13 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Pallati i OKB-së ne Gjenevë ende i mbyllur, ngjanë në një fantazmë…

Gjenevë, 12 janar (Nefail Maliqi) -Pallati i Kombeve te Bashkuara në Gjenevë qe para Vitit te Ri po qëndron me dyer të mbyllura. Kjo masë kursimi, e cila bëri që punonjësit të mbeten të largët, shërben për të kufizuar shpenzimet e energjisë elektrike, ngrohjes dhe mirëmbajtjes. Gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch ka mesuar se kesaj organizate ndekrombëtare (OKB) po i mbarojnë paratë.

Kjo është arsyeja pse selia e saj në Gjenevë, Palais des Nations, mbeti e mbyllur të paktën deri të premten më 12 janar, për ditet e ardhshme mbetet qe te shifet. Kurseni në shpenzimet e ngrohjes, energjisë elektrike dhe mirëmbajtjes. Shpërthimi i çmimeve të energjisë ka rënduar buxhetin e OKB-së dhe ka detyruar dyert e Pallatit te OKB-së  të mbahen të mbyllura që nga 20 dhjetori, konfirmoi zëdhënësja e OKB-së Alessandra Vellucci.

Në fund të dhjetorit, RTS kishte përmendur tashmë një mbyllje të përkohshme deri më 7 janar. Është bosh, por po funksionon Ekipet e orës 19:30 shkuan dje në një ndërtesë që dukej fantazmë. Tavolinat dhe sediljet bosh janë legjion. Vetëm personeli që absolutisht duhet të punojë në sit ka qasje në të.

Njëra prej godinave do të rihapet së shpejti për konferenca. Arsyeja e mungesës së likuiditetit është se rreth pesëdhjetë shtete nuk janë të përditësuar me pagesat e tyre kontributive, përfshirë Shtetet e Bashkuara. E ndërtuar midis viteve 1929 dhe 1936, Pallati i Kombeve  ka qenë selia evropiane e OKB-së që nga viti 1966.

E vendosur në një park prestigjioz në Gjenevë, është shtëpia e shumë organeve të qeverisjes globale në fushat e promovimit të respektimit të të drejtave të njeriut. njeri, humanitar ndihmë, çarmatim, ekonomi dhe zhvillim, shkencë dhe teknologji.

Derniers articles