18.2 C
Berne
samedi 20/07/2024

Sesioni i 78-të i Asamblesë së OKB-së. Marrin pjese edhe presideneti Berset dhe shefi i diplomacise zvicerane Cassis

Bern, 15 shator – Në mbledhjen e 15 shtatorit 2023, Këshilli Federal u informua për rezultatet e konsultimit të komiteteve të politikës së jashtme për temat që do të jenë prioritete për Zvicrën gjatë sesionit të 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, përkatësisht ndërkombëtare. arkitekturën financiare, zbatimin e Axhendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm, të drejtën ndërkombëtare dhe reformat e OKB-së. Presidenti i Konfederatës Alain Berset dhe këshilltari federal Ignazio Cassis do të përfaqësojnë Zvicrën atje, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton 27.ch, duke ju referuar burimeve te EDA.

Debati i përgjithshëm i sesionit të 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së fillon të martën e ardhshme në Nju Jork

Në mbledhjen e sotme, Këshilli Federal u njoftua me rezultatet e konsultimit të komisioneve të politikës së jashtme për temat që do të jenë prioritete për Zvicrën gjatë sesionit të 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, e cila zgjat një vit (nga shtatori 2023 deri në shtator 2024), është platforma më e rëndësishme në botë për dialog. Përfaqësues nga 193 vende mblidhen për të diskutuar dhe gjetur zgjidhje për çështjet që prekin të gjithë planetin, si lufta kundër varfërisë, respektimi i të drejtave të njeriut, zhvillimi i qëndrueshëm, zgjidhja e konflikteve apo edhe lufta kundër ndryshimeve klimatike. Gjatë seancës së ardhshme, vëmendje e veçantë do t’i kushtohet edhe përgatitjeve për Samitin e Ardhshëm, të planifikuar për në shtator 2024. Zvicra do të ndjekë të gjitha temat në agjendën e OKB-së. Ajo do të mbrojë interesat e saj duke ndjekur objektivat e politikës së jashtme të përcaktuara nga Këshilli Federal. Temat që do të jenë prioritare nga këndvështrimi i Zvicrës gjatë sesionit të 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara janë arkitektura financiare ndërkombëtare, zbatimi i Agjendës 2030 për zhvillim të qëndrueshëm, e drejta ndërkombëtare dhe reformat e OKB-së.

Financat dhe taksat

Si pjesë e përgatitjeve për Samitin e Ardhshëm, propozimet e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së në lidhje me reformat e arkitekturës financiare ndërkombëtare do të paraqiten për debat. Këto kanë të bëjnë veçanërisht me borxhin publik dhe krijimin e treguesve të rinj të prosperitetit. Tema e bashkëpunimit ndërkombëtar tatimor po diskutohet gjithashtu gjithnjë e më shumë në diskutimet në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së. Nga këndvështrimi i Zvicrës, do të bëhet fjalë për të mos dublikuar strukturat dhe mekanizmat ekzistues (ato të OECD-së, për shembull).

Agjenda 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm

Sesioni i 78-të i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së vjen pasi zbatimi i Axhendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm është në mes. Një inventar i progresit të bërë do të bëhet gjatë Samitit të Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm, organizuar në margjinat e javës së nivelit të lartë. Ky rishikim afatmesëm duhet të përmendë në mënyrë eksplicite fushat në të cilat nevojiten përpjekje të shtuara dhe të japë një shtysë të re në zbatimin e 17 objektivave të zhvillimit. Është gjithashtu e një rëndësie të veçantë për strategjinë e zhvillimit të qëndrueshëm të Zvicrës. Gjatë gjithë Asamblesë së Përgjithshme, dialogët dhe takimet e nivelit të lartë do t’i kushtohen aspekteve të ndryshme të Agjendës 2030, si financimi për zhvillimin dhe pandemitë (parandalimi dhe reagimi).

Ligj nderkombetar

Është bërë e qartë, që nga agresioni ushtarak i Rusisë kundër Ukrainës në veçanti, se ligji ndërkombëtar është nën presion në rritje në të gjithë botën. Universaliteti i të drejtave të njeriut vihet gjithashtu gjithnjë e më shumë në pikëpyetje. Për Zvicrën, një vend shumë i ndërlidhur dhe i orientuar nga eksporti, e drejta ndërkombëtare është në qendër të marrëdhënieve të saj me vendet e tjera. Krijon një kuadër ligjor të sigurt dhe pengon të mbizotërojë ligji i më të fortëve. Zvicra do të marrë pjesë në diskutimet për këtë temë.

Reformat e OKB-së

Në kontekstin aktual, është më e rëndësishme se kurrë që Kombet e Bashkuara të vazhdojnë të punojnë në mënyrë aktive për paqen. Por duhet të jetë gjithashtu në gjendje t’i përgjigjet sfidave aktuale dhe të ardhshme. Për këtë duhet të ndërmerren rregullisht reforma. Si pjesë e sesionit të 78-të të Asamblesë së Përgjithshme, vendet do të diskutojnë gjithashtu masat e ardhshme për të forcuar kapacitetet e OKB-së, veçanërisht në fushat e përdorimit të të dhënave dhe inovacionit. Zvicra konsideron në veçanti se përpjekjet janë të nevojshme për të promovuar përdorimin dhe mbledhjen më të sigurt të të dhënave. Ajo gjithashtu sheh potencial në përdorimin e projeksioneve strategjike dhe instrumenteve dixhitale.

Derniers articles