19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Erdh shqiptari ne qeveri, marëdhëniet mes Malit të Zi dhe Serbisë acarohen keq. Hynë në “lufte” diplomatike, dëbojnë ambasadorët e tyre përkatës

Ambasadori serb në Mal të Zi u shpall persona non grata pas një fjalimi në të cilin ai « denigroi shtetin që i dha atij mikpritje diplomatike ». Serbia menjëherë njoftoi një masë reciproke.  Mali i Zi dhe Serbia sot dëbuan ambasadorët e tyre përkatës, një tension i madh në marrëdhëniet tashmë të vështira midis dy vendeve të ish-Jugosllavisë, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » 

Mali i Zi e ka deklaruar Ambasadorin Serb Vladimir Bozoviç persona non grata për « ndërhyrje në punët e brendshme (të tij) », duke i dhënë atij 72 orë për të lënë vendin, tha ministria e jashtme. Serbia menjëherë njoftoi një masë reciproke. Ambasadori i Malit të Zi Tarzan Millosheviç duhet të largohet nga vendi brenda 72 orësh, tha ministria e jashtme.

Dritan Abazoviç: Qeveria e re e Malit të Zi nuk do ta ç’njohë Kosovën 

Partia e Dritan Abazoviçit në Mal të Zi mund të marrë 3 ministri.   Mandatari për formimin e Qeverisë së re të Malit të Zi, Zdravko Krivokapiç, paraqiti propozimin përfundimtar të përbërjes së kabinetit qeveritar. Zëvendëskryeministër do të jetë Dritan Abazoviç udhëheqësi i Aksionit të Reformës së Bashkuar dhe i koalicionit « E zeza në të bardhë”..

Ambasadori serb Vladimir Bozoviç të premten e quajti « çlirimin » një asamble në 1918 që vendosi që Mali i Zi të bashkohej me Serbinë dhe kështu të integronte mbretërinë e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve, duke humbur pavarësinë e saj. Ishte « një shprehje e lirë e vullnetit të njerëzve për t’u bashkuar me motrën Serbi », tha ai gjatë një takimi të një shoqate që përfaqësonte serbët e Malit të Zi.

« Bozovic ka denigruar në mënyrën më të drejtpërdrejtë shtetin i cili i dha mikpritjen diplomatike, » theksoi Ministria e Jashtme në Podgoricë. Simbolikisht, ligjvënësit malazezë në 2018 miratuan një rezolutë që përmbys vendimet e asamblesë së vitit 1918.

Tensionet

Mali i Zi shpalli pavarësinë e tij nga Serbia në 2006, por tensionet mbi identitetin kombëtar ende ndjekin këtë vend të vogël Ballkanik. Sipas regjistrimit të vitit 2011, pothuajse 30% e 620,000 banorëve të Malit të Zi e identifikojnë veten si Serb. Disa prej tyre u ngritën kundër vullnetit të presidentit për të konsoliduar identitetin kombëtar të Malit të Zi.

Derniers articles