17 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Azili në Zvicer: Ne muajin shkurt pati 2022, prej te cileve 1874 ju pranua azili, kryesisht nga Ukraina. Kurse 878 persona Berna i ka larguar nga Zvicra

Berne, 17 mars -Duke e lënë muajin shkurt 2023, 1681 Aplikime për azil u ngritën në Zvicër, 842 më pak se muajin e kaluar (-33.4 %) dhe 377 më shumë se në shkurt 2022. Vendet më të përfaqësuara kanë qenë Turqia dhe Afganistani. Për më tepër, 1874 njerëz që u larguan nga Ukraina morën statusin e mbrojtjes gjatë muajit në shqyrtim. Në shkurt 2023, 878 njerëz u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre ose në një vend të tretë. njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Vendet kryesore të origjinës nga njerëzit që kanë aplikuar për azil në Zvicër në shkurt 2023 janë Turqia (310 kërkesa, 197 më pak se në janar), Afganistan (295 kërkesa; -499), Marok (179 kërkesa; +27), Algjeri ( 159 kërkesa; -39) dhe Eritrea (156 kërkesa; +21).

Nga 1681 kërkesat e paraqitura në shkurt të vitit 1350 ishin kërkesa parësore (janar 2023: 2170), domethënë të themi të depozituar në mënyrë të pavarur nga njerëz të tjerë që kanë kërkuar tashmë mbrojtje. Njerëzit që paraqitën një kërkesë të tillë gjatë muajit në shqyrtim erdhën kryesisht nga Afganistani (277, -477), Turqia (236, -201), Maroku (179, +28), Algjeria (158, -34) dhe Siri (51, -9). Kërkesat dytësore, nga ana e tyre, përcjellin kërkesat për azil të regjistruar tashmë (p.sh. lindje, grupe familjare ose kërkesa të shumta).

Aplikimet për azil të paguara në shkallë të parë

Sekretariati Shtetëror për Migrimin pagoi 2177 aplikime për azil në shkurt 2023. Midis tyre, 740 rezultoi në një vendim jo-hyrje (përfshirë 563 në bazë të Marrëveshjes Shkalla e parë. Numri i rasteve në pritje të shkallës së parë arrin në 12,303, 465 më pak se muajin e kaluar.

Largime

Në shkurt 2023, 878 njerëz u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre ose në një vend të tretë. Zvicra ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit të marrin përsipër 949 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 161 njerëz u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për përpunimin e aplikimit të tyre për azil. Zvicra ka marrë 398 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit, dhe 41 njerëz u transferuan në territorin e saj.

Ukraina: Statusi i Mbrojtjes (Procedura Speciale)

Më 12 Mars 2022, Këshilli Federal për herë të parë aktivizoi statusin e mbrojtjes, në mënyrë që Zvicra të mund të strehojë njerëz nga Ukraina që kanë nevojë për mbrojtje.

Në shkurt 2023, 2040 njerëz paraqitën një kërkesë për statusin në një qendër federale për aplikantët e azilit; Ky status iu dha 1874 njerëzve dhe nuk pranoi 78 të tjerë, të cilët nuk i plotësuan kriteret.

Që nga aktivizimi i statusit të mbrojtjes, ajo ka përfunduar për 9,592 njerëz dhe fundi i statusit është nën ekzaminim për 1290 njerëz. Në fund të shkurtit, 65.134 njerëz përfituan nga statusi S.

Derniers articles