20.9 C
Berne
mardi 26/09/2023

Zvicra mbushet me azilantë, sidomos nga Ukraina: Situata mbetet e tensionuar..Së shpejti një plan zbatimi për kthimin

Bern, 22 dhjetor -Kërkesat e reja për azil mbeten shumë të shumta dhe lëvizja e fluturimit nga Ukraina vazhdon. Si rezultat, akomodimi dhe mbështetja e azilkërkuesve dhe njerëzve në nevojë për mbrojtje e vë gjithmonë në provë Konfederatën, kantonet, qytetet dhe komunat. Konfederata i ka dhënë fund shpërndarjes së hershme të azilkërkuesve nëpër kantone dhe do të zvogëlojë ndarjet e zakonshme gjatë festave të fundvitit, sipas procedurave të cilat do të përcaktohen nga Shtabi Special i Azilit (SONAS), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Falë mbështetjes së ushtrisë, Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) aktualisht ka rreth 10,000 vende akomodimi në qendrat federale për azilkërkuesit dhe do të jetë në gjendje të vërë në dispozicion një mijë vende shtesë në javët e ardhshme. Konfederata ka aktualisht rreth 3,000 shtretër në dispozicion, gjë që i mundësoi asaj t’i japë fund, në mes të dhjetorit, shpërndarjes së hershme të azilkërkuesve në kantone. Këto të fundit kanë një rezervë prej disa mijëra vendesh.

Së shpejti një plan zbatimi për kthimin

Megjithatë, situata në fushën e azilit mbetet e tensionuar: numri i kërkesave të reja për azil është ende i lartë dhe çdo javë disa qindra njerëz nga Ukraina aplikojnë për statusin e mbrojtjes S. Konfederata, kantonet, qytetet dhe qytezat ende duhet të ofrojnë strehim shtesë dhe të mobilizojë më shumë staf, veçanërisht për menaxhmentin. Detyra është e vështirë, duke pasur parasysh mungesën aktuale të personelit të kualifikuar. Mbështetja e ushtrisë, stafit të Zyrës Federale të Doganave dhe Sigurisë Kufitare, njerëzve në shërbimin civil dhe, nëse është e nevojshme, anëtarëve të mbrojtjes civile është edhe më e vlefshme.

Për të lehtësuar stafin në kantonet që përfaqëson, Konferenca e Drejtorëve të Çështjeve Sociale të Kantoneve të Zvicrës Lindore dhe Kantonit të Cyrihut i ka kërkuar Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP) të pezullojë shpërndarjen e azilkërkuesve gjatë sezonin e pushimeve. Numri i alokimeve gjithsesi zvogëlohet gjatë kësaj periudhe. Në mbledhjen e saj të 18-të, SONAS mori parasysh këtë kërkesë dhe udhëzoi grupin e punës përkatës, të përbërë nga përfaqësues të Konfederatës dhe kantoneve, të qartësojë nevojat e secilit kanton dhe më pas të përcaktojë metodat që do të bëjnë të mundur përgjigjen.

Sekretarja e Shtetit Christine Schraner Burgener informoi SONAS se projekt-plani i zbatimit për heqjen e statusit të mbrojtjes së S iu dorëzua kreut të FDJP: në qershor 2022, këshilltarja federale Karin Keller-Sutter kishte udhëzuar SEM të hartonte, në bashkëpunim me kantonet, një plan që synon të qartësojë çështjet ligjore, organizative dhe procedurale në funksion të heqjes së këtij statusi. Skema e planit të hartuar në këtë mënyrë, me pjesëmarrjen e Sekretariatit Shtetëror për Trajnim, Kërkim dhe Inovacion, si dhe partnerë socialë dhe organizata nga bota e punës, përmban rekomandime në lidhje me procedurën e zbatueshme për përfituesit e statusit S dhe kthimin e tyre. , për shembull në orarin e nisjes dhe ndihmën e kthimit. Plani i zbatimit pritet të përfundojë në shkurt 2023.

Gjithashtu, anëtarët e SONAS shprehën pikëpamjet e tyre për raportin e ndërmjetëm të grupit të ekspertëve të krijuar nga këshilltarja federale Karin Keller-Sutter për të vlerësuar statusin e mbrojtjes S. Mendimet e tyre do të merren parasysh në përgatitjen e raportit. . Anëtarët e SONAS kryesisht pajtohen me konkluzionet paraprake të përfshira në raportin e ndërmjetëm.

Derniers articles

La Suisse est solidaire avec le Kosovo. Berne condamne l’assassinat du policier albanais par des gangs serbes. Elle exige la punition des auteurs de...

Berne, 25 septembre -Les criminels et les terroriste serb, des hommes armés retranchés dans un eglise (monastère) un policier tué: Un policier a été...

Zvicra solidarizohet me Kosoven. Berna denon vrasjen e policit shqiptar nga bandat serbe. Kerkon ndeshkimin e autoreve te ketij krimi

Bernë, 25 shtator -Vrasja e policit shqiptar, Afrim Bunjaku, nga Kosova në veri, nga bandat kriminale dhe terroristët serb po flitet nga mbarë komuniteti...

“Gjyshja lutej para një stalle”- Imzot Arjan Dodaj fjalim përpara Papa Françeskut

Rome, 25 shtator -Share Button Gazeta Blic Imzot Arjan Dodaj, Arqipeshkv të Kryedioqezës së Tiranë-Durrësit ka mbajtur një fjalim në Marsejë përpara Papa Françeskut.Papa...

FIFA dhe OKB (UNODC) rinovojnë Memorandumin e Mirëkuptimit për të larguar krimin nga futbolli

Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino dhe drejtori ekzekutiv i UNODC-së, Ghada Waly vazhdojnë marrëveshjen. Të dy organet përsërisin vendosmërinë për të luftuar korrupsionin dhe...

Deputeti nga Gjeneva, Leonard Ferati per policin e vrare: Sot dite zie per «leutrimin» shqiptar Afrim Bunjakun, per dite te bardha per Kosoven!

Deputeti i kantonit te Gjeneves Leonard Ferati ne protesten e fundit para OKB-se ne Gjeneve Gjeneve, 25 shtator -Se shqiptaret jane shembull suksesi dhe integrimi...