18 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Interpol i shpalle « lufte » bandave kriminale në Kontinentin e Amerikës. Katër operacionet në Turquesa të INTERPOL-it kanë çuar në afro 800 arrestime

LYON (Interpol), 5 korrik  –INTERPOL dhe Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogën dhe Krimin (UNODC) kanë njoftuar nisjen e një projekti të ri të krijuar për të luftuar kontrabandën e emigrantëve dhe trafikimin e qenieve njerëzore në kontinentin amerikan. Nisma e re e përbashkët kundër trafikimit të qenieve njerëzore dhe kontrabandës së emigrantëve ne Amerikë, njofton drejpersedrejti nga Lioni ATV dhe gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

« Katër operacionet në Turquesa të INTERPOL-it kanë çuar në afro 800 arrestime, identifikimin e mijëra viktimave dhe 270 hetime të reja… » tha Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock.

Sipas Projektit Turquesa, INTERPOL dhe UNODC (Americas: New joint initiative against human trafficking and migrant smuggling) do të thjeshtojnë përpjekjet kundër grupeve të krimit të organizuar që përfitojnë nga migrimi dhe shfrytëzimi i parregullt.

Bazuar në modelin e suksesshëm të operacioneve të mëparshme të udhëhequra nga INTERPOL, Projekti Turquesa do të shfrytëzojë pikat e forta të të dyja organizatave për të siguruar një qasje të plotë të drejtësisë ndaj kontrabandës së emigrantëve dhe trafikimit të qenieve njerëzore.

Me grupet e krimit të organizuar që fitojnë miliarda dollarë nga operacionet e tyre, vendet e Amerikës Latine dhe Karaibeve shërbejnë si territore të origjinës, tranzitit dhe destinacioneve për këto krime.

Duke pasur parasysh se trafikimi i qenieve njerëzore dhe kontrabanda e migrantëve janë krime shumë gjinore që prekin burrat, gratë dhe fëmijët ndryshe, konsideratat gjinore do të përfshihen gjatë gjithë projektit. Për më tepër, vëmendje e veçantë do t’i kushtohet garantimit të respektimit të plotë të të drejtave të migrantëve të kontrabanduar dhe viktimave të trafikimit.

Mbushja e boshllëqeve
Mungesa e të dhënave të besueshme së bashku me nevojën për rritje të bashkëpunimit midis hetuesve dhe prokurorëve ka penguar aftësinë për të trajtuar në mënyrë efektive këto krime, si në Amerikë ashtu edhe në mbarë botën. Për shembull, Raporti Global i UNODC-së për Trafikimin e Njerëzve për vitin 2022, vuri në dukje se numri i dënimeve për trafikim të personave (TIP) ra me 27 përqind alarmues në vitin 2020 krahasuar me vitin e kaluar.

Për të adresuar këtë, Projekti Turquesa do të ofrojë kërkime, si dhe analiza operacionale dhe strategjike për të përmirësuar të kuptuarit e rrugëve, tendencave dhe modus operandi të kontrabandës së emigrantëve dhe trafikimit të personave në Amerikën Latine dhe vendet e Karaibeve. Planet e trajnimit dhe drejtësisë operative do t’u ofrohen si prokurorëve ashtu edhe oficerëve të zbatimit të ligjit për të ndihmuar në ndërtimin e kapaciteteve të tyre për të hetuar krimet shpesh të lidhura ngushtë.

Ndërkohë, mbështetja teknike për rrjetet dhe mjetet ekzistuese ndërrajonale do të ndihmojë në rritjen e kapacitetit të hetuesve dhe prokurorëve në vendet përfituese për të bashkëpunuar në nivel kombëtar dhe rajonal.

“Katër operacionet në Turquesa të INTERPOL-it kanë çuar në afro 800 arrestime, identifikimin e mijëra viktimave dhe 270 hetime të reja. Bashkëpunimi i fortë me UNODC-në gjatë këtyre veprimeve siguroi një trampolinë të qartë për këtë iniciativë të përbashkët dhe ne shpresojmë që së bashku të mbrojmë komunitetet e cenueshme”, tha Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock.

Operacionet Turquesa të drejtuara nga INTERPOL-i kanë çuar në afro 800 arrestime gjatë katër viteve.

Operacioni Turquesa II (2020) çoi në 161 arrestime në 32 vende.

Operacioni Turquesa III (2021) zbuloi më shumë se 23,000 migrantë të parregullt.

Operacioni Turquesa VI (2022), Kolumbi.

“UNODC është krenare që i bashkohet kësaj përpjekjeje bashkëpunuese për t’i dhënë fund trafikimit të qenieve njerëzore dhe kontrabandës së migrantëve,” tha Ghada Waly, Drejtore Ekzekutive e UNODC. “Në gjithë Amerikën Latine, Karaibe dhe më gjerë, ne po ofrojmë ndihmë të vlefshme teknike dhe ngritje kapacitetesh për të përmirësuar reagimet e zbatimit të ligjit, për të çmontuar rrjetet e trafikimit dhe për të siguruar drejtësi për viktimat. Duke bashkuar forcat me INTERPOL-in përmes Projektit Turquesa, ne mund ta çojmë këtë mbështetje në një nivel tjetër, duke siguruar një përgjigje të koordinuar, globale ndaj këtyre sfidave transnacionale dhe të mos lëmë askënd pas”.

Projekti Turquesa është një iniciativë dyvjeçare e gjysmë e financuar nga Qeveria e Kanadasë përmes Programit të saj të Ndërtimit të Kapaciteteve Anti-Krim.

Derniers articles