20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Sipas OBSH (WHO) evropianet dhe serbet me pijeneca ne bote. Konsumojne me se shumti alkool. Kurse, shqiptaret fale islamit gjenden ne fund te listes

Sipas një raporti të publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO), më shumë se 3 milion njerëz vdiqën si pasojë e përdorimit të dëmshëm të alkoolit në 2016. Shqiptarët, të fundit në Europë për blerjen e pijeve alkoolike. Shqiptarët shpenzojnë 185 milionë euro në vit për pije alkoolike, ndër të fundit në Europë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Raporti i OBSH: Europa kryeson në botë për vdekjet nga alkool

Më shumë se 3 milion njerëz vdiqën si pasojë e përdorimit të dëmshëm të alkoolit në 2016, sipas një raporti të publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO) së fundmi. Kjo përfaqëson 1 në 20 vdekje. Në përgjithësi, përdorimi i dëmshëm i alkoolit shkakton më shumë se 5% të barrës globale të sëmundjes.

Sipas shifrave në databazën e OBSH, në Shqipëri konsumohet 7.5 l alkool /njeri, për vitin 2016. Konsumin më të lartë për frymë të alkoolit në ballkan e me gjere e ka Serbia, ku sipas të dhënave është 11.1 litra.

Evropa është shtëpia e pijeve më të mëdha në botë. Cili vend pi më shumë alkool?

Ndër 10 vendet që pinë më shumë në botë, nëntë janë në BE. Por ka dallime të mëdha midis kombeve.

Nëse mendoni se evropianët pinë shumë, mendja juaj është e saktë: njerëzit në të gjithë kontinentin konsumojnë më shumë alkool se në çdo pjesë tjetër të botës.

Çdo vit në Evropë, çdo person i moshës 15 vjeç e lart konsumon mesatarisht 9,5 litra alkool të pastër, që është e barabartë me rreth 190 litra birrë, 80 litra verë ose 24 litra pije alkoolike.

Kjo është sipas raportit evropian të shëndetit 2021 nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Konsumi total i alkoolit për frymë u ul me 2.5 litra (21 përqind) midis 2000 dhe 2019 në Rajonin Evropian të OBSH-së, i cili mbulon një zonë të gjerë gjeografike prej 53 vendesh, përfshirë Rusinë dhe ish-shtetet sovjetike si Moldavia.

Por njerëzit vazhdojnë të pinë, veçanërisht në Evropën Perëndimore. Nga 10 vendet që pinë më shumë në botë (dhe duke u përshtatur për konsumin turistik), nëntë ndodhen në Bashkimin Evropian (BE).

Në vitin 2019, 8,4 për qind e popullsisë së rritur të BE-së (15 vjeç e lart) konsumonte alkool çdo ditë, 28,8 për qind pinin çdo javë dhe 22,8 për qind çdo muaj, ndërsa 26,2 për qind thanë se nuk kishin konsumuar kurrë pije alkoolike ose nuk kishin konsumuar asnjë në 12 muajt e fundit.

Midis vendeve të BE-së, ka dallime të mëdha në konsumin e vlerësuar të alkoolit, por një prirje mbetet e përhapur: burrat pinë më shumë se gratë: 13,0 për qind e burrave kundrejt 4,1 për qind e grave pinë alkool çdo ditë; 36.4 për qind e burrave kundrejt 21.7 për qind e grave pinë çdo javë.

10 vendet kryesore që konsumojnë më pak alkool në rajonin evropian të OBSH-së janë Taxhikistani (0.9 litra), Azerbajxhani (1.0), Turqia (1.8), Uzbekistani (2.6), Turkmenistani (3.1), Izraeli (4.4), Armenia (4.7). , Kazakistani (5.0), Shqipëria (6.8) dhe Maqedonia e Veriut (6.4).

Vlen të përmendet se shumica e vendeve në këtë listë, përveç Maqedonisë së Veriut, Armenisë dhe Izraelit, kanë popullsi me shumicë myslimane, për të cilët konsumimi i alkoolit është i ndaluar dhe i dënuar.

 

Derniers articles