16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Zvicër, Efektet e Covid në ndihmën sociale janë më pak të rënda se sa pritej

Parashikimi i ri për numrin e përfituesve të ndihmës sociale është dukshëm më i ulët se ai i krijuar në maj 2020 dhe janar 2021, njoftoi të mërkurën Konferenca Zvicerane e Institucioneve të Veprimit Social, shrkuan ATS, transmeton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Efektet e krizës së koronavirusit janë më pak serioze nga sa mendohej një vit më parë në fushën e ndihmës sociale, vëren Konferenca Zvicerane e Institucioneve të Veprimit Social (CSIAS). Pavarësisht shifrave të qëndrueshme, megjithatë, është shumë herët për të hequr alarmin.

Nuk ka rritje të numrit të rasteve

CSIAS parashikon për 2023 një rritje prej 14% të numrit të përfituesve të ndihmës sociale të paguar nga kantonet dhe bashkitë. Ajo gjithashtu pret kosto shtesë prej 535 milion franga në krahasim me vitin 2019, tha ajo në një deklaratë për shtyp të Mërkurën.

Parashikimi i ri është dukshëm më i ulët se ato të majit 2020 (+ 28%) dhe janarit 2021 (+ 21%). Megjithatë, rritja e pritshme është ende e ndjeshme krahasuar me vitet e mëparshme, vëren CSIAS.

 

Tetëmbëdhjetë muaj pas fillimit të pandemisë, ende nuk është vërejtur ndonjë rritje në numrin e rasteve të ndihmës sociale në krahasim me muajin mesatar të vitit 2019, vëren CSIAS. Madje numëron pak më pak përfitues se para krizës shëndetësore.

CSIAS ia atribuon këtë zhvillim pozitiv ndihmës shtesë të vendosur nga Këshilli Federal në kontekstin e krizës së koronavirusit. Ekonomia gjithashtu u prek më pak nga sa mund të kishit frikë. Megjithatë, disa elementë kërkojnë kujdes.

Mbështetje për të papunët afatgjatë

Një grup veçanërisht i cenueshëm, të papunët afatgjatë e kanë parë tashmë numrin e tyre të dyfishuar gjatë krizës. Disa nga këta persona do të duhet të mbështeten në asistencë sociale në dy vitet e ardhshme. Globalisht, humbjet më të mëdha u pësuan nga njerëzit që tashmë jetonin me të ardhura të ulëta para pandemisë.

Pavarësisht nga pandemia, numri i refugjatëve dhe personave të pranuar në mënyrë provizore, të cilët kanë mbërritur në Zvicër ndërmjet viteve 2014 dhe 2016, është në rritje. Ky grup është përgjegjës për më shumë se gjysmën e rritjes së pritshme të numrit të rasteve. Për të përmirësuar shkallën e aktivitetit të tyre dhe integrimin e tyre social, është një çështje e zhvillimit sistematik të programeve të integrimit kantonal, vëren CSIAS.

Derniers articles