12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Në Zvicer nuk ka vend për azilanta. Deri ne vitin 2025 do strehoj 1600 refugjatë!

Bernë/SEM, 19 qershor (Nefail Maliqi)  -Në mbledhjen e saj më 16 qershor 2023, Këshilli Federal i dha dritën jeshile programit të zhvendosjes për vitet 2024 dhe 2025. Kështu, Zvicra do të jetë në gjendje të strehojë, gjatë kësaj periudhe dyvjeçare, maksimumi 1600 refugjatë veçanërisht të cenueshëm, të cilët gjenden në një situatë të pasigurt në vendin e tyre të parë pritës. Megjithatë, programi do të aktivizohet vetëm në konsultim me kantonet dhe komunat dhe me kusht që situata të përmirësohet ndjeshëm sa i përket akomodimit dhe mbikëqyrjes së njerëzve në fushën e azilit, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në vitin 2019, Këshilli Federal u deklarua në favor të pjesëmarrjes afatgjatë të Zvicrës në aktivitetet e zhvendosjes së Zyrës së Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR). Më pas, ai udhëzoi Departamentin Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP) të propozonte çdo dy vjet një kuotë pranimi që korrespondon me numrin maksimal të njerëzve që do të zhvendosen, midis 1500 dhe 2000 refugjatë. Këto kuota përcaktohen pas konsultimit me një grup monitorues, i cili përfshin përfaqësues të administratës federale, kantoneve, qyteteve dhe komunave, si dhe organizatat përkatëse.

Programi aktual (2022-2023) planifikon të rivendosë deri në 1,820 refugjatë në Zvicër. Që nga 1 prilli 2023, FDJP megjithatë ka pezulluar pranimet e njerëzve për t’u zhvendosur, me propozimin e Stafit Special të Azilit (SONAS) dhe në konsultim me kantonet, për të marrë parasysh presionin aktual mbi sistemin e azilit zviceran. . Gjithsej 980 persona deri më tani kanë gjetur strehim në Zvicër në kuadër të këtij programi.

Për të përmbushur nevojat e planifikimit, Këshillit Federal i kërkohet të vendosë kornizën për programin e ardhshëm dyvjeçar (2024-2025) që nga sot. Ky program, i cili parashikon një kontigjent prej maksimumi 1600 refugjatësh, megjithatë do të aktivizohet vetëm pas konsultimit me kantonet, qytetet dhe komunat. Kështu, pranimet do të rifillojnë vetëm kur situata e azilit të jetë qetësuar mjaftueshëm për të lejuar që këta njerëz të pambrojtur të kujdesen.

Prioritetet gjeografike do të mbeten të njëjta si për programin aktual dhe korrespondojnë me rajonet ku nevojat janë më të mëdha: të paktën 90% e refugjatëve të zhvendosur duhet të jenë njerëz që ikin nga konfliktet akute dhe persekutimet personale në Lindjen e Mesme dhe përgjatë Mesdheut qendror. rrugën drejt Evropës. Zvicra do të fokusohet në tre deri në pesë vende pritëse fillestare për të siguruar zbatimin efektiv të programit. Një maksimum prej 10% të kontigjentit mund të ketë të bëjë me njerëz, nevojat e zhvendosjes së të cilëve vijnë nga situata të paparashikuara dhe që janë jashtë vendeve pritëse të synuara.

Një instrument humanitar, zhvendosja ndihmon në mbështetjen e vendeve të strehimit të parë, ku jetojnë më shumë se 80% e refugjatëve në mbarë botën, dhe kontribuon në luftën kundër kontrabandës së emigrantëve. Theksi vihet në pritjen e grave, fëmijëve dhe familjeve të cenueshme që gjenden në zonat e krizës.

Që një person të vendoset në Zvicër duhet të plotësojë disa kushte. Në veçanti, UNHCR duhet t’u japë atyre statusin e refugjatit, ata duhet të kenë një nevojë të shtuar për mbrojtje që nuk mund të plotësohet në vendin e parë të azilit dhe ata duhet të demonstrojnë dëshirën për t’u integruar në Zvicër. Subjekti i të dhënave i nënshtrohet gjithashtu një kontrolli të plotë sigurie paraprakisht.

Derniers articles