndësishëm në kontrollin e krimit në mbarë botën.

« Sot, krimi është bërë pa kufij dhe, nëse duam t’i ndalojmë këto krime dhe kriminelë, duhet të mendojmë përtej kufijve konvencionalë. »

Raporti i parë i INTERPOL-it për Trendin Global të Krimit iu prezantua gjithashtu delegatëve. Duke përdorur të dhëna nga 195 vendet anëtare të Organizatës, bazat e të dhënave dhe burime të jashtme, raporti thekson kërcënimet aktuale dhe ato në zhvillim si në nivel global ashtu edhe në atë rajonal.

Krimi financiar, veçanërisht pastrimi i parave, ishte ndër kërcënimet më të larta. Për të adresuar këto krime, delegatët miratuan një rezolutë që bën thirrje për veprime më të mëdha për të trajtuar krimin financiar dhe korrupsionin. Kjo do të përfshinte krijimin e një grupi pune ekspertësh për të vlerësuar propozime të ndryshme në lidhje me shkëmbimin e informacionit financiar dhe gjurmimin dhe rikuperimin e aseteve kriminale.

Delegatët miratuan gjithashtu një rezolutë që bën thirrje për përpjekje më të mëdha për të identifikuar dhe hetuar abuzimin seksual të fëmijëve në internet përmes krijimit të njësive të specializuara dhe rritjes së përdorimit të bazës së të dhënave Ndërkombëtare të Shfrytëzimit Seksual të Fëmijëve të INTERPOL-it.

Me një numër në rritje të mbetjeve njerëzore dhe individëve të paidentifikuar në lidhje me rastet e personave të zhdukur, të nxitur nga migrimi masiv global dhe trafikimi i qenieve njerëzore, Asambleja e Përgjithshme bëri thirrje për përdorim më efektiv të bazës së të dhënave I-Familia nga vendet anëtare.

Rezultati i kërkimit shkencor të fundit, I-Familia kërkon të identifikojë personat e zhdukur ose mbetjet njerëzore të paidentifikuara duke përdorur mostrat e ADN-së nga anëtarët e familjes.

Duke njohur nevojën për t’i dhënë përparësi diversitetit në Sekretariatin e Përgjithshëm, Asambleja e Përgjithshme miratoi një rezolutë që mbështet një sërë masash që duhen zbatuar për të kërkuar në mënyrë proaktive kandidatë nga vendet e papërfaqësuara.

Asambleja e Përgjithshme e 90-të e INTERPOL-it ka votuar për t’i dhënë më tej prioritet diversitetit dhe përfshirjes në mënyrë që të sigurohet se Sekretariati i Përgjithshëm i INTERPOL-it pasqyron me të vërtetë anëtarësimin e tij global të 195 vendeve.

Asambleja e Përgjithshme zgjodhi gjithashtu tre anëtarë të rinj të Komitetit Ekzekutiv. Peter De Buysscher i Belgjikës u zgjodh Zëvendës President për Evropën, me Alaa El Din Mohamed Abdalah Raga nga Egjipti dhe Anne-Marie Nainda nga Namibia si Delegatë për Afrikën. Të tre anëtarët e rinj të Komitetit Ekzekutiv do të shërbejnë për një mandat tre vjeçar.

Asambleja e 91-të e Përgjithshme do të mbahet në Vjenë, Austri, ku INTERPOL u krijua zyrtarisht në vitin 1923.

Derniers articles

Poetja e re Cerazela Kondi vjen me tri poezi te reja nga libri i ardhshem i saj

Nga nektari i poezisë - Cerazela Kondi Ku je? Jam aty ku ti kurre nuk kerkove. Atje ku ti humbe. Jam loti qe ti nuk qave. Jam vuajtjet qe ti kurre si...

Presheva bëhet edhe me një kuadër në perendim. Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi

Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi. Ajo posa ka diplomuar në Fakulltetin e Steyr, që quhet Controlling, Rechnungswesen...

Specialja nga Haga nuk e komenton protesten. Ata thone se dihen qendrimet tona: Ne nuk jemi kunder UCK-se por individeve!

Hagë, 30 Nëntor -Vizita e djeshme e kryetares së Gjykatës Speciale, Ekaterina Trendafilova, nuk u prit mirë nga nje grup i vogël në Kosovë. PSD...

Krerët e Interpol-it shqiptar në Asamblenë e Përgjithshme në Vienë flasin për ATV pas takimit me presidentin e INTERPOL-it gjeneralmajor Ahmed Naser Al-Raisi

Pëllumb Seferi, drejtor i departamentit te policise se shtetit shqiptarë për Marëdhenieve nderkombëtare, në bisede me gazetarin Nefail Maliqin, te derguarin tonë tone ne...

Jeta dhe cmimet me ne Shkup, megjithate dallojne nga ato ne Tiranë, Beograd apo Zagreb

Berne, 29 nentor -Më pak të famshëm se Spanja apo Tajlanda, kryeqytetet e Evropës Juglindore po e gjejnë gradualisht vendin e tyre në "listën...