19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Zvicër, marrëveshja e sigurimeve shoqërore me Shqipërinë hyn në fuqi më 1 tetor 2023

Bernë, 1 tetor -Konventa e sigurimeve shoqërore ndërmjet Zvicrës dhe Shqipërisë, nënshkruar në Tiranë më 18 shkurt 2022 nga Këshilltari Federal Alain Berset, hyn në fuqi më 1 tetor 2023, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te Bernës zyrtare.

Ajo koordinon sistemet e sigurimeve shoqërore të dy shteteve kontraktuese në fushat e pleqërisë, vdekjes dhe invaliditetit dhe rregullon veçanërisht pagesën e pensioneve jashtë vendit. Marrëdhëniet ekonomike mes Zvicrës dhe Shqipërisë do të forcohen.

Konventa rregullon marrëdhëniet mes Zvicrës dhe Shqipërisë në çështjet e sigurimeve shoqërore. Ai korrespondon me konventat e sigurimeve shoqërore të lidhura tashmë nga Zvicra dhe është në përputhje me standardet ndërkombëtare për koordinimin e sistemeve të sigurimeve shoqërore.

Marrëveshja mbulon sigurimin e pleqërisë, të mbijetuarve dhe aftësisë së kufizuar, përkatësisht AVS dhe AI ​​për Zvicrën. Ai u garanton të siguruarve barazi të gjerë trajtimi dhe akses më të lehtë në përfitime dhe lejon pagesën e pensioneve jashtë vendit.

Së fundi, konventa promovon shkëmbimet ekonomike midis dy vendeve dhe shmang detyrimet e dyfishta duke lehtësuar dërgimin e personelit në shtetin tjetër. Ashtu si të gjitha konventat e sigurimeve shoqërore të lidhura nga Zvicra në vitet e fundit, ajo gjithashtu përmban një bazë për bashkëpunim në luftën kundër abuzimit.

Derniers articles