21.5 C
Berne
samedi 30/09/2023

Sot Zvicra dhe Gjeneva ka zgjedhje dhe referendum për Keshilltar te shtetit, për burkën…Vota e diaspores shqiptare vendos edhe ne Zvicër!

Gjenevë, 7 mars – Sot, qytetaret do të vershojne në qendrat e votimit për raundin e parë të zgjedhjeve plotësuese për Këshillin e Shtetit te Gjenevës për te votuar me te mirin, te miren nga tetë kandidatë qe janë në garë. Njekëhesisht sot ne Zvcer mbahet refrednum për (mos) opërdorimine burkes. Në të gjitha keto procese edhe vota e diaspores shqiptare vendos në Zvicër, meqë jane mijera shqiptare me te drejte vote,  njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Më 7 Mars, do të zhvillohet raundi i parë i zgjedhjeve plotësuese për Këshillin e Shtetit të Gjenevës. Njerëzit do të zgjedhin një person për të përfunduar kolegjin aktual të qeverisë.
Më 7 Mars, do të zhvillohet raundi i parë i zgjedhjeve plotësuese për Këshillin e Shtetit të Gjenevës. Njerëzit do të zgjedhin një person për të përfunduar kolegjin aktual të qeverisë.

Sot më 7 Mars zhvillohet raundi i parë i zgjedhjeve plotësuese do të zhvillohet për të zgjedhur një Këshilltar të ri të Shtetit në vendin e liruar nga gjyqtari i dorëheqjes Pierre Maudet, kandidat për suksesin e tij. Në krah të tij në vijën e fillimit: Fabienne Fischer e Gjelbër, përfaqësuesi i Partisë së Punës Morten Gisselbaek, Olivier Pahud i lëvizjes « Evolucioni Zviceran », Vert’libéral Michel Matter, PBD Yann Testa, PLR Cyril Aellen dhe ‘UDC Yves Nidegger.

Këtë të Dielë, sondazhet do të japin verdiktin e tyre mbi tre subjekte kryesore votimi dhe disa zgjedhje të rëndësishme. Përmbledhje e çështjeve.

Disa votime të dielave rezonojnë më shumë se të tjerët. Kjo do të shohë shpërndarjen e pushtetit që luhet në shumë kantone frëngjishtfolëse: bashkitë Vaud dhe Fribourg tani zgjedhin autoritetet e tyre ekzekutive dhe legjislative, ndërsa Valais po rinovon qeverinë e saj dhe Parlamentin e saj kantonal. Gjeneva zgjedh një person të shtatë për të përfunduar Këshillin e saj të Shtetit pas dorëheqjes së Pierre Maudet, i cili gjithashtu qëndron për suksesin e tij. Qytetarët e kantonit gjithashtu votojnë për krijimin e një fondi kompensimi prej 15 milion për punëtorët e pasigurt nga Covid. Dhe ata të Qytetit gjithashtu në projektin Clé-de-Rive. Njekëhesisht sot ne Zvcer mbahet refrednum për (mos) opërdorimine burkes. Në të gjitha keto procese edhe vota e diaspores shqiptare vendos në Zvicër, meqë jane mijera shqiptare me te drejte vote, shrkuan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Sot qytetaret zvcerasn votojne  edhe për (mos) lejimin e burkës..

Suisse – Les opposants à la burqa se sentent pousser des ailes | Tribune de GenèveSa për votat federale, njerëzit votojnë mbi ndalimin e fshehjes së fytyrës së tyre nën një vello, kapuç ose maskë, kudo në hapësirën publike dhe vendet e arritshme për publikun siç janë restorantet, stadiumet ose transporti publik. Vendet e adhurimit do të përfitonin nga përjashtimet, dhe përjashtimet jepen për arsye shëndetësore (të tilla si mbajtja e një maske për t’u mbrojtur nga Covid), arsye sigurie, arsye klimatike, apo edhe për të respektuar zakonet lokale (të tilla si karnavalet). Iniciativa e ashtuquajtur « anti-burka » u nis nga një komitet afër UDC.

Zviceranët gjithashtu do të duhet të votojnë mbi ligjin për identitetin elektronik. Megjithëse opsionale, ID-ja elektronike, specifike për secilin qytetar, do të lejonte lidhjen me site të ndryshme për të bërë blerje ose për të marrë shërbime në internet që kërkojnë sot një prani fizike, siç është hapja e një llogarie bankare. Konfederata pranon se nuk ka burimet teknologjike të nevojshme për zbatimin dhe funksionimin e këtyre e-ID, dhe për këtë arsye ia ka deleguar këtë detyrë ofruesve privatë; mjaft për të shqetësuar një komitet qytetar i cili kundërshtoi ligjin në një referendum.

Sondazhi i fundit i kryer nga 20 minuta dhe Tamedia në mes të shkurtit i dha iniciativës « anti-burqa » fitues, me 59%, një rezultat shumë më pak se sondazhi i mëparshëm, duke sugjeruar një rezultat edhe më të ulët në sondazhe. Ligji për identitetin elektronik thuhet se do të refuzohet nga votuesit dhe fati i marrëveshjes me Indonezinë është ende i paqartë, me shumë të pavendosur, megjithëse një tendencë e lehtë drejt po.

Derniers articles

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...

Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit: Largo trupat nga brezi kufitar me Kosoven!

Shkruan Edit HARXHI, diplomate Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit të largojë trupat dhe armatimet e rënda nga...

Europol mbeshtet BE per nje hetim mbi sulmin e terroristeve serbe ne Kosove

Berne, 29 shtator -Deshtimi i invasioni te Serbise ne Kosove permes nje grupi terroristesh te dielen e kaluar ka shqetesuar mbare komunitetin nderkombetar, perfshire...

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po...

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane...

Berne, Mbrojtja ajrore e blinduar me nje kupolë hekuri mbi Zvicer

Berne, 28 shtator -Raporti ushtarak zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast sulmi. Një dokument i ushtrisë zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast të...