3.5 C
Berne
samedi 9/12/2023

Zvicra ndihmon Ukrainen si dikur Kosovën, deminimin humanitar si një prioritet në rajon 

Gjenevë, 2 tetor -Më 29 shtator 2023, Këshilli Federal miratoi një paketë prej 100 milionë frangash për të pastruar minat në zonat civile dhe bujqësore të Ukrainës dhe për të lejuar rimëkëmbjen e vendit. Kjo shumë ofrohet në mënyrë të barabartë midis DDPS dhe DFAE. Kështu, Zvicra po e vë ekspertizën e saj në shërbim të kësaj sfide të jashtëzakonshme humanitare. Te njejtjen ndkihme pas luftes Zvicra ja kishte ofruar edhe Kosovës për demnimin e minave serbe, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch  

Në tetëmbëdhjetë muaj luftë, Ukraina është bërë një nga vendet më të minuara në botë. Një e treta e territorit të saj dyshohet se është kontaminuar nga minat dhe mjetet e tjera shpërthyese, përkatësisht 174,000 km2, një zonë më e madhe se Anglia, Uellsi dhe Irlanda e Veriut së bashku. Në këto kushte, është e pamundur që ky vend i konsideruar historikisht “shporta e bukës së Europës” të rifillojë kultivimin e tokës së tij.

Sa i përket popullatës civile që u largua nga pushtimi rus në 2022, është me koston e rreziqeve të konsiderueshme të sigurisë që ata kthehen të jetojnë në zonat e luftimeve të kaluara dhe territoret e ripushtuara nga ushtria ukrainase, veçanërisht në veri ( Chernihiv, Sumy, Kharkiv ) dhe në jug (Kherson). Për muaj të tërë, aksidentet dramatike janë shtuar: fermerët po bien mbi mina antitank ndërsa lërojnë arat e tyre dhe civilët, përfshirë fëmijët, po copëtohen nga mjetet shpërthyese ose minat kundër personelit në kopshtet e tyre ose në pastrimin e rrënojave të tyre. shtëpitë.

Dekontaminimi është një emergjencë absolute dhe një parakusht për rindërtimin e vendit. 100 milionë franga për katër vjet Në mënyrë që Ukraina të mund të përballet me këtë sfidë që kërcënon të gjithë popullsinë e saj, Konfederata po pozicionohet për të ofruar mbështetje të konsiderueshme dhe po i shton një prioritet çminimit humanitar në programin e saj ekzistues të bashkëpunimit ndërkombëtar.

Midis 2024 dhe 2027, një paketë globale prej 100 milionë frangash do t’i kushtohet pastrimit humanitar nga minat, të ardhura në mënyrë të barabartë nga fondet nga Departamenti Federal i Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sporteve (DDPS) dhe Departamenti Federal i Biznesit. Punët e Jashtme (FDFA) . Ekspertizë e përparuar në veprimin ndaj minave Besnike ndaj traditës së saj humanitare, Zvicra ka ekspertizë të avancuar në veprimin ndaj minave. Qendra Ndërkombëtare për Çminimin Humanitar (GICHD) është e vendosur në Gjenevë, e cila ka ofruar trajnime, mbështetje strategjike dhe këshilla teknike për Ukrainën për dhjetë vjet me qëllim të forcimit të kapaciteteve të institucioneve qeveritare.

Për më tepër, ndër të paktët operatorë të pastrimit të minave tashmë në punë në Ukrainë aktualisht është një organizatë zvicerane – Fondacioni Zviceran për pastrimin e minave (FSD), i cili vazhdon angazhimin e tij të nisur në Donbass në luftë që nga viti 2014. Zvicra gjithashtu ka brenda saj prodhues të makinerive të çminimit .

Zvicra tashmë ka investuar në pastrimin humanitar të minave në Ukrainë. Në vitin 2022 dhe 2023, një shumë totale prej 15.2 milionë frangash është ndarë, veçanërisht për mbështetjen për operacionet e GICHD dhe FSD nga DFAE. DDPS dhuroi një makinë çminimi nga organizata Jura Digger për shpëtimtarët ukrainas dhe financon trajnimin e ekspertëve ukrainas në çminimin humanitar të ofruar nga GICHD. Me këtë paketë shtesë prej 100 milionë frangash, Zvicra do të jetë në gjendje të zgjerojë më tej dekontaminimin e kryer nga FSD dhe operatorët e tjerë të çminimit, të sigurojë pajisje dhe trajnime për çminuesit ukrainas dhe të mbështesë qeverinë në përpjekjet e saj për koordinim përballë kësaj. detyrë herkuliane dhe eksploroni zgjidhje novatore.

Projektet do të vendosen sipas evolucionit të nevojave në terren dhe kapaciteteve të aktorëve të ndryshëm në çminimin humanitar, veçanërisht falë monitorimit të Ambasadës Zvicerane në Kiev. Me këtë gjest të vendosur në favor të një Ukrainë të shkatërruar nga minat dhe mjetet e tjera shpërthyese, Këshilli Federal po konkretizon mbështetjen e tij për Ukrainën në një afat më të gjatë, sipas Planit të Veprimit ndaj Minave të FDFA 2023-2026 dhe DDPS, të nisur më 4 prill 2023.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...