19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Imami shqiptar në Zvicër sot në ditën e xhumasë lutet që njerëzimi t’mos ballafaqohet me bombën atomike!   

Bernë, 21 tetor -Derisa planeti sot po konfrontohet me katastrofa humanitare, vershime, dridhjet e tokës e rreziqe tjera… sikur lufta e fundit kundër pandemise shekullore COVID-19, komuniteti nderkombëtar se fundit po ballafaqohet edhe me luftra tjera  mes popujve , mes vendeve te ndryshme, qe aktualisht eshte me preokupuse ajo mes Rusise dhe Ukrainës, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Imami shqiptar në Bernë Mustafa Memeti shembull integrimi i cili qe 30 vite eshte në shërbim të paqes dhe bashkëjetesës në Zvicër

Pas 300 diteve te invasionit rus ne Ukraine, situata ne rajon dite e sa vie eshte edhe me dramatike, ku me shumti po pesojne fëmijet, grate dhe te moshuarit. Madje, diteve te fundit degjohet edhe zera dhe kercnime për sulme me arme nuklare nga pala ruse. Për perdorimin e bombes atomike nga diktatori rus Vladimir Putin flasin me shqetësim edhe mediat zvicerane dhe ato boterore duke prezentuar pasojat e mëdha ndaj njerëzimit.

Për parandalimin e kesaj lufte sikur Zvicra edhe shume vende tjera demokratike te botes bashke me komunitein nderkombëtar (OKB, BE dhe NATO) jane angazhuar për ta ndalur gjakderdhjen ne rajon per t’i dhene prioritet dialogut.

Dhe mu per keto rreziqe, kercnime me bomba atomike edhe imami  i xhamise se kryeqyteti helvetik ne Bernit z. Mustaf Memeti, kryetar i Forumit Kordinativ te Organizatave Shqiptare Islame sot ne diten e xhumase ka dhene nje apel dhe mesazh, duke kërkuar te ndalet lufta dhe palet te heqin dore nga dhuna.

Lutja e imamit shqiptare ne Zvicer ne Bern sot ne diten e xhumase para pellegrineve (xhematit) e dha ne tri gjuhë:  ne shqip, arabisht dhe gjemrnaisht, që  gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch e ka percjellur.

« E lusim Zotin e gjithesise t’i merr ne mbrojtje dhe meshiren e Tij mbare njerzimin,dhe t’i ruan nga cdo kercnim gjithe shkatrrues berthamor!.. »

نسأل الله أن يحفظ البشرية جمعاء ويحميها من خطر السلاح النووي الشامل.

« Wir bitten Gott, die ganze Menschheit unter seinen Schutz zu nehmen und sie vor der Bedrohung durch eine alles zerstörende Atomwaffe zu schützen… »
Sot hoxha i xhamnise se Bernit z. Memeti kishte nje prezentim per islamin ne Zvicer
« Si qendron islami ndaj lirise dhe te drejatve te njeriut? Liria, parimi i dyte i islamit, trajtohet nje nder parimet bazike dhe themelore te islami! Liria eshte ajo mbi te cilen bazohet te drejtat e njeriut, i’a mendeson njeriut te permbush mandatin e Zotit, te kultivoi, zhvilloi, ndërtoi dhe te bene pjelleshmerin e tokes dhe te ndertoi nje civilizim dhe qyteterim. Gjithashtu liria i’a mundeson njeriut te merr pergjegjsine ne publike dhe ate ta kryen me ndere dhe pergjegjesi. Ne mungese te lirise, pengohet njeriu te investon talentin e tij ne dobie te univerzit.
« Nuk mundet te flitet per drejtat e njeriut me nje shoqeri aty ku mungon lirs! Nuk mundet te flitet per nje besim te lirshem aty ku mungon lira. Dhe nuk mundet te kemi koekzistenc aty ku mungon liria… » ka thenë ne fund te kesja ligjerate imami Mustafa Memeti.

Derniers articles