20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Serbia prinë në ballkan me numrin e të pafeve (qafir) me 126,000 jobesimtarë (atesit). Studiuesit: Deri në vitin 2050 myslimanët dhe të krishterët në botë do të jenë të barabartë në numër

Në Serbi, rreth 87 për qind e njerëzve besojnë në Zot, domethënë 58 për qind janë të sigurt për ekzistencën e tij, dhe 29 për qind jo. Në Serbi 10 për qind të popullatës  janë ateistë ose 126,000 jobesimtarë. Vetme ne Beograd  jane mbi 40 mije jobesimtare. Studiuesit vlerësojnë se deri në vitin 2050 myslimanët dhe të krishterët do të jenë pothuajse të barabartë në numër, ndërsa Islami do të përbëjë më shumë se 10 për qind të popullsisë në Evropë. Në nivel global, myslimanët do të jenë shumica pas vitit 2070, shrkuan gazeta zvicierane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve nderkombëtare. Madje sipas ketij medium, duke ju referuar raportit te fudnit te OKB-së shkruan se « Bota ne vitin 2030 me 2.2 miliardë muslimanë.. ». ketu perfhsihen edhe mbi 10 milionë shqiptare muslimanë.  Shefi i OKB-së e pranon pilbikisht se ka urrejtje anti-muslimane në botë prandaj sot ekziston edhe dita ndekrombërae e islamofobise.

Serbia prinë në ballkan me numrin e të pafeve (qafir) me 126,000 jobesimtarë (atesit). Studiuesit: Deri në vitin 2050 myslimanët dhe të krishterët në botë do të jenë të barabartë në numër Prandaj edhe serbet si popull rrezikojne te zhduken. Vete mediat serbe kane alarmuar, se për cdo vit Serbia e humbin nga nje « Preshevë » dmth nga 40 mije banorë?!

 

Ne Serbi, sipas analisteve ne Beograd, ateistet janë një «farë» e keqe e sekteve. Sipas tyre, ateistët janë komunistë, urrejtës dhe percarës mes besimtarëve dhe serbëve.

Fjala vjen, në pjesën më të madhe të kohëve antike, banorët e territorit të Serbisë së sotme ishin kryesisht paganë. Një pjesë e territorit të Serbisë së sotme rreth Sirmium dhe Singidunum ishte një nga qendrat e hershme të përhapjes së krishterimit në Perandorinë Romake.

Serbët e pranuan krishterimin në shekullin e 9-të. Pas përçarjes së kishës së krishterë në vitin 1054, në territorin e Serbisë së sotme dominoi ortodoksia, nga veriu u përhap katolicizmi dhe nga juglindja u përhap bomizmi. Projeksioni « Harta Fetare ».

Gjithashtu parashikohet rritje e numrit të ateistëve, veçanërisht në Francë dhe Amerikë. Në Indi, shumica hindu do të mbetet, por në të njëjtën kohë do të ketë popullsinë më të madhe të myslimanëve në botë, madje më shumë se Indonezia. Në Amerikë do të ketë edhe më shumë ata që deklarohen si myslimanë – në numër, ata do të kërcënojnë hebrenjtë, të cilët aktualisht janë grupi më i madh jo i krishterë në Amerikë.

Parashikimet për Serbinë sipas dekadës janë si më poshtë: në vitin 2020, do të ketë pak më shumë se shtatë milionë të krishterë, 390,000 myslimanë dhe 260,000 ateistë. Me kalimin e viteve do të zvogëlohet numri i jobesimtarëve dhe numri i të krishterëve, ndërsa numri i myslimanëve do të rritet, kështu që në vitin 2050 do të jenë 5.480.000 të krishterë, gjysmë milioni myslimanë dhe 210.000 ateistë dhe agnostikë.

Janë renditur edhe tetë vende në të cilat të krishterët nuk do të kenë më shumicë deri në vitin 2050, ndër to janë Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Maqedonia, sdqhiperia, mali i Zi..ku do të mbizotërojnë myslimanët, ndërsa të pavendosurit fetarisht do të mbizotërojnë në Francë, Holandë dhe Zelandën e Re.

Derniers articles