19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Hapet Zvicra, Ministri i shëndetësisë Berset tregon detaje para pushimeve verore: Ja kujt do t’i kërkohet karantinë dhe testi PCR

Ministri i Shendetesise se Zvicres Alain Berset me reporterin e gazetes zvicerane Le Canton27.ch Nefail Maliqin

Berne, 28 maj  – Gati, gati « CIAO » Covid-19!.. Nga e hëna e ardhshme Zvicra hapet, sikur restaurantet ashtu edhe lokalet tjera, të punës, ato kulturore dhe sportive. Nga  java e ardhshme, përsëri do të jetë e mundur të shkoni në zyrë për ata që punuan nga shtëpia. Ministri zviceran foli sot në Berne edhe për pushimet verore. Sipas tij Zvicra, nuk ven ne karantine dhe nuk do të kërkojë më një test PCR negativ kur të ktheheni në vend. Kjo vlenë për persona që janë vaksionuar dhe ata që janë shëruar nga kovidi. Per lehtësimin e këtyre masave ne Zvicer ka konfirmuar Ministri i Shendetesisë në Zvicer Alain Berset reporterin e gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Do të jetë përsëri e mundur të hani një pjatë në një restorant pa pasur nevojë të spekuloni për motin. Dhe do të jetë e mundur të mblidhemi së bashku në grupe më të mëdha, brenda dhe jashtë, dhe të ndjekim ndeshjet e futbollit Euro (megjithëse, teorikisht, me maskë). « Çdo ditë që kalon na afron deri në fund të kësaj pandemie », ilustroi Alain Berset gjatë konferencës së tij për shtyp të mërkurën pasdite.

Ministri zviceran me gazetarin e Le Canton27.ch flet për pushimet verore: Nuk ka nevoje karantine as test PCR për ata të vaksionuar apo shëruar nga kovidi!

Aucune description disponible.Ministri zviceran foli edhe për pushimet verore. Sipas tij Zvicra nuk ven ne karantine dhe nuk do të kërkojë më një test PCR negativ kur të ktheheni në vend. Kjo vlene per persona qe jane vaksionuar dhe ata qe janë sheruar nga kovidi. Per lehetesimin e ketyre masave ne Zvicer e konfirmoi para dy dite Ministri i Shendetesisë në Zvicer Alain Berset ne bisede me reproterin e gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Zvicra nuk po ndryshon as politikën e saj të shqyrtimit. Krahasuar me telepunimin, kthimi në zyrë lejohet vetëm nëse kompanitë lejojnë një provë në javë për person në zyrë. “Kthimi gradual në zyrë do të rrisë numrin e kontakteve dhe udhëtimeve. Ne duhet të kemi sukses ta bëjmë këtë me një mbështetje të fortë sa i përket testimit, « tha Alain Berset.

Nga ana tjetër, Këshilli Federal po vonon kur bëhet fjalë për pushimet verore. Njerëzit të cilët janë vaksinuar ose shëruar do të përjashtohen nga karantina kur kthehen në destinacionin e tyre, përveç nëse ky i fundit është viktimë e trafikut të madh të një varianti shqetësues.

Përjashtimi nga karantina dhe testimi është i vlefshëm për gjashtë muaj … « tani për tani. Studimet e reja do të mbërrijnë dhe është e mundur që kjo periudhë të zgjatet, ”shpjegon Ministri i Shëndetësisë.

Pop corn (misri)

Trendi pozitiv në numrin e infeksioneve dhe vazhdimi i vaksinimit e kanë shtyrë Këshillin Federal të lëvizë pak më shpejt se sa kishte propozuar fillimisht (detajet më poshtë). Matësit për tubime janë rishikuar lart, tabelat me 6 do të autorizohen në tarracë, kufizimet kohore të shfuqizohen… por normaliteti gjithmonë do të rrethohet nga masat mbrojtëse në fuqi.

Ndërsa disa vende bien pas maskës, Zvicra mbetet në linjën e saj dhe nuk e ndryshon listën e vendeve ku imponohet. Gjithmonë do të jetë e detyrueshme të mbuloni gojën dhe hundën tuaj në restorante (përveç tryezës), në audiencat e Bashkuara dhe madje edhe në hapësira të caktuara të jashtme siç janë tregjet. Nga ana tjetër, do të jetë e mundur të hiqet herë pas here, veçanërisht për qëllimin e mbështetjes. Për shembull, në kinematë, aromat e kokoshkave mund të ngrihen edhe një herë.

Reagime të kundërta

Nga ana e bosëve, kënaqësia është vetëm e pjesshme. Për Usam-in, pritej heqja e detyrimit të telework, por detyrimi i shqyrtimit përfaqëson « një barrë shtesë të patolerueshme ». Qendra e Punëdhënësve flet gjithashtu për « kufizime burokratike ». Zakonisht i shpejtë për të organizuar konferenca për shtyp pas atyre të Këshillit Federal, GastroSuisse nuk ka folur ende. Nga ana e saj, dhe megjithëse viti shkollor është gati në përfundim, Konferenca e Drejtorëve Kantonalë të Arsimit Publik ka mirëpritur heqjen e kufirit për 50 persona në arsim.

Vendimet shkurtimisht

Restorantet dhe baret mund të rihapin hapësirat e tyre të brendshme, me një maksimum prej 4 personash për tryezë (6 në tarracë). Mbyllja e detyruar në orën 11:00 shfuqizohet.

Takimet private në ambiente të brendshme po zvogëlohen nga 10 në maksimum prej 30 personash. Për ngjarjet, do të lejohen 100 spektatorë (të brendshëm) dhe 300 (të jashtëm). Gjysma e vendeve mund të zënë, në vend se një e treta. Grumbullimet spontane në hapësirat publike nuk janë më të kufizuara.

Kufiri për 50 persona për mësimdhënie në universitete hiqet nëse ato përfshijnë një plan shqyrtimi.

Puna në telefon nuk është më e detyrueshme, por rekomandohet vetëm. Kompanitë duhet të ofrojnë shqyrtim javor.

Për sportin, 50 persona tani mund të takohen, nga 15 aktualisht. Spektatorët lejohen dhe uljet sigurohen për hapësirat e brendshme, siç janë pishinat.

Personat e vaksinuar ose të shëruar do të përjashtohen nga karantina në rast kontakti me një person të infektuar, si dhe në kthim nga vendet në rrezik, me disa përjashtime.
Këshilli Federal gjithashtu ka zgjeruar matësit për ngjarje të mëdha. Që nga korriku, do të jetë e mundur të jesh 1000 brenda, 5000 jashtë. Stadiumet e futbollit mund të mbushen përsëri nga fundi i gushtit.

Derniers articles