20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Ne pyetëm për juve ne Bernë: A mund te kete nje person tre pasaporta në Zvicër?

Bernë, 28 maj -Qytetarët e dyfishtë janë mjaft të zakonshëm në Zvicër, por a keni të drejtë të keni jo dy, por tre pasaporta të ndryshme ndërsa jetoni këtu? Liodhur me këte gazeta zvicerae në shqip le Canton27.ch ka pyetur per ju autoritet zvicerane ne Bernë.

Përgjigja e shkurtër për këtë pyetje – marrë nga Berna zyrtare (qeverisë): Që nga 1 janari 1992, ligji zviceran ka lejuar shtetësinë e shumëfishtë pa asnjë kufizim. »

Kjo do të thotë kur njerëzit aplikojnë për t’u bërë zviceranë, ata nuk duhet të heqin dorë nga kombësia e tyre e mëparshme, siç është rasti në disa vende të tjera.

Megjithatë, kjo nuk e përkufizon fjalën « shumë », duke çuar në një përfundim se çdo numër pasaportash lejohet.

Ndërsa ka statistika se sa njerëz në Zvicër kanë dy kombësi – rreth 19 për qind – si dhe se ku jetojnë, nuk ka të dhëna në dispozicion për numrin e banorëve me tre kombësi

Çfarë do të thotë saktësisht kombësia e trefishtë?

Ka dy skenarë të mundshëm: njëri (dhe ndoshta më i zakonshmi) është një pasaportë zvicerane përveç dy atyre të huaja.

Por një mundësi tjetër është që një shtetas i huaj që jeton në Zvicër me leje B ose C të ketë tre pasaporta të huaja, duke bërë xhonglimin me secilën kur ai ose ajo udhëton jashtë vendit.

Nëse, le të themi, dikush ka një shtetësi të SHBA-së, BE-së dhe një shtetësi tjetër, ata do të përdorin pasaportën amerikane për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara, atë të BE-së brenda Evropës dhe të tretën në atë vend specifik.

Nuk e dimë me siguri pse disa njerëz zgjedhin të kenë tre pasaporta, pasi në Zvicër nuk janë bërë studime për këtë çështje.

Megjithatë, provat anekdotike sugjerojnë se arsyet variojnë nga praktike në sentimentale.

Në kategorinë e parë, arsyet përfshijnë lehtësinë e udhëtimit (siç u përmend më lart), dhe në kategorinë e dytë, lidhjet familjare me kombe të ndryshme.

Çfarë duhet të dini nëse keni disa pasaporta (më shumë se dy).

Mënjanë arsyet sentimentale, në aspektin praktik, sa më shumë kombësi të kesh, aq më shumë probleme mund të përfundosh.

Ju mund të argumentoni se mund të hyni në më shumë vende me më pak telashe, veçanërisht për sa i përket vizave dhe kufizimeve të tjera.

Kjo mund të jetë e vërtetë, por ka edhe gjëra të tjera për t’u marrë parasysh.

‘Gamë e kufizuar shërbimesh’

Duke supozuar se keni një pasaportë zvicerane së bashku me dy të tjerë, ju konsideroheni zviceran në Zvicër, por nëse përdorni pasaportat tuaja të tjera për të udhëtuar jashtë vendit, mund të hasni komplikime nëse e gjeni veten në nevojë për ndihmë.

Arsyeja është se « individët me shtetësi të shumëfishta mund të kenë të drejtë të marrin vetëm një gamë të kufizuar shërbimesh » nga Ministria e Jashtme e Zvicrës, sipas qeverisë.

Kjo për shkak se shtetasit zviceranë të cilët janë gjithashtu shtetas të një vendi tjetër “trajtohen nga autoritetet lokale si qytetarë të tyre sepse konsiderojnë se shtetësia jozvicerane ka përparësi”.

Pra, nëse keni nevojë për ndihmë ndërsa jeni jashtë vendit, vendosja se cili nga shtetet tuaja të shtetësisë duhet të veprojë në emrin tuaj mund të krijojë një rebus.

Kjo nuk ka të ngjarë të ndodhë shpesh – dhe mund të mos ndodhë fare – por megjithatë është një ide e mirë ta mbani në mend këtë.

Por ka edhe një arsye tjetër pse të kesh tre kombësi mund të dështojë.

Ju mund të duhet të zgjidhni

Është e mundur që sipas ligjit të njërit prej vendeve të kombësisë suaj, ju të humbni automatikisht shtetësinë e atij vendi nëse keni edhe pasaporta të një vendi/shteti tjetër.

Kjo, meqë ra fjala, vlen edhe për shtetasit e dyfishtë, dhe jo vetëm për ata me pasaporta të shumta.

Në Evropë, për shembull, vendet duke përfshirë Austrinë dhe Holandën nuk lejojnë shtetësi të dyfishta ose të shumëfishta dhe lista është shumë më e gjatë në mbarë botën.

Gjermania në përgjithësi nuk lejon shtetësi të dyfishtë ose të shumëfishtë për shtetasit jo-BE (me përjashtime), megjithatë qeveria po punon për të ndryshuar atë ligj.

Pra, do t’ju duhet gjithashtu të hulumtoni rregullat në secilin vend ku keni një shtetësi.

Derniers articles