19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Press: Çmimi i Lirisë

Asnjë arsye e vlefshme e dhënë, as ligjore dhe as teknike, nga Shërbimi i tij i Informacionit. Kritika e vetme e shprehur: botimi i një raporti në Vjetarin e mëparshëm të APES për një shtet që nuk është anëtar i OKB-së. Guximi që mund të shtyjë një anëtar të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të ankohet dhe si rrjedhim të turpërojë OKB-në nga prania e selisë së EPAS në ambientet e saj.

Jean MUSY (President në largim i APES)

Pas pandemisë Covid 19 dhe të gjitha varianteve të saj të njëpasnjëshme, lufta në Ukrainë dhe pasojat e saj politike dhe ekonomike globale na kujtojnë se historia po rishkruhet vazhdimisht në botën tonë të globalizuar. Krizat pasojnë njëra-tjetrën pa mësimet e njërit që t’u sjellë zgjidhje të tjerëve. Ne te kunderten. Konfliktet e interesave dhe mosmarrëveshjet ideologjike kanë një të ardhme të ndritur përpara.

Selia e EPAS e përjashtuar nga OKB

Polarizimi i ri i forcave dhe ndikimeve na kthen në kohën jo aq të largët të Luftës së Ftohtë. Si të kuptohet ndryshe vendimi i OKB-së për t’i privuar EPAS-it nga ambientet e saj në vitin 2021, pas 40 vitesh prani të rregullt brenda ndërtesave të saj në Gjenevë? Mezi tre vjet pasi festuam 90-vjetorin tonë me bujë të madhe, me një ceremoni të drejtuar nga Michaël Møller, drejtori i përgjithshëm i saj në atë kohë, me rastin e një ekspozite të madhe fotografike në qendër të Palais des Nations.

Asnjë arsye e vlefshme e dhënë, as ligjore dhe as teknike, nga Shërbimi i tij i Informacionit. Kritika e vetme e shprehur: botimi i një raporti në Vjetarin e mëparshëm të APES mbi një shtet joanëtar të OKB-së. Guximi që mund të shtyjë një anëtar të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të ankohet dhe për rrjedhojë të turpërojë OKB-në nga prania e selisë së EPAS në ambientet e saj. A është OKB-ja nën ndikim apo është vetëm pak zell i mbështetur nga disa zyrtarë të lartë, për më tepër më i shpejtë për të kontrolluar gazetarët sesa për t’i informuar ata?

Prandaj, i shtrënguar, APES e zhvendosi selinë e tij dhe një pjesë të arkivave te një anëtar, ndërsa priste të gjente lokalet. “Liria e shtypit është e nevojshme”, kujton në këtë numër, Ignazio Cassis, presidenti i ri i Konfederatës. I vetëdijshëm për peshën e ekonomisë mbi median dhe gazetarët, ai këmbëngul: “është thelbësore që gazetarët e pavarur të jenë në gjendje të analizojnë botën”.

Presidenti në largim i Këshillit të Shtetit të Gjenevës, Serge Dal Busco, na thotë edhe një herë se “dihet se një publik i mirëinformuar është një kusht themelor për një demokraci funksionale”. Politikanët zviceranë në nivelin më të lartë, duke e ditur rëndësinë e Gjenevës ndërkombëtare, e dinë mirë se detyra për të informuar gazetarët e abonuar në statutin e tyre profesional i përgjigjet të drejtës së publikut për të ditur. Dhe se çdo presion apo kufizim për ushtrimin e profesionit të tyre është pengesë, madje edhe sulm ndaj lirisë së shtypit. Edhe në OKB!

Derniers articles