20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Krenarë Zvicra dhe Shqiperia bashke në KS të OKB-së. Prioritetet: Demokracia, toleranca, dialogu drejt paqes

Gjenevë/UN, 24 prill  (Nefail Maliqi) -24 Prilli është Dita Ndërkombëtare e Multilateralizmit dhe Diplomacisë në Shërbim të Paqes: kjo ditë i bën jehonë prioriteteve të rëndësishme të Zvicrës, e cila përmes politikës së saj të jashtme kontribuon në vendosjen e një rendi paqësor ndërkombëtar. « Krenarë që qëndrojmë aktualisht bashkë me Zvicren dhe Shqipërinë ne KS të OKB-së.. » thone autoritetet nga Berna dhe Tirana, për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Zvicra sjell vlerë të vërtetë të shtuar jo vetëm brenda organeve shumëpalëshe, por edhe përmes Gjenevës ndërkombëtare. Pesë aktorë të paqes na tregojnë për angazhimin e tyre, diplomacinë, ndërmjetësimin dhe dialogun.

Zvicra dhe multilateralizmi: Pesë histori ne diplomaci per te pasur demokraci, tolerance, dialog dhe paqë

Për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Multilateralizmit dhe Diplomacisë për Paqe, Kombet e Bashkuara në Gjenevë kanë ftuar përfaqësuesit e shteteve anëtare me misione të përhershme në Gjenevë dhe të rinjtë që pretendojnë të drejtën për të folur në çështjet. bota të flasin hapur për vlerat . të multilateralizmit dhe se si ky koncept luan një rol në zgjidhjen e sfidave prioritare të sotme.

24 prilli është Dita Ndërkombëtare e Multilateralizmit dhe Diplomacisë për Paqe. Për Zvicrën multilateralizmi, përfshirja dhe solidariteti janë parime udhëheqëse në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe diplomacia që çon drejt ndërtimit të paqes është prioritet. Ne jemi krenarë që qëndrojmë aktualisht bashkë me Shqipërinë në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe bashkëpunojmë drejt paqes dhe sigurisë.

Ruajtja e vlerave të multilateralizmit dhe bashkëpunimit ndërkombëtar, të cilat mbështesin Kartën e Kombeve të Bashkuara dhe Axhendën 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm, është thelbësore për promovimin dhe mbështetjen e tre shtyllave të Kombeve të Bashkuara – paqen dhe sigurinë, zhvillimin. dhe të drejtat e njeriut.

Zyra të mira, parandalimi dhe zgjidhja e konflikteve, ndërmjetësimi, promovimi i dialogut: këto janë vetëm disa nga instrumentet në dispozicion të Zvicrës për të dhënë kontributin e saj për paqen dhe sigurinë në botë, një aks prioritar i politikës së saj të jashtme.

Zvicra ndërton ura: kjo është ajo që dëgjojmë shpesh për angazhimin e Zvicrës si shtet pritës, si ndërmjetës ose si anëtare e organizatave ndërkombëtare. Por çfarë i sjell në veçanti multilateralizmit? Çfarë bëjnë ekspertët zviceranë në organizatat ndërkombëtare? Për ta zhvilluar këtë temë, le të marrim si pikënisje Gjenevën ndërkombëtare, selinë e dialogut për paqen.

 

Derniers articles