11.3 C
Berne
jeudi 23/03/2023

Sot në Zvicër mbahet votim gjithëpopullor për dy iniciativa me interes te qytetarëve

Berne, 29 Nëntor -Qytetarët zviceranë sot permes nje referendumi do të shprehen në dy tema:

-Nisma popullore « Kompanitë e përgjegjshme – për të mbrojtur njerëzit dhe mjedisin »

-Nisma popullore « Për ndalimin e financimit të prodhuesve të materialit të luftës »

Sipas një sondazhi muajin e kaluar nga firma e konsulencës Deloitte me 112 CFO të kompanive, NVM-ve dhe njësive të mëdha, gati gjysma e tyre besojnë se iniciativa nuk do të ketë ndikim konkret në bizneset e tyre. njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » 

Ata thonë se tashmë kanë marrë ose janë në proces të marrjes së masave të qeverisjes dhe kontrollit Më 29 nëntor, qytetarët zviceranë do të flasin për iniciativën popullore « Kompanitë e përgjegjshme – për të mbrojtur njerëzit dhe mjedisin ».

Kompanitë zvicerane qëndrojnë të qeta pavarësisht nga rezultati i votimit mbi nismën popullore për shumëkombëshet e përgjegjshme të planifikuar për 29 nëntor.

Edhe nëse po fiton, vështirë se ndonjëri prej tyre planifikon të shesë ndonjë linjë biznesi ose të zhvendosë selinë e tij jashtë vendit. Pothuajse gjysma e të anketuarve pranojnë se kanë vendosur tashmë masa ose po planifikojnë t’i vendosin ato nëse pranohet nisma.

Votimi shkurtimisht Kompanive zvicerane u kërkohet gjithashtu të respektojnë të drejtat e njeriut dhe standardet ndërkombëtare mjedisore jashtë vendit.

Zvicra ka marrë pjesë aktive në zhvillimin e këtyre standardeve. Sipas nismës, këto rregulla nuk janë të mjaftueshme. Prandaj synon të imponojë detyrime të reja dhe më të rrepta ligjore për kompanitë zvicerane: në veçanti, ata do të duhet të verifikojnë që filialet, furnizuesit dhe partnerët e tyre të biznesit respektojnë të drejtat e njeriut dhe standardet mjedisore.

Nëse është e nevojshme, ata do të duhet të marrin masa për të korrigjuar shkeljet. Ata gjithashtu mund të mbajnë përgjegjësi për shkeljet e kryera nga filialet e tyre dhe kompanitë që kontrollojnë. Të gjitha ndërmarrjet do të gjykohen nga gjykatat zvicerane, në përputhje me ligjin zviceran.

Megjithëse Parlamenti i kupton shqetësimet e autorëve të nismës, ai konsideron se nisma shkon shumë larg për sa i përket përgjegjësisë dhe për këtë arsye ka hartuar një kundër-projekt indirekt, i cili mbështetet gjithashtu nga Këshilli Federal. Proprojekti ndjek të njëjtin qëllim si iniciativa: siguron detyrime të reja për kompanitë, të cilat duhet të jenë më të përgjegjshme dhe të zellshme.

Prandaj, ata do të kishin, me ligj, një detyrim transparence. Ndryshe nga iniciativa, rregullat e reja të parashikuara nga kundër-drafti do të koordinohen në nivelin ndërkombëtar. Filialet dhe furnitorët në një gjendje të varësisë ekonomike do të vazhdojnë të jenë përgjegjës më vete për dëmin e shkaktuar, në përputhje me ligjin e vendit ku është kryer shkelja.

Nga ana tjetër, kundër-drafti përmban një dispozitë penale, sipas së cilës mosrespektimi i detyrimeve të reja do të dënohet me gjobë deri në 100,000 franga. Kundër-drafti do të hyjë në fuqi nëse iniciativa refuzohet dhe nuk ka thirrje për referendum. Në rast të një referendumi, kundër-projekti do të vihet në votën e njerëzve.

Derniers articles

Ish-presidenti i Kosovës Behgjet Pacolli: Kenia ka marrë vendim për njohjen e pasaportës së Kosovës!

Kryetari i AKR-së, Behgjet Pacolli ka njoftuar se Republika e Kenias ka marrë vendim për njohjen e pasaportës së Kosovës Pacolli ka shtuar se Kenia...

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...

Edhe kjo ndodhe: OKB përshëndet një marrëveshje te paarritur?! Në vend qi t’i bëj presion Vucicit qe refuzoi te nënshkruajë marreveshjen mes Kosoves dhe...

Stop the caressing of the UN and the EU towards Serbia and Vucic!.This also happened: The UN welcomes an unreached agreement?! Instead of putting...

EULEX demanton disa media se Sylejman Selimi qenka marrur ne pyetje

Prishtine, 22 mars -Sot ne disa media është raportuar se Sylejman Selimi, ish-komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës qenka intervistuar sot nga...

Pasi, Vucic tha se do ta pengoj Kosoven në OKB, zyrtaret e kësaj organizate nderkombëtare tregojnë se kush vendos për antetarësimin e Kosovës ne...

New York -Çështja e perspektivës së Kosovës për anëtarësi në BE dhe OKB është ringjallur me nisjen e dialogut politik në vitin 2012. Në...