15.2 C
Berne
samedi 30/09/2023

Takimi i 25-të i Komitetit të Përbashkët Zvicër-BE për Lëvizjen e Lirë të Personave

Bern, 25 nentor -Mbledhja e 25-të e Komitetit të Përbashkët Zvicerane-Bashkimit Evropian (BE) për Marrëveshjen për Lëvizjen e Lirë të Personave (ALCP) u zhvillua më 25 nëntor 2022 në Bruksel. Si zakonisht, të dy delegacionet diskutuan çështje të ndryshme në lidhje me aplikimin dhe zhvillimin e ALCP. Pala zvicerane i njoftoi bashkëbiseduesit e saj për vendimin e Këshillit Federal të datës 16 nëntor 2022 për zbatimin e klauzolës mbrojtëse në Kroaci në vitin 2023, njfton gazeta zvcerane ne shqip Le Canton27.ch

Kryesuar nga Zvicra, mbledhja e Komitetit të Përbashkët u mbajt sërish personalisht, në Bruksel, pas dy edicioneve të organizuara me videokonferencë. Gjatë këtij shkëmbimi, të dyja palët vunë re se ALCP-ja po punonte mirë në përgjithësi dhe shqyrtoi ngjarjet e rëndësishme që kanë ndodhur në këtë fushë gjatë dymbëdhjetë muajve të fundit. Me rastin e 20 vjetorit të hyrjes në fuqi të marrëveshjes, Zvicra kujtoi se ALCP-ja solli arritje dhe avantazhe për të dyja palët.

Aktivizimi i klauzolës mbrojtëse për Kroacinë nga 1 janari 2023

Gjatë takimit të Komitetit të Përbashkët, delegacioni zviceran informoi BE-në për vendimin e marrë më 16 nëntor 2022 nga Këshilli Federal në lidhje me përdorimin e klauzolës mbrojtëse. Parashikuar në ALCP, kjo klauzolë i lejon Zvicrës të vendosë në mënyrë të njëanshme kuota autorizimi për një periudhë të kufizuar kur imigrimi nga Kroacia tejkalon një prag të caktuar. Kështu, numri i lejeve afatshkurtra (leje L) dhe lejeve të qëndrimit (leje B) do të kufizohet nga 1 janari deri më 31 dhjetor 2023 për shtetasit kroatë që vijnë për të punuar në Zvicër.

Rishikim në fushën e njohjes së kualifikimeve profesionale

Gjatë takimit të Komitetit të Përbashkët, BE-ja dhe Zvicra diskutuan statusin e draft-rishikimit të Aneksit III të ALCP-së. Diskutimet teknike janë duke vazhduar. Rishikimi i Aneksit III të ALCP-së synon të përfshijë zhvillime në të drejtën komunitare si p.sh., bashkëpunimi administrativ i dixhitalizuar, procedurat e njohjes elektronike dhe mekanizmi i alarmit.

20 vjetori i hyrjes në fuqi të ALCP

Të dy partnerët nënvizuan rëndësinë e ALCP-së në kuadër të Marrëveshjeve Dypalëshe I. Në përgjithësi, kjo marrëveshje, e cila hyri në fuqi më 31 maj 2002, po funksionon mirë. Lëvizja e lirë e personave promovon lëvizshmërinë brenda Evropës, duke lejuar shtetasit e Zvicrës dhe të Shteteve Anëtare të BE-së, në kushte të caktuara, të jetojnë, punojnë ose studiojnë në territorin e pjesës tjetër. Gjatë takimit të Komitetit të Përbashkët, Zvicra deklaroi se ruajtja dhe vazhdimi i marrëdhënieve të rregulluara, të përcaktuara në ACLP, janë në dobi të të dyja palëve dhe do të mbeten prioritet.

Gjatë viteve, Komiteti i Përbashkët ka ndihmuar në zgjidhjen e çështjeve që kanë një ndikim konkret në jetën dhe punën e qytetarëve zviceranë në BE dhe qytetarëve të BE-së në Zvicër.

Si rregull i përgjithshëm, delegacionet zvicerane dhe të BE-së takohen një herë në vit, në kuadër të Komitetit të Përbashkët, për të shqyrtuar çështjet në lidhje me zbatimin e ALCP. Delegacioni zviceran udhëhiqej nga Cornelia Lüthy, zëvendësdrejtoreshë e Sekretariatit Shtetëror për Migracionin, ndërsa delegacioni i BE-së u kryesua nga Nicolas von Lingen, Shef i Njësisë në Sekretariatin e Përgjithshëm të Komisionit Evropian, përgjegjës për vendet nga Zona Ekonomike Evropiane, Zvicra, Andorra, Monako dhe San Marino.

Derniers articles

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...

Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit: Largo trupat nga brezi kufitar me Kosoven!

Shkruan Edit HARXHI, diplomate Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit të largojë trupat dhe armatimet e rënda nga...

Europol mbeshtet BE per nje hetim mbi sulmin e terroristeve serbe ne Kosove

Berne, 29 shtator -Deshtimi i invasioni te Serbise ne Kosove permes nje grupi terroristesh te dielen e kaluar ka shqetesuar mbare komunitetin nderkombetar, perfshire...

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po...

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane...

Berne, Mbrojtja ajrore e blinduar me nje kupolë hekuri mbi Zvicer

Berne, 28 shtator -Raporti ushtarak zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast sulmi. Një dokument i ushtrisë zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast të...