26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

A është OKB një tigër pa dhëmbë? Thomas Gürber, shpjegon se çfarë është Asambleja e Përgjithshme e OKB-së?

Bernë, 15 shtrator -Përfaqësues nga 193 vende janë ulur në një dhomë të madhe dhe po flasin. Tingëllon e mërzitshme? Ndoshta, por Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara është organi i vetëm në botë në të cilin të gjitha shtetet punojnë së bashku si të barabartë për të kërkuar dhe gjetur zgjidhje për problemet më urgjente të planetit. Në një intervistë, Thomas Gürber, Zëvendës Sekretari i Shtetit i DFAE dhe kreu i departamentit të OKB-së, diskuton rolin e Zvicrës në Asamblenë e Përgjithshme, njton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burmeve nga Berna.

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara mblidhet çdo vit nga shtatori deri në shtator dhe në të marrin pjesë shumë krerë shtetesh dhe qeverish nga e gjithë bota për një javë. Presidenti federal Alain Berset dhe këshilltari federal Ignazio Cassis do të përfaqësojnë Zvicrën gjatë javës së hapjes të këtij viti, 18-20 shtator. Zvicra iu bashkua OKB-së në vitin 2002 me referendum. Në një intervistë me Thomas Gürber, kreun e departamentit të OKB-së dhe zëvendëssekretarin e shtetit të DFAE, zbulojmë se cilat janë detyrat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së dhe çfarë roli luan Zvicra në to.

Thomas Gürber, çfarë është Asambleja e Përgjithshme e OKB-së?

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara është platforma më gjithëpërfshirëse për dialogun në botë. Të 193 shtetet anëtare kanë të drejta të barabarta dhe secili ka një votë – pavarësisht nga “madhësia” apo “madhësia”. Prandaj Asambleja e Përgjithshme ofron një mundësi unike për të diskutuar sfidat globale si promovimi dhe ruajtja e paqes, lufta kundër varfërisë, respektimi i të drejtave të njeriut, ndihma humanitare, zhvillimi i qëndrueshëm dhe lufta kundër ndryshimeve klimatike dhe për të gjetur zgjidhje së bashku.

Detyrat e asamblesë së përgjithshme janë të mëdha. Ai miraton buxhetin e OKB-së dhe miraton rezoluta që u bëjnë thirrje shteteve ose palëve në konflikt të marrin masa konkrete. Duhet të theksohet se, ndryshe nga rezolutat e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme nuk janë të detyrueshme sipas ligjit ndërkombëtar. Megjithatë, ato kanë peshë të lartë politike dhe mund të tregojnë se si rreh “pulsi” i botës për një çështje të caktuar. Për shembull, lufta e agresionit rus u përfshi në rezolutën e 2 marsit 2022. e dënuar qartë dhe qartë me 141 vota pro.

OKB-ja u krijua pas Luftës së Dytë Botërore për të ruajtur paqen dhe sigurinë botërore. Njerëzimi ende përballet me ndryshimet klimatike, varfërinë në rritje dhe shumë konflikte të pazgjidhura. A është OKB një tigër pa dhëmbë?

Është pikërisht për shkak të tensioneve gjeopolitike dhe sfidave të tjera globale që OKB-ja është më e rëndësishme se kurrë si një platformë për dialog. Problemet me të cilat përballet bota kërkojnë zgjidhje ndërkufitare dhe të koordinuara. Për të gjetur zgjidhje të tilla, të gjitha shtetet duhet të bisedojnë me njëri-tjetrin dhe Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara është i vetmi organ në botë që mund ta bëjë këtë. Krahasuar me organet ekskluzive si G7, G20 ose grupi i shteteve BRIC, ai ka avantazhin e të qenit universal dhe përfshin vendet e Jugut, si dhe shtetet e vogla dhe të mesme.

Problemet me të cilat përballet bota kërkojnë zgjidhje ndërkufitare dhe të koordinuara. Për të gjetur zgjidhje të tilla, të gjitha shtetet duhet të bisedojnë me njëri-tjetrin dhe Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara mund ta bëjë këtë.

Thomas Gürber
Sfidat e sotme politike globale ekzistojnë pavarësisht, jo për shkak të OKB-së. Në të njëjtën kohë, gjetja e konsensusit midis 193 vendeve është padyshim sfiduese dhe kërkon kohë. OKB-ja është vetëm një pasqyrim i shteteve që e përbëjnë atë. Kjo funksionon vetëm nëse shtetet anëtare janë të gatshme të punojnë së bashku. Ndonjëherë shtetet nuk mund të bien dakord për një zgjidhje. Ne ende duhet të përpiqemi. Përsëri dhe përsëri. Aktualisht nuk ka asnjë alternativë të krahasueshme për zgjidhjen e problemeve madhore të kohës sonë.

Dhe çfarë roli luan Zvicra në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së?

Zvicra dhe OKB-ja ndjekin të njëjtat objektiva dhe promovojnë të njëjtat vlera: luftën kundër varfërisë, respektimin e të drejtave të njeriut, demokracinë, bashkëjetesën paqësore mes popujve dhe ruajtjen e burimeve natyrore. Këto objektiva janë të ankoruara në Kushtetutën Federale dhe Kartën e Kombeve të Bashkuara. Prandaj, OKB-ja përbën një instrument qendror që i mundëson Zvicrës të mbrojë interesat e saj dhe të arrijë objektivat e saj të politikës së jashtme. Zvicra përdor Asamblenë e Përgjithshme për të ushtruar në mënyrë aktive ndikim.

Si shtet anëtar i OKB-së dhe shtet pritës i shumë organizatave ndërkombëtare në Gjenevë, Zvicra mund të kontribuojë në interesat dhe vlerat e saj në nivel global. Këtë e kemi bërë edhe në Asamblenë e Përgjithshme që kur Zvicra u anëtarësua në OKB. Brenda këtij organi, Zvicra shpesh luan një rol udhëheqës në inicimin ose mbështetjen e zgjidhjeve dhe reformave inovative. Për shembull, ai punoi me shtete të tjera për një rezolutë për të përmirësuar menaxhimin e burimeve ujore. Kjo është e rëndësishme sepse uji është jetik për të gjithë ne dhe ne duhet të sigurojmë që ky burim i pakët të mbrohet dhe të shpërndahet në mënyrë të barabartë për të ardhmen. Rezoluta i bindi shtetet e tjera dhe u miratua pa votim.

Cilat janë temat e rëndësishme për Zvicrën gjatë sesionit të ardhshëm të 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së?

Zvicra do të vazhdojë të luajë një rol aktiv në sesionin e ardhshëm të 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së dhe do të marrë pjesë në proceset e OKB-së që korrespondojnë me interesat tona. Ne do të mbulojmë një gamë të gjerë temash, duke përfshirë paqen dhe sigurinë, ndihmën humanitare, të drejtat e njeriut, qëndrueshmërinë, mjedisin dhe reformat e OKB-së. Përveç kësaj, ka fusha të caktuara, si financat dhe taksat, në të cilat Zvicra do të donte të bënte propozime konkrete në mënyrë që strukturat ekzistuese dhe diskutimet brenda institucioneve financiare ndërkombëtare të mos dyfishojnë njëra-tjetrën. Zvicra do t’i kushtojë rëndësi të madhe çështjeve të qëndrueshmërisë dhe në veçanti Axhendës 2030.

Zvicra do të vazhdojë të luajë një rol aktiv në sesionin e ardhshëm të 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së dhe do të marrë pjesë në proceset e OKB-së që korrespondojnë me interesat tona.

Thomas Gürber
Fatkeqësisht, vendet anëtare të OKB-së janë larg arritjes së objektivave të qëndrueshmërisë të përcaktuara në Axhendën 2030, edhe pse ne jemi tashmë në gjysmë të periudhës së miratuar të zbatimit. Forcimi i së drejtës ndërkombëtare është gjithashtu një prioritet për Zvicrën, sepse e drejta ndërkombëtare u ofron të gjitha shteteve një kuadër ligjor të sigurt dhe të qartë dhe parandalon zbatimin e “ligjit të më të fortëve”. Në një kohë kur e drejta ndërkombëtare dhe të drejtat e njeriut po shkelen dhe sulmohen në shumë vende, është detyrë e Zvicrës të dënojë shkeljet e ligjit dhe të mbrojë respektimin e ligjit ndërkombëtar, përfshirë të drejtën ndërkombëtare humanitare. Në të gjitha fushat e përmendura më sipër, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së i ofron Zvicrës një skenë.

Derniers articles