19 C
Berne
lundi 22/07/2024

FIFA dhe OKB (UNODC) rinovojnë Memorandumin e Mirëkuptimit për të larguar krimin nga futbolli

Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino dhe drejtori ekzekutiv i UNODC-së, Ghada Waly vazhdojnë marrëveshjen. Të dy organet përsërisin vendosmërinë për të luftuar korrupsionin dhe për të zhvilluar më tej mbrojtjen në futboll, njifton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Marrëveshja bazohet në Memorandumin e Mirëkuptimit fillestar të nënshkruar në Vjenë në vitin 2020

FIFA dhe Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogën dhe Krimin (UNODC) kanë përforcuar angazhimin e tyre të përbashkët për të larguar krimin nga futbolli duke rinovuar Memorandumin e Mirëkuptimit (MoU) në margjinat e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Nënshkruar nga presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino dhe Drejtori Ekzekutiv i UNODC-së, Ghada Waly, ndërsa të dy janë në Nju Jork së bashku me liderët botërorë dhe figurat globale me ndikim të mbledhur në Kombet e Bashkuara (OKB), Memorandumi i Mirëkuptimit angazhon të dyja palët të rrisin përpjekjet e tyre për të mbrojtur integritetin e Loja.

Njëlloj, mbrojtja është pjesë e Memorandumit të Mirëkuptimit pasi është bërë një aspekt thelbësor i bashkëpunimit të përbashkët dhe FIFA dhe UNODC do të vazhdojnë të punojnë për të siguruar që mjedisi i futbollit të mbrohet për fëmijët, të rinjtë dhe atletët e cenueshëm, duke zhvilluar gjithashtu kapacitete dhe të rrisë ndërgjegjësimin për trajtimin e korrupsionit dhe krimit në dhe përmes futbollit. Për më tepër, të dyja palët ranë dakord të mbështesin zhvillimin e një rrjeti të ri global të UNODC që synon të përmirësojë bashkëpunimin dhe koordinimin midis autoriteteve të zbatimit të ligjit kundër korrupsionit dhe organizatave sportive.

« Futbolli bashkon njerëz nga të gjitha anët e botës – të rinj dhe të vjetër, djem dhe vajza. Ai mund të promovojë stile jetese të shëndetshme, të ofrojë mundësi të reja dhe të frymëzojë miliona për të arritur objektivat e tyre si brenda dhe jashtë fushës », tha zonja Waly.

“Jam krenar që UNODC dhe FIFA po rinovojnë angazhimin tonë për të siguruar lojë të ndershme për të gjithë dhe për të mbrojtur integritetin e futbollit për miliona tifozë në mbarë botën, lojtarët dhe gjeneratat e ardhshme që do të vijnë. Me këtë Memorandum të ri Mirëkuptimi, ne po përpiqemi t’i japim fund trukimeve të ndeshjeve, ryshfetit dhe korrupsionit, për të ruajtur bukurinë e lojës për të gjithë. »

Z. Infantino tha: “Përmes rinovimit të këtij Memorandumi i Mirëkuptimit, jam i kënaqur që UNODC dhe FIFA kanë përforcuar angazhimin tonë të përbashkët për të larguar krimin nga futbolli dhe se të dyja organizatat mbeten të përkushtuara për të garantuar lojën e ndershme dhe për të mbrojtur integritetin e futbollit.

“FIFA ka bërë tashmë shumë punë të mirë me UNODC-në për ta bërë futbollin më të pastër dhe ne do të vazhdojmë të punojmë për t’u dhënë vajzave dhe djemve në mbarë botën mundësinë për të përmbushur ëndrrat e tyre në fushë”.

Dy organet u bashkuan fillimisht për të trajtuar korrupsionin dhe krimin në dhe përmes futbollit nën kujdesin e një MM të nënshkruar në selinë e UNODC në Vjenë në vitin 2020. Që atëherë, FIFA dhe UNODC kanë bashkëpunuar për të mbështetur zbatimin e mbi 60 aktiviteteve. Shembujt përfshijnë një fushatë që inkurajon ata që janë në lojë të thërrasin korrupsionin duke përdorur platformat e raportimit të FIFA-s, e cila siguron që sinjalizuesit të mund të veprojnë në besimin më të rreptë.

Programi i Integritetit Global u lançua gjithashtu në mars 2021 dhe u dha të gjitha 211 shoqatave anëtare të FIFA-s, si dhe përfaqësuesve të autoriteteve të drejtësisë penale, njohuritë dhe mjetet për të parandaluar dhe luftuar manipulimin e ndeshjeve përmes një serie prej 30 seminaresh.

Derniers articles